• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

E 90 vs 159

Zgadza się tylko na stereotyp BMW pracują właściciele, a na stereotypy Alf pracował producent ;)

W punkt! :)))) Ale chyba dalej pracuje... kolega z Mazowsza wpadł w mega ulewę, jechał z godzinę Giulią no i... poleciał mu lewy przedni xenon i chyba w ogóle całe światło, nieszczelność w oprawce była... Strasznie przeklinał:)))

W punkt! :)))) Ale chyba dalej pracuje... kolega z Mazowsza wpadł w mega ulewę, jechał z godzinę Giulią no i... poleciał mu lewy przedni xenon i chyba w ogóle całe światło, nieszczelność w oprawce była... Strasznie przeklinał:)))
Takie rzeczy zdarzają się we wszystkich popularnych markach. Oszczędności prowadzą do spadku jakości u podwykonawców niestety.

Temat klasyfikuje się do Hyde Park:)

Nie zgodzę się. Miałem 120 KM w tylnym napędzie i dawał dużo więcej frajdy niż ta sama móc na przodzie

nie ogarniam tych frajd w dieslach 120KM czy nawet 150KM i nawet z tylnym napędem, serio. A już podejście, ze takie auto kupuje się dla frajdy jest dla mnie po prostu bzdetem.

Chcesz mieć auto, które mało pali i tyle.

- - - Updated - - -

Takie rzeczy zdarzają się we wszystkich popularnych markach. Oszczędności prowadzą do spadku jakości u podwykonawców niestety.

Temat klasyfikuje się do Hyde Park:)

dokładnie a dzieje się tak dlatego, ponieważ reflektory są wykonywane nie przez Alfa Romeo czy Mercedesa ale przez dostawców.

[MENTION=34001]fan[/MENTION] bardzo się nie zgodzę. 2.0 w dieslu potrafi dać frajdę z jazdy. Jasne, daleko mu do Mustanga GT, Giulii Q, czy La Ferrari. Mnie 118d dawało dużo frajdy z jazdy, bo świetnie się prowadziło, miało jakoś akceptowalne przyspieszenie, super pozycję za kierownicą i dało się z niego dużo wyciągnąć. Pewnie, że gdyby to było 135i, frajda byłaby nieporównywalnie większa.
Nie bronię BMW, bo nawet moja e87 miała lipa wkurzających rzeczy, a design jest dość nudny, ale wiesz co? Gdybym mógł cofnąć czas, to innego auta w tamtej chwili bym nie kupił. Tak, potrzebowałem czegoś, co nie spali dużo. Nie lubię diesli, ale taką miałem potrzebę. I umiałem czerpać frajdę z jazdy tym dieselkiem pomimo mizernej mocy.
A jeśli ktoś czerpie frajdę tylko z jazdy autami +300 KM, to cóż, przykro mi, nawet trochę żal takich osób.

nie ogarniam tych frajd w dieslach 120KM czy nawet 150KM i nawet z tylnym napędem, serio.

BMW E36 318 tds, całe 90 koni. Na mokrym szło bokiem bez wiekszego problemu, a na śniegu się można było wściekać do woli.

Zobacz sobie co ludzie robią na KJSach 140 konnymi ISami :D

I zaczniesz ogarniać :P

No i co to za frajda jak 90 koni pójdzie kawałek bokiem. Frajda to jest wyprzedzic fiatem Seicento 0,9 ciężarówkę jadącą 90 km/h a za nią 5 osobówek na drodze wojewódzkiej.

To ja powiem jeszcze inaczej: wszystkim, którzy twierdzą, że do frajdy z jazdy potrzeba miliona koni mechanicznych, polecam przejażdżkę za kółkiem Mazdy MX5.

A ja polecam skosztować Bmw z3 2.8 tj. dopiero zamiatacz. Z resztą dla wytrawnego kierowcy, auto z napędem na tył krótkim tyłem, długim przodem, to najlepsze co może być.

Do normalnej jady nie ma znaczenia czy jest FWD czy RWD. E90/91 po FL wygląda estetyczniej, przed FL wygląda jak zużyty kondom... Użytkowo i od strony praktycznej auta 159 i E90/91 są zbliżone. Jakość wykonania lepsza w BMW, silniki czterocylindrowe awaryjne zarówno w benzynie i dieslu. Ciekawostką może być że narodził się trend swapowania M54 do E90. Ja bym szukał E91 to diesla/benzyne 3.0. W standardowej (zawieszenie, koła) wersji 159 lepiej się prowadzi niż E90/91. Tzn. BMW się bardzo dobrze prowadzi ale Alfa 159 lepiej ;) Większy splendor to BMW, myślę że wari spróbować jak jest szansa. Ja miałem więc nie podchodzę do tematu jak konserwatywny Alfisti że jak beemka to tylko dla dresa w kaszkiecie, to są na prawdę świetne samochody.

