E 90 vs 159

Nie, tam jest wyraźnie napisane " + 75kg (kierowca i bagaż)" ale jak zwykle masz problem z czytaniem

Brera 2.4 z pełnym bakiem ma ponad 1700kg z wagi, 3,2 ma ponad 1800kg. Na grupie brer kilka osob wazylo i wszyscy byli w szoku . To raz, dwa audi A5 jest 3cm wyższe od Brery ale widze lubisz pisać o autach które widziałeś na obrazkach, a na obrazkach A5 wyglada na nizsze bo ma tradycyjne nadwozie coupe, a nie hatchback jak Brera.

A tutaj mamy Plywaka i jego pomiary gdzie pisze, ze 3,2 litra wazy ponad 1800 kg sugerujac, ze wszyscy byli w szoku. Co smieszniejsze kilka postow powyzej napisal, ze to normalne w branzy bo Touareg jak podal przyklad potrafi wazyc 300 kg wiecej.

- - - Updated - - -

Nie, tam jest wyraźnie napisane " + 75kg (kierowca i bagaż)" ale jak zwykle masz problem z czytaniem

Tak wiec mamy wage na poziomie 1775 kg.

Ostatnia edycja:
Tak w szoku bo instrukcja twierdzi, ze Brera 3.2 waży 1665kg, a tutaj wyszło 1850kg z kierowcą czyli 110kg więcej co według Ciebie JEST NIEMOŻLIWE. Nie pisałem, tez że to norma według raportu ADAC zdarzały się auta lżejsze nić deklaracje ale rożnice w masie nie powinny nikogo dziwić tym bardziej kogos z 15 letnim doświdczeniem w branzy :lol:

Tutaj masz jeszcze weselsze dane, które zapewnie przegapiłes bo bardziej skupiasz się na mojej osobie niż na faktach

Nie wiem skąd te dane bierzesz, ale tu masz zrzut z instrukcji...

Pokaż załącznik 272391

A ciekawszym jest, że wg. instrukcji różnica w wadze pomiędzy przed i poliftem w przypadku 159 sedan 3.2 Q4 to jakieś 130kg, a 2.4 JTDm (ośka) to tylko 40kg :)

Chociaż nie, jest jeszcze weselszy zapis :D
159 Berlina TBi - 1430 kg
159 SW TBi - 1480 kg
Brera TBi - 1490 kg

:D

Cytuję instrukcję od 159 i Brery: "Masa samochodu nieobciążonego (z wszystkimi płynami, zbiornik paliwa napełniony w 90% i bez opcji)".

Teraz jeszcze sprawdziłem ile ma w DR - 1575kg, czyli odejmując 75kg na kierowcę, powinna ważyć 1500kg - sam samochód gotowy do jazdy.
Wg. instrukcji sam samochód powinien ważyć 1635kg :D
A w rzeczywistości z paliwem do pełna wychodzi ok. 1700kg :)

Brera z 2.4 JTDm mojego brata waży nieco ponad 1650 kg (oczywiście mówimy o wyniku z wagi, nie instrukcyjnych zapisach).

Oczywiście należy jeszcze zauważyć, że Brera, jeśli kierowca nie jest z metra cięty to samochód 2-osobowy. Ja mam 188cm wzrostu i za mną nie ma możliwości się zmieścić - odległość od oparcia do siedziska kanapy to jakieś 2-3 palce, a nie leżę na fotelu.
Brera wygląda świetnie, ale jeździ tylko nieco lepiej od 159. To bardziej Coupe idące w kierunku samochodów typu GT, niż stricte sportowych.

A tutaj FXX podal wage wersji 2,4 JTD nie z pelnym bakiem na poziomie 1650kg z wagi.

Niepełny może znaczyć, ze miał 1 litr jak i to, ze miał 69 litrów czyli rozbieżność ponad 60kg co faktycznie potwierdził później, ze z pełnym bakiem mogą być okolice 1700kg. Już ci tu pisałem jak byś się nie spinał i chciał naginać wartości mierzalne to niestety fizyki nie oszukasz, a tylko się ośmieszasz :)

Ostatnia edycja:
Tak w szoku bo instrukcja twierdzi, ze Brera 3.2 waży 1665kg, a tutaj wyszło 1850kg z kierowcą czyli 110kg więcej co według Ciebie JEST NIEMOŻLIWE. Nie pisałem, tez że to norma według raportu ADAC zdarzały się auta lżejsze nić deklaracje ale rożnice w masie nie powinny nikogo dziwić tym bardziej kogos z 15 letnim doświdczeniem w branzy :lol:

Tutaj masz jeszcze weselsze dane, które zapewnie przegapiłes bo bardziej skupiasz się na mojej osobie niż na faktach

Tak twierdzi, tyle ze bez kierowcy i bez opcji co jest wartoscia skalkulowana. Wiec. Nie badz w szoku bo samochod, ktory mozesz miec na wadze moze sie znaczaco roznic konfiguracja. Ja podaje przyklad poziomu roznicy wagi przy zachowaniu 2 identycznych modeli np. z takimi samymi kolami, wyposazeniem etc. W przeciwnym razie nie ma sensu takie porownanie. Dwa blizniaki aby wytlumaczyc zasade dzialania i skad sie biora takie roznice. Ale ty tego nie rozumiesz.

Ostatnia edycja:
Zgadza się nie rozumiem ale nie wiem czy ktoś kto miał Brere rozumie bzdury, które tutaj piszesz bo jak na razie są trzy osoby mające styczność z tym autem i wypowiadające się w tym temacie i wychodzi, ze Ty wiesz lepiej albo raczej wydaje Ci sie, ze wiesz lepiej

Jako ciekawostka auto prawie 40cm dłuższe i 10cm szersze

http://www.zeperfs.com/en/duel1653-5447.htm

Zgadza się nie rozumiem ale nie wiem czy ktoś kto miał Brere rozumie bzdury, które tutaj piszesz bo jak na razie są trzy osoby mające styczność z tym autem i wypowiadające się w tym temacie i wychodzi, ze Ty wiesz lepiej albo raczej wydaje Ci sie, ze wiesz lepiej

Jako ciekawostka auto prawie 40cm dłuższe i 10cm szersze

http://www.zeperfs.com/en/duel1653-5447.htm

Heheh ale to nie ma nic wspolnego z tym czy miales Brere czy nie.
Tak Mustang jest fajniejszy szczegolnie biorac pod uwage fakt, ze jest nowsza konstrukcja :)

Ostatnia edycja:
Ale ma wspólnego to, ze Ty Brere widziałeś jedynie na obrazkach co potwierdziłeś nieznajomością jej gabarytów :)

Ja wiem czy taka nowsza jeden specjalista z 15 letnim doświadczeniem z branży pisał, ze dopiero co zrezygnowali z resorów piórowych wiec pewnie technologicznie są teraz w latach 80tych :lol:

Ostatnia edycja:
Ja wiem czy taka nowsza jeden specjalista z 15 letnim doświadczeniem z branży pisał, ze dopiero co zrezygnowali z resorów piórowych wiec pewnie technologicznie są teraz w latach 80tych :lol:

No tak bylo w Mustangu zrezygnowano z resorow piorowych jakies 10 lat temu o ile mnie pamiec nie myli. Z tym, ze w Mustangu to nie ma znaczenia :)

To można pisać w nieskończoność, podawać przykłady z zaufanych miejsc, albo swojego bezpośredniego doświadczenia, a i tak nadal będą się upierać się, ze jest inaczej, "bo instrukcja mówi x" albo "bo mi się wydaje ze jest y".
[MENTION=25095]magil[/MENTION] blagam Cię, przejedz się E90 albo E92 330i (już nie mówię o 335i, niech będą porównywalne 3.0 R6 vs 3.2 V6), obojętne z xdrive czy bez - nie powinno to być problemem, bo jak już tu stwierdzono, jeździ ich mnóstwo. Zobacz co to znaczy, jak auto nie nurkuje przodem w zakręcie i o ile później zaczynasz odczuwać ze zaczyna wynosić cię z niego, a potem się wypowiadaj i smieszkuj.

No tak bylo w Mustangu zrezygnowano z resorow piorowych jakies 10 lat temu o ile mnie pamiec nie myli. Z tym, ze w Mustangu to nie ma znaczenia :)

10 lat temu zrezygnowali, a Ty jechałeś Shelby 2012 na resorach? Weź no lepiej sobie odśwież tą pamięć bo mocno Cię zawodzi :lol:

Istotne bo obrazuję poziom twojej wiedzy w temacie motoryzacji i tego, że wypowiadasz się o rzeczach, o których nie masz pojęcia.

