Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

• Autor wątku Autor wątku azi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hahaha. Może nie dostali Giulii na testy kiedyś i się mszczą. Btw jak widzę spidersweb to nawet nie wchodzę, jak dla mnie mógłby to ublock blokować.
Mają jakąś kosę z FCA. Testów Fiatów i Jeepów też nie ma. To samo z Lexusem. Za to nadzwyczaj ciepło oceniane są VAG-i i Volvo, co z pewnością nie ma związku z akcjami promocyjnymi obu koncernów na ich stronie :).

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Ja już sobie odpuściłem komentowanie, bo to banda dyletantów bez pasji do motoryzacji. Złapałem się na tym, że w komentarzach jest ciekawiej niż w artykułach. Nie będę im nabijał odsłon.

Portal technologiczny co widać w recenzjach gdzie lecą zachwyty dla tabletów na kółkach.
Nie żeby tablety na kółkach były złe, bo sam zmieniam właśnie 159 na coś takiego, ale ktoś żyjący z dziennikarstwa motoryzacyjnego powinien mieć lekko szersze horyzonty.

Jak dobrze kojarzę to jedna osoba ze Spidersweb.pl ma Alfę 159 i to jest chyba Piotr Barycki.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Jedno jest pewne - GTAm to sukces marketingowy, lub inaczej - dzisiaj nikt by nie mówił o Giulii, a tak jest głośno i wyraźnie :)

GTAm to auto tuningowane fabrycznie z gwarancją, niby wzrost osiągów w porównaniu do Quadrifoglio nie jest duży, ale wystarczy już by pobić konkurentów, których zaprojektowano tak, by byli minimalnie szybsi od seryjnej Giulii Q. Marża jest chyba rekordowa w branży motoryzacyjnej (to nie daje spać różnym pseudodziennikarzom motoryzacyjnym, zaprzyjaźnionym z niemieckimi konkurentami), daje do myślenia fakt że cała seria została już wykupiona, co wprawiło w osłupienie takich co udowadniają w swych artykułach jak to niewiele różni GTAm od Q, to daje pojęcie jak duży jest potencjał miłośników marki Alfa Romeo, jej tradycji i rozwiązań technicznych. Kierownictwo koncernu powinno o tym pamiętać przy uruchamianiu nowych modeli Alfy.

Niestety, nie każdy rozumie, że 111 lat (takiej) tradycji nie da się kupić :). Znaczy VW próbował, ale nie wyszło :D.

Dodatkowo, sprowadzanie pracy Sauber Engineering do tuningu u Pana Mietka to kompletny brak zrozumienia tematu.

Niestety, nie każdy rozumie, że 111 lat (takiej) tradycji nie da się kupić :). Znaczy VW próbował, ale nie wyszło :D.

Dodatkowo, sprowadzanie pracy Sauber Engineering do tuningu u Pana Mietka to kompletny brak zrozumienia tematu.

Dlatego z głupimi się po prostu nie dyskutuje :) Ewentualnie z betonami które mają jedyny słuszny punkt widzenia, według nich oczywiście.
Nudziarze niech sobie jeżdżą VW, BMW czy czymkolwiek tam chcą, lepiej niech zostawią Alfę dla ludzi z trochę szerszymi horyzontami :D

dlaczego fatalnie? Przyjmujc srednia cene Stelvio na okolo 200000zl daje to obrot rzedu 3 miliardow zlotych! malo?

No ale trzeba przyznać, że wygląda to fatalnie :(:

Pokaż załącznik 280834

Niby tak, z drugiej strony 2021 to ogólnie jest dziwny rok i nie przykładałbym zbytniej uwagi do takich zestawień, które mogą być hmm zniekształcone. Tak samo jak info o tym że w PL się sprzedaje więcej Alf niż we Francji czy Wielkiej Brytanii na podstawie danych za 2021.

Choć na pewno sporo się włoszczyzny zawsze sprzedawało we Włoszech - i dobrze! :)

To jest sprzedaż całej marki, nie jednego modelu... W roku 2001 Alfa sprzedała 205 tys. samochodów w Europie, w tej chwili jakieś 14% tego...

- - - Updated - - -

Niby tak, z drugiej strony 2021 to ogólnie jest dziwny rok i nie przykładałbym zbytniej uwagi do takich zestawień, które mogą być hmm zniekształcone. Tak samo jak info o tym że w PL się sprzedaje więcej Alf niż we Francji czy Wielkiej Brytanii na podstawie danych za 2021.

Choć na pewno sporo się włoszczyzny zawsze sprzedawało we Włoszech - i dobrze! :)

Na tle marki DS (generalnie poza Francją mało kto kojarzy) i Lancii z jednym modelem wygląda to zwyczajnie kiepsko - i z tym się raczej nie da polemizować :).

Ciekawe, bo optycznie dużo jeździ Stelvio a podobno też się nie sprzedaje...
Wielka szkoda, że tak dużą porażką sprzedażową okazała się Giulia, już piąty rok na rynku i chyba czas na powolne zejście ze sceny... :(

Ostatnia edycja:
W Polsce widać nowe Alfy bo sprzedają się stosunkowo dobrze jak na możliwości naszego rynku. Dziwi natomiast słaba sprzedaż na zachodzie Europy. Z drugiej strony w marce nie dzieje się nic nowego od 2017 roku, sprzedaż napędziła by obecność mniejszych modeli.
Giulię można już śmiało nazwać rynkową porażką a samo Stelvio nie zrobi sprzedaży.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Racja. Powinna być następczyni Giulietty, mały suv, czyli ten Tonale, Stelvio i Giulia po jakimś lifcie. To by już można coś ugrać. Masakra co się dzieje z tą marką :(((
Sam kolega Radosuaf nie napędzi sprzedaży:)

A dlaczego Gulia miała by się dobrze sprzedawać?
Jeżeli chodzi o wnętrze to ciagle miałem wrażenie że tam nie wszystko gra.
Z przodu jak cię mogę, ale tył jak w taniej KIA czy jakimś VW, gdzie można było dać z designu więcej.
Może wybajerzony tunel środkowy, może dwa fotele zamiast kanapy.

Plus brak systemów bezpieczeństwa w dniu premiery które oferowały nawet tańsze marki i mamy co mamy.
Jak to określił popularny dziennikarz motoryzacyjny… cywilna Gulia była przestarzała już w dniu premiery.

Ostatnia edycja:
Popularni dziennikarze motoryzacyjni mają w tych czasach dość mierne pojęcie o motoryzacji.

Dlatego wbrew narzekaniom tych popularnych dziennikarzy Alfa sprzedaje się rewelacyjnie bo jedyne czego ludzie chcą od auta to moc i dobre prowadzenie… A nie, czekaj ;)

Pytanie, czy chciałbyś, żeby Alfa produkowała samochody, które się podobają dziennikarzom (Skoda Superb)... Takie możesz sobie kupić bez problemu w innych markach :).

Chciałbym. Bo pomimo miłości do marki to jak pisałem wcześniej zamówiłem sobie hybrydę Innej firmy.

A jeżeli uważacie że aktualne dwa modele AR są wyczesane w kosmos i nic lepiej się nie dało zrobić to może lepiej zamknąć ten temat na forum.

Bo wychodzi jasno, że auta super tylko klienci się nie poznali.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót