• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Falujace obroty w TS

• Autor wątku Autor wątku subratri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    obroty
U mnie falowania przeważają również na rozgrzanym silniku, na zimniejszym niby jest lepiej. Wezmę się w takim razie za wymianę tego elektrozaworu wariatora.

Podłączyłem się alfadiagiem pod komputer i czasy wtrysków trochę spadły, były 3.7-4.0ms, teraz są nawet 3.1ms (w czasie tiku temperatury), wskakują wyżej kiedy wyprzedzenie zapłonu się zmienia z 9 na 13 i wówczas z 3.2ms robi się 3.5ms.

Otoz dzisiaj wpadlem do garazu i zabralem sie za elektrozawor.
-podajac prad z akumulatora iglica sie wysuwa-elektrozawor dziala
-do wtyczki wpialem zarowke i odpalilem silnik i po gazie,zadnej reakcji(zarowka sprawna zeby tam nie bylo)
na wolnych obrotach podalem prad do elektrozaworu z prostownika na co silnik sie zadlawil wiec wariator zadzialal i przestawil walek
-pytanie jesli ECU nie podaje sygnalu do elektrozaworu to nie ma zminy faz czyli co jest?
-jakis przekaznik?bezpiecznik?skad idzie impuls mowiacy kiedy ma sie wzbudzic elektrozawor?czujnik obrotow walu albo czujnik polozenia walka rozrzadu?
-jakies pomysly?testowal ktos?

witam a ja powiem tak falowała potem nie falowała spec od alfy powiedział mi żebym ja przegonił na rozgrzanym silniku tak 5-6tyś obrotów jakieś 5km na 3 biegu nastepnie pozostawił do wychlodzenia nastepnie odpalil na wolnych obrotach 3 do momentu właczenia sie wentylatora zgasic zabieg powtórzyc 3 ktotnie o dziw przestała falowac podobno jet to domowy sposób ustawienia przepustnicy

No nie to jest raczej nie do konca tak ale blikso,nie trzeba go "przeganiac".Zdejmij akumulator na np 30 minut potem zaloz kleme i kluczyk w pozycji MAR na 90 s potem na kolejne 90 s wylacz kluczyk i potem zapal i bez dotykania pedalu gazu i oczywiscie wszystkie odbiorniki i urzadzenia wylaczone.Zgas,potem kilka odpalen i rozne warunki jazdy po czym jesli wszystko jest sprawne sterownik dopasuje sobie parametry czyli sie "nauczy" nowych ustawien.Mozna to z kabelka zrobic duzo szybciej jesli sie go posiada.Dziala to chyba tylko na wersjach z ECU m 1.5.5 w 156 ale nie jestem pewien.W kazdym razie to juz sprawdzalem.Chodzi mi raczej o sterowanie tego elektrozaworu

domowy sposób ustawienia przepustnicy
wystarczy kabelek i alfa diag
wpialem zarowke
lepiej było by miernikiem ponieważ elektrozawór może być sterowany małym prądem
a żarówka potrzebuje go więcej. efekt? nie zaświeci.
miernikiem miał byś pokazane czy napięcie dochodzi czy nie.
ja tak dziś sprawdzałem. i napięcie dochodzi i skacze z 6V do 12V
ale to mógł być objaw braku elektrozaworu, może komputer go szuka/sprawdza czy jest.
musiałem go odpiąć od wtyczki żeby nie ciąć kabelków do podpięcia miernika.
ale podłączam się do pytania
skad idzie impuls mowiacy kiedy ma sie wzbudzic elektrozawor?

