Proxim@Ar
Nowy
2500 z oponami. Ale to nie na sprzedaż, dla siebie wziąłem 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witam drodzy forumowicze. Wplacilem zaliczke na Juliette, 1.4 170 KM w automacie, ale już myśle co by w niej zmienic. Stoi na alusach 17'', myślałem od razu żeby je zmienicStoi na takich: http://allegro.pl/467-mgm-felgi-17-5x110-alfa-romeo-159-giulietta-i5192059941.html , a bardzo mi sie podobaja wasze alfy na tych alusach - http://allegro.pl/467-mbm-felgi-17-5x110-alfa-romeo-159-giulietta-i5538606013.html i tu moje pytanie wyglada tak: czy ma ktos z was na 17 calowych felgach to auto, szczerze jakos mam dziwne uczucie że to wieksze rozmiary, albo inaczej - kto ma to auto na tych felgach niech napisze z wklejonym zdjeciem czy to 17 czy 18 np. przepraszam za chaos w moim poscie ale szczerze 1 raz pisze cos na jakim kolwiek forum, pozdrawiam
Tomasony są piękne, szkoda że nie ma ich nigdzie w 5x110... Do śrub pływających mam uraz po 159 jak wulkanizator podczas przykręcania mi zjechał gwinty w piastach...
http://olx.pl/oferta/tomason-tn-4-5...nowe-okazja-matt-CID5-IDdzjtl.html#5009d75e9e
wejdzie to to bez obcierki?![]()
Rozumiem, zauważyłeś jakieś negatywne konsekwencje dystansów? Typu łożyska padające itp.? A co sądzisz o takim wzorze i kolorze? Nie pogryzie się z antracytem i julka?
Pokaż załącznik 188868
Potwierdzam - jeźdżę na pływakach i nie narzekamnawet ori felgi na pływakach przykręcam, ale to dlatego że zawszę zakładam maksymalnie szerokie dystanse i nie ma potrzeby kupowania kolejnego kompletu śrub
mam kilka kompletów kół, więc sam zakładam sobie koła też...
- - - Updated - - -
jak podasz mi jakie ET mają te felgi to Ci odpowiem![]()
Jeśli zakładając dystanse zmieniasz jej szerokość tak, aby punkt podparcia opony na drodze był w tym samym miejscu, to dystans nie ma wpływu (poza masą, która jak wspomniał prezes ma małe znaczenie).
Ale jeśli zakładasz dystanse bez zmiany szerokości (lub ET) zmienia się wtedy położenie punktu podparcia koła względem łożyska i tym samym zmienia się moment skręcający w punkcie poparcia osi na łożysku.
W teorii i dużym uproszczeniu - jeśli przed zamontowaniem dystansu odległość pozioma między punktem podparcia łożyska a punktem oparcia koła na podłożu wynosiła 4cm a po założeniu dystansu wyniesie 5cm to moment skręcający łożysko (działajacy w płaszczyźnie osi) zwiększy się o 25%. Tą zmianę momentu można przeliczyć na zwiększenie się sił bocznych działających na bieżnie łożyska, co jak sądzę może wpłynąć na jego zużycie. Z tego samego powodu oddziaływują też większe siły na elementy zawieszenia bo zmienia nam się geometria układu zawieszenia (zmiana punktu przyłożenia siły z koła)
W jakich granicach musi być et żeby 19 tomasona weszła bez problemów przy oponie 225? Zacznę szukać 19' w rozstawie 5x112 bo o te łatwiej - modele tn1 i tn9 wchodzą w grę, do tego powiedz mi proszę jaki dystans szeroki władować żeby to wszystko wpakować z "przyjemnością"?Myślałem o 23mm.
Czyli podsumowując - dystans + 19 cali + opona 225mm (Ew. 235mm) wysokości 35-40 - pytanie o et by to grało nawet na dużych dziurach.
myśląc w ten sposób nie trzeba dystansów do tego, wystarczy sama felga z innym ET pomijając szerokość felgi, bo już samo ET mówi o położeniu osi symetrii felgi względem piasty...
btw nowe piasty kosztują niewiele więcej niż dobre dystanse 20mm więc nie przejmowałbym się tym aż tak, a pozatym jak często wymienia się piasty...
Jeśli założymy, że oś łożyska pokrywa się z osią symetrii felgi to podczas normalnej jazdy na bieżnie działają tylko siły pionowe, a poziome pojawiają się podczas pokonywania zakrętów - i zapewne zostało w ten sposób zaprojektowane
Zatem jeśli pojawi się nam stałe obciążenie poziome, może się okazać że żywotność łożyska mocno się zmniejszy - oczywiście okaże się że to będzie np. 50tys. km zamiast 150tys km, czego nawet nie zauważy aktualny użytkownik auta, który sobie założył dystanse, mimo, że żywotność zmniejszy się 3-krotnie