[159] Falujące obroty na biegu jałowym

u mnie przestały obroty falować na biegu jałowym, po wymianie napinacza paska wielorowkowego, rolki napinacza , koło prowadzącego oraz paska

Witam panowie,mam ten sam problem,na zimnym silniku,temp otoczenia powyżej 10-15 stopni C falują obroty750-800.Zdarza się to od czasu do czasu nigdy w zimie.Klapy w kolektorze usunięte,egr zaślepiony.Do tego dochodzą okresowo problemy z rozruchem na letnim silniku w temp. j/w.Alfa 159 1.9 16V 150.Będę wdzięczny za odpowiedż.

U mnie równiez pojawił się problem z falowaniem obrotów.
Dodatkowo dosyć mocno zaczął kopcic z wydechu na siwo i śmierdzi ropą, tak jakby nie przepalał ropy i pchał ją w wydech.

https://www.youtube.com/watch?v=KbzBD-X8zao - tak to wygląda.

Problem pojawia się kiedy osiągnie ponad 50 stopni bo na zimnym jest ok.
EGR był czyszczony, kolektor bez klap, DPF nie zapchany 0 błędów :)

Dodatkowo dosyć mocno zaczął kopcic z wydechu na siwo i śmierdzi ropą, tak jakby nie przepalał ropy i pchał ją w wydech.

A jak wyglądają korekty wtrysków? Zobacz na zimnym i po rozgrzaniu.

Czyli chyba wtrysk 3 mocno leje. Potrafił nawet dojść pod 5mm. Ale to może być powodem aż takiej pracy silnika?
attachment.php

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 1,220
Podjedz gdzieś sprawdzić kompresje. Jeśli będzie ok to wtrysk/wtryski do regeneracji. Próbowałeś dolewać olej 2T ? Zawsze jakaś szansa że poprawi korekty.

Podjedz gdzieś sprawdzić kompresje. Jeśli będzie ok to wtrysk/wtryski do regeneracji. Próbowałeś dolewać olej 2T ? Zawsze jakaś szansa że poprawi korekty.
Nie próbowałem i szczerze mówiąc nie zamierzam :)
Ale dzięki za info, jeżeli wtryski to polecą odrazu wszystkie do sprawdzenia i regenracji :)

Akurat dolewanie oleju 2t to dobry pomysł - smaruje i czyści układ wtryskowy - poczytaj jest temat w dziale ogólnym ;)
Na twoim miejscu bardziej bym się obawiał braku kompresji na 3 cylindrze dlatego podlewa mocno paliwem żeby wyrównać ciśnienie.

Czyli chyba wtrysk 3 mocno leje. Potrafił nawet dojść pod 5mm. Ale to może być powodem aż takiej pracy silnika?
attachment.php

zamień wtryski miejscami. Jeżeli korekta pójdzie za wtryskiem tzn że przytarta końcówka wtrysku. Jeżeli zostanie to coś z kompresją

Ok.
Jeszcze pytanie. Czy jak na bieg jałowy to nie ma zbyt wysokiej ogólnej dawki oleju napędowego?

regulator ciśnienia paliwa, nieszczelność dolotu, termostat :)

Dodano po 7 minutes:

Biały dym może zwiastować rozpczętą procedurę wypalania DPF

Dodano po 18 minutes:

Biały dym z zapachem paliwa może również oznaczać , że trzeba zobaczyć na świece żarowe !!!!!!

Ostatnia edycja:
Witam. W moim samochodzie problem z nierówną praca silnika przedstawia sie następująco. Rano przy pierwszym uruchomieniu silnika obroty spadaja tak, jakby silnik miał zaraz zdechnąć. Oczywiscie spadają i rosną naprzemiennie. Czasami minuta, a czasem 20 sek wystarczy i wszystko wraca do normy. Jednak od paru dni jak nie trzymam go na gazie to gaśnie. Dodatkowo w czasie jazdy nie że szarpie, ale tak jakbym po wrzuceniu nastepnego biegu delikatnie nacisnął na hamulec-też nie zawsze. Tak jakby się przycinał. Silnik 1.9 16v przebieg 68000. Nic nie kopci, nie puszcza zadnych bąków. Chłopaki chciałbym zasięgnąć waszej porady. Zanim sie umówie z mechanikiem

poszukaj tematów odnośnie egr / klap wirowych. Znajdziesz odp.

Jak podczas jazdy zachowuje się wskazówka temperatury cieczy chłodzącej? Jeśli nie trzyma równo 90 stopni to termostat do wymiany. Może być też problem z czujnikiem temperatury cieczy.
Jeśli do tej pory nie zająłeś się EGR-em i klapkami to warto się im bliżej przyjrzeć.

Kolego, co do czyszczenia egr-u jest to dziecinnie prosty zabieg. Na pewno poradzisz sobie z tym sam, szkoda marnować pieniędzy.

Poszedłbym nawet krok dalej :cool:
attachment.php

Załączniki

• Z_EGR_42.jpg
    Z_EGR_42.jpg
    94.3 KB · Wyświetleń: 877
Podepnę się pod temat .
U mnie zaraz po odpaleniu wskazówka od obrotów przez ok2-3 sek. się delikatnie poruszy . Pozniej jest spokój , jak motor się nagrzeje słyszę czasami nie równą pracę silnika i co kilkanaście sekund delikatnie obroty falują ale bardzo delikatnie nie tak jak na filmikach u góry , wydaje mi się że czasami nie równo pracuje coś jakby jeden wtrysk zwiekszał dawkę i za chwile normalnie pracował (ale na bank to nie to) a za jakiś czas równo pracuje bez innych objawów . Spadku mocy nie odczuwam i jeszcze kilkanaście tyg. temu wszystko było dobrze póki nie zaczął mi świergotać pasek wielorowkowy , po wymianie piszczenie ustało a nie równa praca silnika czasami jest. Co może być przyczyną ?

Egr całkowicie zaślepiony i wyłączony , klapy usunięte , wtryski miałem wymienione z podkładkami , dpfu nie ma

też mam podobny problem że mi obroty skaczą ale nie tak jak na powyższych filmikach. u mnie jest to o znacznie subtelniejsze. Występuje to tylko po odpaleniu na zimno i to nie zawsze. Egr wyłączony, klapy ogarnięte, dpf jest ale działa sprawnie...

Amortyzatory
Powrót