Czemu takie bzdury opowiadasz? Zapewne pomyliłeś informacje o tym, że dopiero niedawno zrezygnowali ze sztywnych mostów, ale nie ma to nic wspólnego z piórowymi resorami.

A tutaj FXX podal wage wersji 2,4 JTD nie z pelnym bakiem na poziomie 1650kg z wagi.
Brat zalał Brerę pod korek, wiec specjalnie na potrzeby tego tematu pojechałem ją zważyć. Samochód z pełnym bakiem, gotowy do jazdy i... 1700kg pękło... Dokładnie było 1712kg.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Brat zalał Brerę pod korek, wiec specjalnie na potrzeby tego tematu pojechałem ją zważyć. Samochód z pełnym bakiem, gotowy do jazdy i... 1700kg pękło... Dokładnie było 1712kg.

No i OK w insfrukcji jest przy 90% baku 1635kg dla wersji 2,4 JTD. To ile byloby z 90% benzyny w baku u Ciebie 1705kg? od tego trzeba odjac opcje jesli sa (tego pewnie nie wiemy ile moga wazyc ale na samych pelnych kolach mozna dolozyc 12 - 15 kg).

Ja obliczylem, ze legalnie Brera w wersji bez oocji (z tej instrukcji) moze miec do1685kg.

Wiec nie mowimy tutaj o przekoszeniach na poziomie 200kg.

Ostatnia edycja:
Tutaj nie, ale moja 159 z pełnym bakiem waży ok. 1800kg. A wg. Instrukcji powinna ważyć 1680kg.

Inną ciekawostkę podałem Ci wyżej, instrukcyjnie:
159 TBi - 1430kg
159 TBi SW - 1480kg
Brera TBi - 1490kg

:D

Poza tym rozmowa głównie tyczyła tego, czy Brera to ciężki samochód i jak widać realnie to jest ciężki samochód.

[MENTION=25095]magil[/MENTION] blagam Cię, przejedz się E90 albo E92 330i (już nie mówię o 335i, niech będą porównywalne 3.0 R6 vs 3.2 V6), obojętne z xdrive czy bez - nie powinno to być problemem, bo jak już tu stwierdzono, jeździ ich mnóstwo. Zobacz co to znaczy, jak auto nie nurkuje przodem w zakręcie i o ile później zaczynasz odczuwać ze zaczyna wynosić cię z niego, a potem się wypowiadaj i smieszkuj.

W normalnych okolicznościach(drogi publiczne) 159 q4 raczej nie nurkuje. Na torze owszem, podobnie jak Rs3 czy Rs6, to za ciężkie auta do jazdy torowej, na drogach publicznych raczej nikt nie wchodzi tak agresywnie w zakręt. Dlatego jeśli ktoś lubi trackday to owszem może być zawiedziony takim włoskim coupe czy sedanem i ma prawo spodziewać się więcej. Q4 daje więcej momentu na tył, więc po co go porównywać z ciężkim klekotem 2.4 w ośce?
Podejrzewam że może kilka % osób na tym forum ma umiejętności, żeby w pełni wykorzystać potencjał q4. Porównując ośke w 159/brera z Rwd Bmw raczej nie ma sensu.
Co do masy :D nie pamiętam wartości dokładnych, ale mój jts powinien ważyć według instrukcji trochę ponad 1500kg, chyba 1530...wjechałem z ciekawości kiedyś na wagę firmową i było coś koło 1680kg 3/4 baku paliwa. Pamiętam, że było sporo ponad 100kg różnicy :)

na drogach publicznych raczej nikt nie wchodzi tak agresywnie w zakręt. Dlatego jeśli ktoś lubi trackday to owszem może być zawiedziony takim włoskim coupe czy sedanem i ma prawo spodziewać się więcej.

niech kazdy mówi za siebie :) Z doświadczenia wiem, że "dynamiczna jazda" większości osób oznacza, że ich obrotomierz ostatnio widział czerwone pole w 2011 roku, jak im się noga omsknęła. No, ewentualnie sa jeszcze autostradowi mistrzowie prostej :D W sumie nawet jak się będzie próbować, to podsterownym autem nie bardzo się po prostu chce szybko jezdzic po zakrętach, bo nie ma w tym nic przyjemnego. Ot, walka z samochodem.

Q4 daje więcej momentu na tył

Sam napęd na tył bez rozkładu mas nie daje ci automatycznie, że auto przestanie być potwornie podsterowne.

Amortyzatory
Powrót