jutro cos poszperam w DTE i innych zrodlach ale moze bubu to czyta?cos moze wiedziec w tym temacie.Zajrze tez miernikiem na kabel jak piszesz.
-w jednym z forum gosc pisze ze silnik ma byc oczywiscie po tiku temp i wogole rozrgrzany,mam sprawny termostat i czujniki pozostale poza tym nie wierze ze elektrozawor dostaje sterowanie dopiero kiedy silnik jest cieply bo zmienne fazy powinny dzialac raczej od poczatku rozrzuchu albo ewentualnie po przejsciu z "ssania"
-mialem silnik cieply i zarowka nie blysnela nawet
no chyba ze ECU rozroznia DOTKLIWIE kiedy samochod jest w ruchu a kiedy stoi i podaje sygnal do elektrozaworu tylko pod obciazeniem

bedziecie szperac, kombinowac i meczyc ten elrktro zawor testujac go na wszelkie domowe sposoby... a nie latwiej zamiast tych wszystkich zadawanych sobie zagadek i zadawac pytania co by bylo gdyby bylo.. a nie latwiej zmienic ten elektrozawor? i zobaczyc czy to zalatwi sprawe falowania ? ? ? ? przypomina mi to probe napraiwania np padnietego termostau albo spaloną tarcze sprzegla albo klockami hamulcowymi..

wszystko w aucie ma prawo sie zepsuc tym bardziej w silniku bez sensu jest gdybac.. jak cos naprawic.. coś padlo = wymiana i tyle. . . . no chyba ze az tak szkoda wam 100 zl = 20l Pb98 = 1 tankowanie .. i o co tu hallooo

""""""No więc dzisiaj miałem możliwość wyciągnięcia i obejrzenia zaworka. Pod zaworkiem jest kołek i sprężyna i w niej upatrywałem źródła problemu, ale okazała się dobra. Tak więc wziąłem pod lupę zaworek. Okazało się, że bolec, który naciska kołek delikatnie się zablokował (najprawdopodonie jakimś starym olejem), ale potraktowanie go WD-40 oraz +14V sprawiło, że wróciła mu ochota do działania. Po zamontowaniu (dołożyłem miedzianą podkładkę, aby ograniczyć wyciek oleju) przyszedł czas na próbę. Odpaliłem silnik, podłączyłem +14V do zaworka i ... reakcja była zgoła inna niż ostatnio. Tym razem silnik jabky zaczął się dławić. Operacja naprawy mechanizmu zmiennych faz rozrządu tak więc zakończyła się sukcesem. Potem przyszedł czas na próby drogowe: przyspieszanie na V 80-120, wcześniej 18.5s, teraz 14.9s 14.2s i 14.0s
icon_biggrin.gif

Tak więc jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości, po co jest wariator, to mam nadzieję, że moje doświadczenie je rozwiało."""""""""""""""""

Oczywiście to cytat:)To nie moje słowa

Ostatnia edycja:
czytałem już to:D
ja u siebie psikałem i psikałem i nic nie pomagało to zmieniłem mu sprężynkę (na czas aż dojdzie nowy) i zaczął normalnie pracować, tj po podaniu napięcia wysuwa się, a po odłączeniu - wraca z powrotem

Ostatnia edycja:
czytałem już to:D
ja u siebie psikałem i psikałem i nic nie pomagało to zmieniłem mu sprężynkę (na czas aż dojdzie nowy) i zaczął normalnie pracować, tj po podaniu napięcia wysuwa się, a po odłączeniu - wraca z powrotem

zaviaseq dzieki za pomoc, faktycznie, od razu po czyszczeniu nie chował się, ale jak dobrze pomoczył sie w WD juz jest ok.Po opieciu 12V sam sie chowa.:)

Jak się popieści to...bedzie działać :D

no to widze ze wam coś jednak pomoglem mimo oporow co niektorych co do mojej teorii. mam nadzieje ze skierowalem wasze poszukiwania w dobrym kierunku i wskazalem problem falowania ktory kazdy sam naprawi i ten watek sie skonczy co dla niektorych. :))
... ah ten piekielny ELEKTROZAWÓR. Powiem wam ciekawostke dziś wpadlem do sklepu w 3city po plyn do spryskiwaczy , pytam o elektrozawor a koles ze cos takiego nie istnieje a jak tak to ma inna nazwe.. hehehhe pozniej zawolal jakiegos mechanika z garazu, ktory wymienił znow nazwe ktora pierwotnie slyszalem : MAPSENSOR czyli czujnik cisnienia bezwzglednego.. hehe rozesmiany wyszedlem z plynem :)

