[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ok, czyli tak - znalazłem Tomasony TN1 8,5cala, 18cali. Ich et to 45 czyli o 16,7mm bardziej w środek niż ori turbiny i 8,7mm bardziej na zewnątrz. Daje dystans 23mm zmieniający rozstaw z 5x112->5x110 i wtedy odsunę je od zawieszenia o 6,3mm ale przesunę w stronę błotnika o 31,7mm. Będzie git? Turbiny mają ET41 i 7,5cala, zostawiają sporo luzu. Wybacz, że Cie tak męczę, ale masz doświadczenie i chętnie słucham rad takich ludzi.

Z kolei w porównaniu z Twoimi które domniemam miały 8,5/19cali, et30 wychodzi:
Compared to your existing wheel, this new wheel will have an inner rim which is 8mm further away from the suspension strut.The outer rim will poke out 8mm more than before.
Czyli dupa prawda? Kurde... Chyba tych pływających nie uniknę, a szkoda, bardzo się sparzyłem po ostatnich przygodach.

Ok, czyli tak - znalazłem Tomasony TN1 8,5cala, 18cali. Ich et to 45 czyli o 16,7mm bardziej w środek niż ori turbiny i 8,7mm bardziej na zewnątrz. Daje dystans 23mm zmieniający rozstaw z 5x112->5x110 i wtedy odsunę je od zawieszenia o 6,3mm ale przesunę w stronę błotnika o 31,7mm. Będzie git? Turbiny mają ET41 i 7,5cala, zostawiają sporo luzu. Wybacz, że Cie tak męczę, ale masz doświadczenie i chętnie słucham rad takich ludzi.

Z kolei w porównaniu z Twoimi które domniemam miały 8,5/19cali, et30 wychodzi:
Compared to your existing wheel, this new wheel will have an inner rim which is 8mm further away from the suspension strut.The outer rim will poke out 8mm more than before.
Czyli dupa prawda? Kurde... Chyba tych pływających nie uniknę, a szkoda, bardzo się sparzyłem po ostatnich przygodach.

jeszcze nie podałeś jaka opona będzie na tych kołach - w zależności od szerokości opony tym inaczej się układa, im węższa tym bardziej naciągnięta...
domniemam że chcesz te koła założyć do 159 więc ta konfiguracja przy oponach 225/45/18 będzie dosłownie na styk bez rolowania nadkoli - nie powinno nic obcierać

im bardziej opona naciągnięta przy tak dużym odsunięciu koła tym lepiej, bo zawiszenie składa koło w negatyw przy ugięciu, a nie jak każdy myśli że porusza sie tylko w osi pionowej, także im bardziej naciagnieta opona tym większe prawdopodobieństwo że przy pracy zawieszenia kołoo będzie się tak chowało że o nic nie będzie obcierać

no ale nie wiem po co ci aż 23mm dystansu, 20 mm przy zmianie rozstawu to już wystarczająca grubość, nawet 18mm wystarcza (popatrz jak gruba jest piasta, ile jest na niej gwintu :] )

moje dystanse do zmiany rozstawu mają 20mm i nie narzekam ;)

a co do tych śrub pływających to czy są to zwykłe długie czy pływaki to nie ma różnicy - robione są tak samo...
możesz kupić po porostu lepsze, bo te z allegro po 6,5 to robione śruby (toczone pod wymiar) więc mają ostry gwint, niezawsze idealnie spasowany,
ja zawsze zmieniam koła sam i jest po problemie ;)

a najlepsze rozwiązanie które cię powinno zainteresować to kute szpilki które wkręcasz w piaste, bodajże po 6 zł szt, a do nich nakrętki pływające - w ten sposób szpilka zawsze jest wkręcona w piastę, a odkręcasz jedynie nakrętki

Ostatnia edycja:
Do QVki Julki mają iść z kilku postów wcześniej. Opona 225/40 by szła. 23mm znalazłem jako najwęższe, dobrze że mnie z błędu wyprowadziłeś :) Z tymi szpilkami ciekawe sprawa ale myślę, że na tą chwile dystansik zmieniający 18-20mm zgodnie ze wskazówkami, do tego ten tomason et45 8,5/18 i powinno się wszystko ładnie spasować? :)

Do QVki Julki mają iść z kilku postów wcześniej. Opona 225/40 by szła. 23mm znalazłem jako najwęższe, dobrze że mnie z błędu wyprowadziłeś :) Z tymi szpilkami ciekawe sprawa ale myślę, że na tą chwile dystansik zmieniający 18-20mm zgodnie ze wskazówkami, do tego ten tomason et45 8,5/18 i powinno się wszystko ładnie spasować? :)

to ci powiem, ze to co ja miałem to było już taki optymalny maks bez rolowania nadkoli! rolowanie da ci jakieś 4mm.

To na taki szeroki dystans nie ma szans, jedynie dystans 18mm + rolowanie nadkoli jeśli już upierasz się na dystanse.

