Falujace obroty w TS

• Autor wątku Autor wątku subratri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@amadi90
- w twoim przypadku na razie nic nie rób, to jest moja teoria i trzeba ja sprawdzić.
- chyba że chcesz być królikiem doświadczalnym ?
- sprawdzenie zapchanych wtryskiwaczy to jest szybki test, na pracującym silniku na biegu jałowym odłączyć zasilanie pompy paliwa na 1- 2 sekundy, jeśli obroty pozostana takie same lub tylko trochę spadną, to wtryskiwacze są dobre.
- nigdy nie testowałem tej metody z innego forum, ponieważ nie znam sposobu wyłączenia pompy paliwa na 1- 2 sekundy ( przełącznik do przekaznika pompy paliwa ? )

@MarcinTM
- nie znam wyjasnienia dlaczego przytoczeniu faluje ale po zatrzymaniu zanikaja problemy zwiazane z falowaniem.
- ciekawe byłoby logowanie parametru " target idle engine speed." podczas tego kaprysu alfy.

Ostatnia edycja:
sprawdzenie zapchanych wtryskiwaczy to jest szybki test, na pracującym silniku na biegu jałowym odłączyć zasilanie pompy paliwa na 1- 2 sekundy, jeśli obroty pozostana takie same lub tylko trochę spadną, to wtryskiwacze są dobre.
Tu chyba oto chodzi, że jak inaczej by było to znaczy, że pompa przepycha na siłę przez ten "syf" we wtryskach,tak? Spróbuję jutro z przełącznikiem w szeregu z bezpiecznikiem.

co ja mogę jeszcze sprawdzić - co może dolegać temu mojemu aucie bo jeżdzę z tym praktycznei odkąd kupiłem. Może rzeczywiście jest tak, że jak jest cieplej to się to rzadziej zdarza albo łagodniej.

Dzisiaj jeszcze testowałem z odpiętą przepływką i też faluje.

Ostatnia edycja:
Falujące obroty 2.0 TS Selespeed

Witam.
nie chciałem zakładać nowego postu a więc podpiołem się obecny.

Zacznę może od przywitania się. Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym ;) posiadaczem alfy Romeo 156 2.0 TS Selespeed Sportswagon z 2000 roku. Miesiąc temu wystrzelił mi gaz do kolektora ssącego co spowodowało jego usterkę, a zarazem przekonało mnie że gaz to samo zło. Alfa dostał nowy kolektor i od tego czasu zaczęły się problemy z falującymi obrotami. Kolektor został wymieniony przez znajomego który pracuje w ASO w Alfa Romeo. Zaraz po wymianie zaczęły falować obroty . obroty faluają dopiero po rozgrzaniu się silnika w zakresie od 1700 do 2300 . na zimnym silniku obroty stoją na 1100 .On sam mówi że nie ma pojęcia co to może być , a z moich obserwacji wynika ze nie chce mu się za to zabrać bo zdaje sobie sprawę z problemu, a mnie to strasznie irytuje i wkur.. . Najlepiej wziąć kasę i się wypiąć. Po tej całej sytuacji sam zacząłem dochodzić problemu. Do Alfy zakupiłem interfejs diagnostyczny. Po podłączeniu pod UniDiagKWP2000 0331 program wykazał błędy:
Błąd 1:
"engine speed input circuit malfunction P0725"
tlumaczenie błędu:
P0725 - Obwód wejściowy prędkości silnika - usterka*
P0725 - Engine Speed Input Circuit Malfunction*
Błąd 2:
0X1744 item not found in list
S.C to. +Batt.V./ Above top limit, Intermittent, requested
Nie mam pojęcia co to są za błędy a więc proszę was o pomoc w tej sprawie. Zrobiłem również pomiary parametrów i otrzymałem takie wyniki. Dodam że pomiary zrobione zostały z plikiem definicji Alfa156TS_M155_N, i tak naprawdę nie jestem pewien czy są to poprawne definicje do mojej Alfy.
Lambda regulation row 1 () - 3.469
Self-adaptive FRA parametr - 2.2
Injection time - 0.988 do 1.334
Jeśli macie jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu proszę was o pomoc. Dozo na drodze i pozdrawiam.

Ten "fachowiec" uszkodził któryś czujnik, może położenia wału? Ewentualnie przepływomierz, krokowiec

Trzeba zresetować kompem silnik krokowy i ECU i powinno pomóc. Też tak miałem po wybuchu gazu i wymianie kolektora, ale kolega bubu321 załatwił problem w 5 minut. Coś słabi ci fachowcy z ASO.

Co do fachowca nie chcę się wypowiadać. Dodam że w Alfie mam elektroniczną przepustnice i z tego co mi powiedzieli w ASO to nie robi się adaptacji tej przepustnicy. Ponoć po przekręceniu kluczyka w stacyjce w położenie MAR przepustnica ustawia się sama po 90 sekundach. O ile w tym ASO się mylą co do tej przepustnicy, to w jaki sposób ma dokonać resetu ECU i adaptacji przepustnicy ? W jaki sposób mogę sprawdzić czy nie została ona uszkodzona podczas wybuchu gazu wraz z przepływomierzem ?