:girl_wacko::girl_wacko::girl_wacko::girl_wacko::girl_wacko: a mam takie pytanie do was bo nie chce zakladac nowego watku gdzie wg. was wpakowac CB'ke ? zeby nie ograniczyć i tak juz okrojonej powierzchni schowkow. i czy jest tu ktos co sie w tym orientuje ? ;>

MAPSENSOR czyli czujnik cisnienia bezwzglednego
nawet chyba w tym temacie był jeden co pisał że znalazł powód falowania i to miało być to
:D:D:D:D:D:D
a CB montują po lewej w takim małym schowku obok/pod kierownicą
pod popielniczką i nawet z lewej strony na słupku oddzielającym drzwi
ja nie mam i nie myślałem o tym gdzie najlepiej

nawet chyba w tym temacie był jeden co pisał że znalazł powód falowania i to miało być to
:D:D:D:D:D:D
a CB montują po lewej w takim małym schowku obok/pod kierownicą
pod popielniczką i nawet z lewej strony na słupku oddzielającym drzwi
ja nie mam i nie myślałem o tym gdzie najlepiej

no ja ;p hehe

Ja dzisiaj jeszcze sprobuje podlaczyc kable do wtyczki i podprowadzic do kabiny np miernik albo te zarowke i zobaczyc co sie dzieje w trakcie jazdy.Moj elektrozawor jest zwyczajnie sprawny wiec nie za bardzo mam chec wydac kase na jakis inny jesli np po prostu ECU nie daje mu pradu bo np czujnik polozenia walka rozrzadu nie domaga i sie cos rozjezdza no ale to trzeba dokladnie sprawdzic to wszystko.Tym ktorym pomoglo czyszczenie moze napisza jakie sa efekty na drodze

Pewni mechanicy z Lęborka (nie wymienię nazwisk dla dobra człowieka który mi sprzedawał Auto) chwalili się że tanio i dobrze robią samochody, a na Alfach to się znają bardzo dobrze, no to powiedziałem że u mnie w samochodzie do sprawdzenia jest wariator, a oni- "co?, wariator? nie słyszałem o czymś takim", ze śmiechem odjechałem do domu :)

Przełom Panowie!!!!!

Też miałem problem z falowaniem przy np.dojezdzaniu do swiateł (falował 1000-1500).
Wymieniłem swiece na org.,przepływke org., sonda org, filtry, przewody NW, rozrząd. + pełna diagnostyka i adaptacja dzieki Panu BUBU321 za co badzo dziekuje.
Ale wymiana tych czesci w niczym nie pomogła.

Az do wczoraj: zreanimowałem elektrozarór wariatowa, wyczysciłem odme, poprawiłem styki na masach, i wywaliłem całe WD40 na korpus przepustnicy,linke gazu i krokowca.
Szkoda ze zrobiłem tyle rzeczy na raz, wtedy wiedziałbym moze w czym lezał problem.
0 falowania, obroty cały czas spadaja i trzymaja sie na ok 900.
Zobaczymy na jak długo, na razie po 300km w mieście i tasie 0 falowania.

Wydaje mie sie ze problem leży w jakiejs pierdółce.....Przynajmiej moj przypadek.

PS.Moze to po czyszczeniu zaworka, jak depłem dzisiaj 2,3,4 do podłogi byłem w szoku ze to skromne 1,8 :) potrafi mase SW w chwile rozbujac do 180 km/h

Ostatnia edycja:
Mi się wydaje że diabeł tkwi w tym elektrozaworze wariatora i może także w odmie.
-zaworek odmy można bardzo szybko sprawdzić bez rozbierania, ściskamy wężyk odmy tak aby nie przechodziło przez nie powietrze i nasłuchujemy czy praca silnika się zmienia. Jeśli praca silnika się zmieni znacząco to odmę mamy sprawną, jeśli po ściśnięciu nie będzie efektów lub będą niezauważalne to mamy zaworek odmy do czyszczenia.

Amortyzatory
Powrót