Jak się boisz śrub pływających to nie kombinuj z dystansami tylko inwestuj w szpilki + nakrętki, wyjdzie cię taniej i napewno będzie to lepsze bo mimo wszystko koło będziesz mieć przykręcone bezpośrednio do piasty a nie do pośrednika, a to zawsze lepsze rozwiązanie, no i szpilki są kute ;)

- - - Updated - - -

dystanse zamawiam u tego gościa http://olx.pl/oferta/dystanse-na-os...5x112-na-5x100-i-5x112-18mm-CID5-ID3r1vf.html
zawsze profesjonalnie i jakość jak trzeba

Ech przedwcześnie się napaliłem.. :P Słusznie, tylko czy taka szpilkę wkręca się normalnie jak śrubę od felgi czy od wewnętrznej strony piasty? Kurcze czemu jest tak trudno ubrać Julkę w Tomasony... :(

Ech przedwcześnie się napaliłem.. :P Słusznie, tylko czy taka szpilkę wkręca się normalnie jak śrubę od felgi czy od wewnętrznej strony piasty? Kurcze czemu jest tak trudno ubrać Julkę w Tomasony... :(

nie jest trudno, tylko szukasz dziury w całym ;p każdy zakłada na pływakach i ma spokój ;)
ja tylko mówię jak można inaczej ;)

szpilka wygląda jak nagwintowany na całej długości pręt - wkręcasz go delikatnie w palcach, za docisk odpowiada sama nakrętka...
http://allegro.pl/szpilki-wkrecane-renault-opel-bmw-sport-kjs-drift-i5518755935.html
+
http://allegro.pl/nakretki-plywajace-12x1-5-12x1-25-m12x1-5-m12x1-25-i5915894157.html

śruby w Giuliettcie jbc mają wymiar M12x1,25

Ja wszystkie śruby i dystanse poszerzające kupuję w GitCarze, mam ich na miejscu, profesjonalne doradztwo, fachowa obsługa i bardzo dobra jakość ;)
trzeba dać zarobić swoim też ;D

Bardzo Ci dziękuje za pomoc!!
W takim razie postawie moje przyszłe tomasony właśnie na takim secie - te szpilki i te nakrętki :) a et myślę klasycznie wtedy 35mm będzie ok skoro 30mm u Ciebie to granica końcowa była. A i ostatnie pytanie - 80mm to czasem nie za długie będą? oblukam zaraz ofertę GitCara, a Tobie wiszę czteropak, może kiedyś na jakimś zlocie się uda :)

Ewentualnie jak się trafi to idę na całość - 19cali, et30, opona 235/35 - na takiej konfiguracji jeździłeś bez przycierek, prawda?

Ostatnia edycja:
Bardzo Ci dziękuje za pomoc!!
W takim razie postawie moje przyszłe tomasony właśnie na takim secie - te szpilki i te nakrętki :) a et myślę klasycznie wtedy 35mm będzie ok skoro 30mm u Ciebie to granica końcowa była. A i ostatnie pytanie - 80mm to czasem nie za długie będą? oblukam zaraz ofertę GitCara, a Tobie wiszę czteropak, może kiedyś na jakimś zlocie się uda :)

jak nakrętki są przelotowe to długość szpilek nie ma znaczenia, a jak nie to poproś gościa żeby ci skrócił te szpilki na tokarce, nie powinno być problemu
Pozdrawiam

Prezes, zgodnie z ustaleniami - te wejdą bez rolowania nadkola na szpilkach pływających?

http://olx.pl/oferta/felgi-tomason-tn1-19-CID5-IDccdy1.html#ff8092caf1

dokładnie takie same miałem i nic nie tarło ;)

to w końcu 19" zakładasz? ;)
ja już 18" nie chce, wyglądają na małe, a komfort jazdy właściwie ten sam - moim zdaniem więcej ma tu do powiedzenia zawieszenie niż koło - no ale kto nie spróbował to i tak będzie mówił że plomby wylatują na takich kołach ;p

Tak, szpileczki z linków od Ciebie już zamówiłem, teraz koło dorwać. Patrząc na moje 18 stwierdziłem że wyglądają jak od wózeczka dziecięcego jednak :D Idę w 19, o komforcie nawet nie myślę (aczkolwiek nie sądzę że będzie jakaś różnica biorąc pod uwagę teraźniejszy setup) i te z linka przygarnę jak się dogadam z właścicielem. Najważniejszy jest wygląd a takie tomasonki myślę, że ten wymóg spełnią w 100% :) Jeszcze raz dzięki, że Ci się chciało odpisywać na tyle pytań.

Tak, szpileczki z linków od Ciebie już zamówiłem, teraz koło dorwać. Patrząc na moje 18 stwierdziłem że wyglądają jak od wózeczka dziecięcego jednak :D Idę w 19, o komforcie nawet nie myślę (aczkolwiek nie sądzę że będzie jakaś różnica biorąc pod uwagę teraźniejszy setup) i te z linka przygarnę jak się dogadam z właścicielem. Najważniejszy jest wygląd a takie tomasonki myślę, że ten wymóg spełnią w 100% :) Jeszcze raz dzięki, że Ci się chciało odpisywać na tyle pytań.

kumpel jeździ QV-ką na 19" półksiężycach z Brery S i też sobie chwali - nie ma co się bać, tylko przy krawężnikach trzeba uważac, bo regeneracja wszystkich polerowanych felg to utopia, no ale myślę że wiesz co robisz ;)

Ja też się będę musiał nauczyć tak parkować, dzięki Marcinowi.

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót