Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Odpowiadałem na Twoje pytanie, czy są regulacje, które nie pozwalają na pozostawienie etyliny o niższej liczbie oktanowej E5, równolegle z taką samo, pod względem liczby oktanowej E10, dlatego podałem przykład Niemiec, gdzie są obydwie, czyli na Twoje pytanie "czy można" odpowiedź brzmi "można" i naprawdę mało mnie interesuje, jak to jest na Słowacji w Austrii czy gdziekolwiek indziej.
A, jak sądzisz, ile takich zbiorników mają, uważasz, że tylko trzy, czyli na E95, E98 i ON, i gdyby ich miały i 50, to od 01.01.2024r., etylina 95 E5, będzie niedostępna na hurtowym rynku paliw w Polsce, na którym monopolistą jest SZSP, ergo, gdyby nawet bardzo chcieli to i tak by nie mieli możliwości jej oferowania.
Tu nie chodzi o żadne nieszokowe działanie, ale o nie uderzanie w najuboższych i rozumie to tak bogate państwo jak Niemcy, a nie rozumieją PiSiory i jak chcesz porównywać się do tych najgorszych, to wyłącznie Twoja sprawa.
To mniej więcej tak, jakbyś usprawiedliwiał bicie żony tym, że sąsiad z dołu, też swoją bije, no ale tego, że sąsiad z góry swojej nie bije, już byś nie zauważał - co się porobiło z tym narodem przez te 8 lat, że porównuje się do najgorszych?
ale czytałeś że to nie za PiSu ta dyrektywa miała być implementowana?
Napisze taki zaczątek... W DE jest infrastruktura i nie trzeba budować/modernizować albo zrobiono to wcześniej.
z powodu braku infrastruktury na stacjach
Nie masz racji natomiast że E5 95 nie może być w ogóle w PL. Może, bo dostępna jest w DE.
Można sprowadzać tak jak cały czas się to dzieje. I to wcale nie są małe ilości.
Teraz finał... Testy E10 z EU które oglądałem wykazują że tam bio jest na poziomie poniżej 6%. A często tylko 2%. I to wszystko da się sprzedawać pod marką E10...
ale dla mnie raz na jakiś czas wystarczy.
Panie kochany...Ale nie była implementowana, prawda - czyli się dało?
Ty nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze??? - monopolista na hurtowym rynku paliw, spółka z udziałem skarbu państwa czyli ORLEN, od 01.01.2024r., zaprzestaje dystrybucji etyliny 95 E5, a więc gdyby stacje miały nawet po 50 zbiorników, a standard, to jest po dwa na każdy rodzaj paliwa, to i tak nie mogłyby takiego paliwa kupić, bo go nie będzie - napisz, czego nie zrozumiałeś?
Skąd Ty bierzesz te bzdury - weź sobie podjedź na jakąś stację paliw i zapytaj ile mają zbiorników, bo przez telefon mogą nie chcieć Ci tego podać.
Nie wiem, czy Ty moje wpisy czytasz "na opak" - po to właśnie podałem Ci info o Niemczech, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie, czy równoległy rynek dla E5 i E10 może istnieć, bo unijne regulacje tego nie zabraniają - może mam Ci tłumaczyć na jakiś bardziej zrozumiały dla Ciebie język?
Sprowadzane etyliny to są wyłącznie paliwa premium dużych graczy takich jak np. SHELL, żaden z nich nie importuje tej najzwyklejszej etyliny 95.
No, ale, że co, przy każdym tankowaniu należałoby badać skład chemiczny tego, co się chce zatankować?
Nie za bardzo rozumiem, co znaczy "raz na jakiś czas", bo przecież w każdej dostawie ta zawartość może być inna.
Po co to "drapanie się prawą ręką za lewym uchem" - mamy monopolistę na rynku hurtowego handlu paliw i wystarczyło zobowiązać go do tego, żeby w swojej ofercie miał etylinę 95 E5 - tylko tyle i aż tyle i gwarantuję, że sprzedaż tej E5, biłaby na głowę sprzedaż tej E10, nawet gdyby była o kilka groszy droższa, bo nikt by nie chciał ryzykować, no ale po co dawać ludziom wybór, skoro PiSiory wiedzą lepiej.
Rozumieją to Niemcy, u których średnia wieku samochodu osobowego to jest 9,6 roku, a PiSiory, gdzie w Polsce ta średnia wieku to 15,5 roku, tego nie rozumieją, a więc nie opowiadaj mi o polityce, tylko o podejmowanych głupich i szkodliwych, dla obywateli, decyzjach.
Po raz kolejny, to nie jest decyzja nieodwracalna, nowy rząd w ramach robienia obywatelom "z górki" na pewno udostępni 95E10 i 95E5. Prawda [MENTION=89137]yaniq[/MENTION]? Oni naprawią wszystko co złe po PiS i to na pewno też.Nagle, PiSiory, które olewały inne unijne regulacje, a nawet wyroki TSUE, na koniec swoich rządów, pokazały Polkom i Polakom "środkowy palec", bredząc o unijnych regulacjach, pytam zatem, po kiego "grzybola" to zrobili, po kiego "grzybola", na koniec swoich rządów, podjęli decyzję, która będzie obciążeniem dla milionów obywateli, czyżby zgodnie z filozofią przedstawioną przez @Machaju, jako normę, czyli "robienia pod górę" nowemu rządowi, nie rozumiejąc, że "robią pod górę" Polkom i Polakom???
Ja napisałem że sam ze swojej własnej nieprzymuszonej woli i na całkowicie własne ryzyko będę tankować E10 sprawdzając od czasu do czasu zawartość etanolu.
Ty jak chcesz tankuj E5 98 do Twojego JTSa. Nikt Ci tego nie zabroni
Reszty komentować nie będę bo nie rozumiesz, a ja nie jestem nauczycielem żeby tłumaczyć.
Po raz kolejny, to nie jest decyzja nieodwracalna, nowy rząd w ramach robienia obywatelom "z górki" na pewno udostępni 95E10 i 95E5.
Różnica między nami polega na tym, że Ty myślisz wyłącznie o swoich "4 literach", a ja niekoniecznie, po za tym, w jaki sposób miałbyś to sprawdzać?
Nie, nikt mi tego nie zabroni, ale mi to nakazuje - rozumiesz, czy nadal nie?
A, co tam jest do komentowania, to, że każda krytyka głupich decyzji rządu, to wg Ciebie "polityka"?
Zamiast zastanawiać się nad tym, co zrobi nowy rząd, odnieś się do tego, co i dlaczego zrobił stary, bo ten Twój "łatebołtyzm", do niczego, poza uznaniem, że przez 8 lat rządzili nami ignoranci, partacze i złodzieje, nie prowadzi, a przecież t miała być "dobra zmiana" i "wsłuchiwanie się w głosy Polaków" - czyżbyś o tym zapomniał?
Nikt Ci też niczego nie nakazuje.
Wystarczy benzyna probówki i... woda destylowana.
Tak, jak nikt mi nie nakazuje lania do zbiornika etyliny, bo przecież mogę sobie lać wodę lub inną dowolną ciecz, prawda? - to jest Twój tok rozumowania - otóż nakazuje, bo skoro po drugiej stronie jest możliwa awaria, spowodowany tankowaniem E10, to chyba nakaz jest jasny dla każdego, po za Tobą.
Przecież napisałem że sobie sprawdzę od czasu do czasu bo nie będę sprawdzał przed każdym tankowaniem. Przeczytaj proszę ze zrozumieniem kilka postów wyżej.Tak, jak nikt mi nie nakazuje lania do zbiornika etyliny, bo przecież mogę sobie lać wodę lub inną dowolną ciecz, prawda? - to jest Twój tok rozumowania - otóż nakazuje, bo skoro po drugiej stronie jest możliwa awaria, spowodowany tankowaniem E10, to chyba nakaz jest jasny dla każdego, po za Tobą.
No ale co, najpierw nalejesz 100 ml do probówki, prosto z dystrybutora, a następnie będziesz badał i płacił, za te 100 ml, jeśli ta zawartość będzie wyższa - czy Ty czytasz, to co piszesz, czy nie za bardzo?
Niestety może. Korozja aluminium, rozpuszczanie tworzyw sztucznych. Czyli zatkanie wtryskiwaczy, zajechanie pompy paliwa, wycieki paliwa.Jak już skończysz bić polityczną pianę, od strony technicznej jaka może być przyczyna awarii silnika (czy szerzej auta)z powodu stosowania benzyny, w której jest zamiast 5% dwa razy więcej alkoholu?
od strony technicznej jaka może być przyczyna awarii silnika
Przecież napisałem że sobie sprawdzę od czasu do czasu bo nie będę sprawdzał przed każdym tankowaniem. Przeczytaj proszę ze zrozumieniem kilka postów wyżej.
po raz trzeci, to niech i zamieszanie z benzyną cofną. co za problem?????
Nie zakładam że będzie 2x tyle alkoholu.
Niestety może. Korozja aluminium, rozpuszczanie tworzyw sztucznych. Czyli zatkanie wtryskiwaczy, zajechanie pompy paliwa, wycieki paliwa.
Nie zakładam że będzie 2x tyle alkoholu. Chyba że obecnie jest 2-3%. To dalej jest "do 10%". Więc zero też.
Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka
masz racje rozstrzelać wszystkich za E10 w dystrybutorach!!!!! najlepiej już i pokazowo na każdym rynku powiatowym!!!!! (sarkazm jakby ktoś nie zauważył)Idąc tym tokiem rozumowania, to i nazizm nie był taki zły, bo Hitler przegrał, a następcy posprzątali, a więc nie ma się czym przejmować.
Nie musisz się bawić. Znajdziesz na YT.w forum ogólnym jest kolejny wątek. Możeby tam się przenieść z dyskusją techniczną? alkohol (zakładając 10% 96-procentowego to jest stężenie poniżej 10% w objętości i korozja aluminium/rozpuszczanie tworzyw sztucznych???? wiem, ze plastik nie lubi alkoholu, ale nie każdy (jest przecież wódka w plastiku), a guma(przewody) znoszą całkiem dobrze. zwłaszcza tak niewielkie stężenia. Co do aluminium - coś może być na rzeczy, ale przy tak niewielkim stężeniu? aż mam ochotę pobawić się w małego chemika i zrobić jakiś eksperyment (w sensie parę szklanek, w każdej inne stężenie alko, wrzucić elementy aluminiowe i patrzeć co się dzieje)
masz racje rozstrzelać wszystkich za E10 w dystrybutorach!!!!!
aż mam ochotę pobawić się w małego chemika i zrobić jakiś eksperyment (w sensie parę szklanek, w każdej inne stężenie alko, wrzucić elementy aluminiowe i patrzeć co się dzieje)
[MENTION=89137]yaniq[/MENTION] czytamy ze zrozumieniem.To może niezbyt pewne rozwiązanie bo przecież z każdego tankowania nie będę badać próbki ale dla mnie raz na jakiś czas wystarczy. Pewnie będę lać do TwinSparka E10.
pokazały Polkom i Polakom
[MENTION=89137]yaniq[/MENTION] czytamy ze zrozumieniem.
To faktycznie są tylko dwie płcie?
Nie obraź się, to nic osobistego. Tak mi sie skojarzyło.