- ładnie to ktoś ujął na tym forum
" falowanie obrotów to funkcja wielu zmiennych '.
- ciekawe ile tych zmiennych możemy znależc i poprawić.

bubu321 może Ty jesteś w stanie mi cos poradzić. Po przeczytaniu setek postów widziałem ze często doradzałeś potrzebującym :)

- z tego co wiem, to sie robi ale poprzez ECU skrzyni.
- musisz poszukać, ktoś na forum z tym samym silnikiem i alfadiagiem to robił.

Mam jeszcze pytanie odnośnie użytego przeze mnie pliku definicji Alfa156TS_M155_N, czy jest on poprawny dla mojej Alfy. Ponawiam pytanie odnośnie wartości jakie mi wyszły na UniDiagKWP2000, czy komuś coś mówią ? Mam zamiar kupić przepływomierz i podmienić może to jego wina. Jak nie to mam zamiar zrobić tak z resztą podejrzanych części ( Sonda Lambra, Przepustnica ). Jednak kupowanie części i podmienianie ich to średni plan ze względu na koszty. Może ktoś z Krakowa lub okolic ma do odsprzedania interesujące mnie części, albo jest w stanie je udostępnić na podmianę i sprawdzenie przeze mnie czy to właśnie one są winne ( oczywiście nie za darmo :) ) Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Witam
Dzisiaj dzięki uprzejmości kolegi ( On będzie wiedział że o Niego chodzi ) ;) udał mi się uruchomić program Alfadiag. Po podłączeniu auta pod kompa wyskoczyła mi lista błędów:
P0100 - Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - usterka*
P0110 - Czujnik temp. powietrza wlotowego - usterka*
P0115 - Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik - usterka*
P0120 - Przepustnica /czujnik położenia pedału /przełącznik A - usterka*
P0130 - Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka*
P0135 - Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka*
P0340 - Czujnik polożenia wału rozrządu - usterka*

Pytanie do was jak mam zabrać się za to wszystko. Czy jestem w stanie zdiagnozować każdą usterkę z osobna Alfadiagiem a by upewnić się że na pewno dane części są uszkodzone i kwalifikują się do wymiany. Odnośnie uszkodzonych czujników czy mogę pobawić się w zamienniki, czy tylko oryginały ? jeszcze mam prośbę o lokalizację usterek. Z góry dzieki :)

- jeśli alfa to tylko oryginały abyś nie dołączył do użzytkowników mających muzea cześci "oryginalnych inaczej".
dlaczego, bo były tanie i na alegro.

Zapytam jeszcze o reset ECU, czy mogę go zrobić Alfadiagiem i w jaki sposób. Może ktoś z was wie jak zrobić reset elektronicznej przepustnicy?

Witam ponownie
Wczoraj dokonałem pomiarów przepływomierza i wyszły mi jakieś dziwne wyniki:
Air flow przy obrotach 1100 310kg/h
przy odcięciu zapłonu 4448 kg/h.
Czy to oznacza że mam uszkodzony przepływomierz?
Dodam ze podczas odłączenia przepływki wartości się nie zmieniły i to mnie dziwi. Pomiary robiłem Alfadiagiem.

- jeszcze takich danych nie widziałem.
- na tym ECU alfadiag pokazywał dziwne rzeczy, abstrakcyjne parametry.
- ale to co ty pokazałeś , tego jeszcze nie było.

--

Po pierwsze sprawdź przepustnicę, wygląda jakby się nie zamykała do końca, zrób reset wartości adaptacyjnych i skasuj błędy. Dopiero wtedy odpal, przejedz się i sczytaj błędy na nowo. Twoja litania błędów wygląda na zabawę w "odpinanego*" i raczej nie pozwoli Ci poznać przyczyny problemu.

* - zabawa w "odpinanego" polega na durnym odłączaniu poszczególnych czujników podczas pracy silnika, przez "speca" który nie bardzo wie jak się za temat zabrać. Generalnie powoduje masę błędów i problemów przy diagnozowaniu właściwej usterki. Często powodowana przez osoby nie posiadające dostępu do komputera.

Ostatnia edycja:
@faza
- podczas pomiarów zobacz parametr czujnik temperatury powietrza i bedziesz wiedział czy masz podłaczony MAF, przepływomierz.
- jak ci pokaże -33st C lub niższą to MAF jest odłączony, uszkodzony lub problem z połączeniem.

@maciek_czer
- tylko kolega nie wie jak zrobić reset parametrów adaptacyjnych.
- i o to się pyta od tygodnia.
- to jest selespeed !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
A to jak nie wie, to co mu poradzić? widocznie nie ma czym. W selespeed'ach też czasem się przepustnica nie zamknie do końca. Jedyne wyjście wstawić na warsztat, który będzie wiedział o co chodzi i zrobi ten nieszczęsny reset.

Amortyzatory
Powrót