• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dzwiek i szarpniecie przy zmianie biegu

A propros stuknięć to nagrałem pewien filmik, bo nie daje mi to spokoju - czy podczas wciskania sprzęgła to łupnięcie/puknięcie jest normalne ? Czy to nie jest wina poduszek ? Filmik nagrałem podczas ruszania do przodu oraz cofania. (ale stuk jest też podczas jazdy np. na 3ce i przy wciśnięciu sprzęgła jest puknięcie) https://www.youtube.com/watch?v=iS_rf-2ndc0

Ostatnia edycja:
Film oznaczyłeś jako prywatny ;)
Tak czy inaczej, u mnie nie ma żadnych dźwięków. Jedynie wyczuwalny jest moment załączania napędu po puszczeniu sprzęgła. Kwestia wyczucia mechanizmu i da się z tym żyć :)

Film oznaczyłeś jako prywatny ;)
Tak czy inaczej, u mnie nie ma żadnych dźwięków. Jedynie wyczuwalny jest moment załączania napędu po puszczeniu sprzęgła. Kwestia wyczucia mechanizmu i da się z tym żyć :)

Ehhh... już poprawione :) Wyczucie sprzęgła rozumiem, ale takie łupnięcie chyba jest za duże ?
Dodam, że luz na dyfrze został zredukowany wymianą na nowy.

A propros stuknięć to nagrałem pewien filmik, bo nie daje mi to spokoju - czy podczas wciskania sprzęgła to łupnięcie/puknięcie jest normalne ? Czy to nie jest wina poduszek ? Filmik nagrałem podczas ruszania do przodu oraz cofania. (ale stuk jest też podczas jazdy np. na 3ce i przy wciśnięciu sprzęgła jest puknięcie) https://www.youtube.com/watch?v=iS_rf-2ndc0

Nie jest normalne. Istnieje pewne niezerowe prawdopodobieństwo, że masz dwumas do wymiany - u mnie były spore szarpnięcia na przykład przy zmianie z 1 na 2.

na moje oko to dwumas i sprzeglo

Myślałem o tym, ale mam trochę wątpliwości. Zgodnie z opisem
Do najczęstszych objawów zużycia koła dwumasowego należą:

1) hałas i stukanie pochodzące z silnika podczas włączania i wyłączania zapłonu,
2) drgania wydobywające się z okolic silnika podczas pracy na biegu jałowym, również przenoszone na karoserię (odczuwane drżenie nadwozia
3) nierówna, przerywana praca silnika,
4) wszelkiego rodzaju hałasy i stuki wydobywające się z okolicy skrzyni biegów,
5) szarpanie auta przy ruszaniu,
6) brak możliwości płynnego ruszenia oraz zmiany biegów

ja mogę tylko potwierdzić 4 punkt, choć to też dziwne, bo jestem po wymianie łożysk i dyfra i skrzynia chodzi płynnie, brak haczenia, rzężenia itp.

Czy poduszki też powodują takie stuknięcia ? Być może coś z samym sprzęgłem.

ja wymieniałem dwumas na nówkę sachs (sprzęgło zostało stare ale czy sprzęgło może stukać?), mechanizm różnicowy (używkę) a w listopadzie dałem skrzynie do regeneracji i nadal mam te stuki, sądzę że to między trybami w skrzyni jest luz i przy kasowaniu powoduje stuk, jak kupowałem mechanizm różnicowy to kupiłem razem z tym kołem koronowym i te koło było w lepszym stanie niż te moje, szkoda że zdjęć nie porobiłem
z drugiej strony spec od skrzyń mi mówił że skrzynia nie wygląda źle i wymienił dwa łożyska i jakąś przesuwkę synchronizatora.
AlfaLorenzo też regenerował skrzynie , dlatego sadze że to nie wina łożysk w skrzyni

Amortyzatory
Powrót