Tomtrz
Aktywny
N
Fakt jest taki, że samochód wielkości kompakta jakim jest Giulietta, z 200-konnym silnikiem Diesla i napędem na ośkę, waży 1700kg. To nie jest dużo?
To jest żart
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
N
Fakt jest taki, że samochód wielkości kompakta jakim jest Giulietta, z 200-konnym silnikiem Diesla i napędem na ośkę, waży 1700kg. To nie jest dużo?
[MENTION=34001]fan[/MENTION] - i co z tego, że to jedna z wersji nadwoziowych segmentu D? Przecież już Ci podawałem, że zarówno we wnętrzu ma mniej miejsca niż Giulietta, ale na zewnątrz jest podobnych rozmiarów. Zdajesz sobie sprawę, że w tym momencie przeczysz faktom "mierzalnym"?
Podawałem Ci już w tym temacie wymiary zewnętrzne Brery w porównaniu do Giulietty, wrzucę je jeszcze raz:
Brera vs Giulietta
Długość - 4410 vs 4351
Szerokość - 1830 vs 1798
Wysokość - 1341 vs 1465
Rozstaw osi - 2528 vs 2634
Różnice są minimalne. Nadal twierdzisz, że Brera to nie samochód wielkości kompaktu, bo "to niemożliwe" ?![]()
Dla porównania 159 vs Brera vs Giuelietta
Długość - 4660 vs 4410 vs 4351 (25cm więcej 159 vs Brera)
Szerokość - 1828 vs 1830 vs 1798
Wysokość - 1417 vs 1341 vs 1465
Rozstaw osi - 2700 vs 2528 vs 2634 (17 więcej 159 vs Brera)
To chyba dobitnie pokazuje, że Brerze gabarytowo jest blisko do Giulietty, a nie do 159 i na parkingu to jednak zabierze tyle miejsca co Giulietta
Kilka samochodów ważyłem i zawsze były różnice. Z resztą już chyba na tym forum były podawane wagi Giulii i również odbiegały od tych świetnych wag instrukcyjnych![]()
TBi tez się rożni bo według Alfy waży 1430kg czyli by wychodziło, że silnik Tbi waży 300kg mniej od 2.4JTD, która na wadze wypluła 1730kg
Kilka samochodów ważyłem i zawsze były różnice. Z resztą już chyba na tym forum były podawane wagi Giulii i również odbiegały od tych świetnych wag instrukcyjnych
Przestań bredzić.I zdecydowana większość tych Brer z tego zakrętu wyjedzie a w przypadku BMW zdecydowana większość zostanie w rowie.
Wiecie co w tej dyskusji jest najśmieszniejsze? Ze zarówno ja jak i [MENTION=78156]Takumi[/MENTION] mieliśmy Brery i nie wiem jak on ale ja swoja zrobiłem cos koło 40k km, a tutaj ludzie, którzy nigdy nią nie jechali albo jechali "okazjonalnie" chcą nam wmówić, ze nasze odczucia co do prowadzenia powinny być inne. Kwintesencja internetowej dyskusji![]()
Akurat zdarzyło mi się mieć chyba najcięższą możliwą wersję - V6 Q4, SkyView, elektryczne fotele, audio Bose, ale może sama waga nie miałaby aż takiego znaczenia, gdyby nie umieszczenie silnika i ten monumentalny zwis przed przednią osią, przez co płuży niemiłosiernie.
No wlasnie tez wszedlem o to samo zapytac. Ja sprawdze swoja Giuliette najpierw i jak bede mial mozliwosc to wezme samochody firmowe i porownam. Tez wrzuce jakies zdjecia. Napewno swoja sprawdze.W innych markach te masy w dowodach/instrukcjach też są zaniżone?
Jakos nie widze na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=fkAsUbpx3gE zeby ten :autobus z napedem na przod z ciezkim 2.4 w automacie miewal jakies powazne problemy.Zapewne pewnie jeszcze z miekkim seryjnym amortyzatorem a mimo wszystko nie wylatuje z drogi.Zastanawiam sie, jak to czytam ,jak wy jezdzicie w ruchu miejskim ze ciagle macie zle odczucia ,problemy, trakcja itd.Za duze macie oczekiwania, prawie od kazdej wersji silnikowej a tak to nie dziala.
Zastanawiam sie, jak to czytam ,jak wy jezdzicie w ruchu miejskim ze ciagle macie zle odczucia ,problemy, trakcja itd.Za duze macie oczekiwania, prawie od kazdej wersji silnikowej a tak to nie dziala.
Nie wiem jak prowadzi się Brera - może faktycznie tak tragicznie?A ja się zastanawiam jak to jest, że gdy alfa prowadzi się przeciętnie w swojej klasie jak wspomniana Brera
Człowiek wchodzi do wątku porównawczego 159 i E90 i czyta sobie o wyższości Audi A5 nad Brerą lub Brery nad A5 z rozbiciem na masę powietrza w kabinie... Panowie, trochę luzu![]()
Zdjęcie ukradzione z grupy Brery jak chcesz to na nią zapraszam więcej ludzi ważyło swoje Brery. Moja tez miała okolice 1700kg ale zdjęcia nie mam. Nieseryjne były tylko felgi (ale 19" jak w serii wychodziły) i radio oraz sprężyny zawieszenia ale to raczej 200kg nie ważyło. Aktualnego jeszcze nie ważyłem ale z informacji wynika, ze realna waga miedzy 1700-1800kg ale w przypadku tego aut jak się już na nie spojrzy to taka masa nie powinna dziwić no i ma co ta masę napędzać.
A ja się zastanawiam jak to jest, że gdy alfa prowadzi się przeciętnie w swojej klasie jak wspomniana Brera to nagle oczekiwania są zbyt wysokie, a kierowca to jakiś szaleniec robiący sobie rajdy do sklepu po bułki. Natomiast gdy Alfa w swojej klasie prowadzi się świetnie (czyt. Giulia) to w temacie odnośnie sprzedaży gro osób przekonywało, że karbonowy wał czy rozkład masy bliski 50/50 to jest to co każdy powinien chcieć w codziennej jeździe i jest to wręcz niezbędne i bardziej ważne od systemów bezpieczeństwa i multimedialnych.
Ja nie ukrywam, ze miałem wysokie oczekiwania co do Brery bo właśnie takie oczekiwania można mieć po znaczku na masce i po wyglądzie auta. Dodatkowo to do czego się po brerze przesiadłem jeszcze bardziej uwypukliło niedostatki w prowadzeni tego auta. Mi nie odpowiadało ale rozumiem, że są osoby, którym takie prowadzenie wystarcza i dla mnie nic w tym dziwnego ani złego bo każdy ma inne wymagania. Śmieszne jest tylko, ze osoby nie mające styczności z danym modelem próbują przekonać właścicieli tych aut do swoich "racji"![]()