jakbym szukal e 90 to tylko po lifcie , przed lifty sa takie bezpłciowe , ale chyba i tak padnie wybor na 159 , nie raz widze to z kilometra sie za nia ogladam , jednak sentyment do marki pozostal , racja mozna sie otwierac na nowe ale moze po 9 bede szukal BMW. Naprawde jak widze na miescie jak niektorzy niszcza ta marke samym wizerunkiem to jest naprawde straszne. Nigdy nie spotkalem w 159 albo w innej alfie 5 Sebastianów w aucie na pelnym przelocie w e39 z jakims gownianym 1.6 ktorzy wrecz mysla ze droga jest cala dla nich. Wiem ze w kazdej marce znajda sie tacy ale nie oszukujmy sie BMW to jest norma

j Nigdy nie spotkalem w 159 albo w innej alfie 5 Sebastianów w aucie na pelnym przelocie w e39 z jakims gownianym 1.6 ktorzy wrecz mysla ze droga jest cala dla nich. Wiem ze w kazdej marce znajda sie tacy ale nie oszukujmy sie BMW to jest norma

...........jest takie powiedzenie: BMW to stan umysłu.

Rzekomo dobre właściwości jezdne tej marki w ogóle nie maja potwierdzenia na drodze, to z mojego województwa pierwsze lepsze z wczoraj, mistrz prostej...
https://www.prostozopolskiego.pl/2020/06/bmw-zmiazdzone-przez-tira-na-dk46-w-chrzastowicach/

I z tego samego dnia, rondo duże, miejsca jest ale nie dla sebusia https://www.prostozopolskiego.pl/2020/06/nocna-jazda-bmw-na-rondzie-szczakiela-zakonczyla-sie-na-latarni/

Także jest ok. napęd tył, silnik cofnięty, latamy bokami, dna rodem z Nurburgringu nie ma mocnych...

- - - Updated - - -

Rzekomo dobre właściwości jezdne tej marki w ogóle nie maja potwierdzenia na drodze, to z mojego województwa pierwsze lepsze z wczoraj, mistrz prostej...
https://www.prostozopolskiego.pl/2020/06/bmw-zmiazdzone-przez-tira-na-dk46-w-chrzastowicach/

I z tego samego dnia, rondo duże, miejsca jest ale nie dla sebusia https://www.prostozopolskiego.pl/2020/06/nocna-jazda-bmw-na-rondzie-szczakiela-zakonczyla-sie-na-latarni/

Także jest ok. napęd tył, silnik cofnięty, latamy bokami, dna rodem z Nurburgringu nie ma mocnych...

Ostatnia edycja:
Właściwości jezdne są bardzo dobre w BMW o ile idzie za tym odpowiedni stan techniczny, tutaj wklejasz linki do strucli z lat 90. Zwrócicie uwagę na koła. Pewnie w obu przypadkach "drifty" na starych zimówkach bo taniej...

Carramba pamiętaj że jest jeszcze coś takiego jak czynnik ludzki, czyt. umiejętności kierowcy, i umiejętność jazdy z napędem na tył. Nie wsadzaj wszystkich kierowców BMW do jednego worka.

...oj ta to grubo uciekła...RIP...
Ktoś tu mądrze prawił że dużą rolę w tych niestety leciwych samochodach odgrywa kierowca,umówmy się że są to już starsze modele i osiągi,komfort a przede wszystkim bezpieczeństwo w autkach które mają ponad 10 lat pozostawia wiele do życzenia czy to bmw czy AR, oba samochody mają swoje wady i zalety a wygląd to już kwestia gustu.
159 niewątpliwie to zjawiskowa ale też mocno egzotyczna fura przez co może wywoływać zainteresowanie przechodniów ale jak zestawisz ją np.z e90 3l benzyna w m pakiet to już zainteresowanie 159 nie jest takie oczywiste. Ja wybrałem 9-tke,ze względów wizualnych a cała reszta to już zaskoczenie na plus :)
Masz fotkę co by lepiej było Ci podjąć decyzję ;)
205.jpg

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Z całym szacunkiem, nazywanie 159 "mocno egzotycznym" autem to co najmniej mocne nadużycie... Tych aut w Polsce jest bardzo dużo. Są piękne, robią nadal mega wrażenie, ale daleko im do egzotyki.

Tych aut w Polsce jest bardzo dużo.

Bardzo dużo? XD To jak określisz ilość Fabii, Passatów, Octavii i najnowszych Corolli?

Jak dla mnie Alf jest bardzo mało. Jak gdzieś zobacze 159 to raczej rzadkość.

W Krakowie też jak na lekarstwo a tym bardziej jakieś zadbane,ciekawe egzemplarze,zresztą wystarczy wejść na ogłoszenia sprzedaży AR...

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót