[159] Dzwiek i szarpniecie przy zmianie biegu

Zgadzam się w 100%,że układ przeniesienia napędu to nie najmocniejszy punkt w naszych Alfach:/ Jeśli chodzi o to stukanie to u mnie też od czasu do czasu występuje a dodam,że mam nowy dwumas i sprzęgło. Trzeba się po prostu do tego przyzwyczaić.

tak tak .... haczenie 2 i 3 biegu to jest normalka, skrzynia pochodzi z Vectry C. Opel też ma problem z tą skrzynią. Kiedyś zaczerpłem opinia mechanika z ASO na temat tej skrzyni i powiedział że porostu ona tak pracuje, ale nic złego się z nią nie dzieje.
Można wymienić linki skrzyni biegów ale to jest droga zabawa 500zł + robocizna, winą mogą być też synchronizatory ale to już jest droższa zabawa bo 1000zł za jeden synchronizator. Nie mowie już o wymianie skrzyni ....
ps. też czasami lubi ciężko wchodzić wsteczny ... no ale cóż żyjemy w świecie globalizacji i niestety skrzynia i płyta podłogowa i jeszcze parę innych gratów w naszych bellach pochodzi z koncernu GM a dokładnie z Opla Vectry C

trochę na marginesie skrzynia z opla, ale płyta podłogowa z tego co wiem nie.

Za dużo spędzam czasu na forum :) u mnie też to występuję auto nowe 2 tys przebiegu.
Jeszcze bardziej denerwujące jest szarpanie gdy odpuszczam i dodaje gaz np na 5-tce też tak macie?

Za dużo spędzam czasu na forum :)
Cos w tym jest:-)
Jeszcze bardziej denerwujące jest szarpanie gdy odpuszczam i dodaje gaz np na 5-tce też tak macie?
Przy normalnej jeździe jest OK:-) tak dla testu - próba wciskania i puszczania gazu szybko tzn specjalnie :-) wtedy owszem jest to zauważalne.

To może jeszcze jeden mały teścik: jedynka i jazda w korku :-) przy puszczonym całkowicie sprzęgle auto jedzie za szybko, pozostaje ruszać i stawać co chwile :-(
-podczas jazdy bez gazu na jedynce wciskamy sprzęgło. Koniec testu.
U mnie nie ma płynności tzn odłączenie napędu nie dzieje się 1-0 ... tylko dochodzą delikatne ~falowania, a jak u Was?

Ostatnia edycja:
Witam
jestem szczesliwym posiadaczem :-)
Alfa Romeo 159 1.9 16v JTDM Lusso 2008 110000km wersja UK

Problem polega na tym ze na cieplym silniku przy zmianie biegu
najczesciej z 1 na 2 i z 2 na 3 przy puszczeniu sprzegla
jest delikatne szarpniecie...
Czy tez tak macie czy dwumasa pada?
Pozdrawiam
dodam ze przy wcisnietym sprzeegle do polowy czuc wibracje:-(
Ten problem rozwiązał już jeden forumowicz. Winę za to szarpanie i stukanie ponoszą poduszki skrzyni biegów. Nie muszą być koniecznie zerwane,żeby kwalifikowały się do wymiany.

Ten problem rozwiązał już jeden forumowicz. Winę za to szarpanie i stukanie ponoszą poduszki skrzyni biegów. Nie muszą być koniecznie zerwane,żeby kwalifikowały się do wymiany.

Czesc
A jaki to koszt tych poduszek (ile ich jest?) jak z wymiana czasowo??
Pozdrawiam:)

Czesc
A jaki to koszt tych poduszek (ile ich jest?) jak z wymiana czasowo??
...są 2 poduchy koszt oryginalnych ok 400zł. Ciężko powiedzieć co ile je wymieniać (zależy też od stylu jazdy). One nie musza byc zerwane zeby nadawaly sie do wymiany,wystarczy ze beda sfatygowane a auto bedzie szarpalo podczas zmiany biegow.

Ciężko powiedzieć co ile je wymieniać

Dzieki za odpowiedz:) tylko z tym czasem chodzilo mi ile jest przy wymianie roboty, co trzeba wydzierac, bo w UK czas to pieniadz doslownie i wszystkie naprawy rozlicza sie na godziny robocze i to ile zaplace za taka czynnosc zalezy tylko od czasu ile z tym zejdzie...

Dzieki za odpowiedz:) tylko z tym czasem chodzilo mi ile jest przy wymianie roboty, co trzeba wydzierac, bo w UK czas to pieniadz doslownie i wszystkie naprawy rozlicza sie na godziny robocze i to ile zaplace za taka czynnosc zalezy tylko od czasu ile z tym zejdzie...
Dobry mechanik powinien poradzić sobie z tym w 1-1,5 h. To nie jest trudna robota. Pozdrawiam:)

Dzieki PabloXXL:) mnie to jeszcze nie czeka ale na przyszlosc bede wiedzial:)

Pozdrawiam

...są 2 poduchy koszt oryginalnych ok 400zł. Ciężko powiedzieć co ile je wymieniać (zależy też od stylu jazdy). One nie musza byc zerwane zeby nadawaly sie do wymiany,wystarczy ze beda sfatygowane a auto bedzie szarpalo podczas zmiany biegow.

Widzę, że jesteś Wrocławia, podpowiedz gdzie można zlecićwymianętych poduszek. Mam ten sam problem (tzn. szrpanie). Nie jest to jakioś uciążliwe ale skoro można naprawić to czemu nie ...

Widzę, że jesteś Wrocławia, podpowiedz gdzie można zlecićwymianętych poduszek. Mam ten sam problem (tzn. szrpanie). Nie jest to jakioś uciążliwe ale skoro można naprawić to czemu nie ...
Tak,jestem z Wrocka. Jak chcesz to mogę Cię umówić z dobrym mechanikiem. Wprawdzie wszystko robi na dworze bo nie ma garazu ale jest dobry i szybki no i nie drogi. Mieszka na Placu Piłsudskiego,boczna Kasprowicza. Za wymianę jednej poduszki chce kilkadziesiąt zł. Juz nie pamietam dokladnie ile ale moge sie dowiedziec.

Mogłby ktoś jeszcze potwierdzić że wymiana tych poduszek coś pomogła??? Bo sam już nie wiem czy jest sens sie za to brać... ;/

Ulżyło mi niesamowicie! wiec ten dzwiek ze skrzyni przy zmianie to nic strasznego, strasznie sie ciesze i nie zwracam juz na to uwagi jako jakies niedomaganie! wielkie dzieki za info ;)

Kolego, zgadzam się z przedmówcami - Alcesem1 i fire998. W tym aucie po prostu są takie dźwięki. Ja też mam takie puknięcie przy puszczaniu sprzęgła. To jest normalna sprawa a nie padający dwumas...

Witam, a u mnie takie pukniecie wystepuje w momencie wcisniecia sprzęgła... szczegolnie 1-2, 2-3. To tez wg was jest 'urok' 159?

Mam auto ponad rok, przejechalem ok 50 tys i nic sie nie dzieje ;)
Pozdrawiam

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

U mnie Stuka i stuka 1-2 i 2-3, także przy gwałtownym puszczeniu gazu. Wymienilem dwumas, sprzeglo, wysprzeglik. Stuka dalej. Kolejne mam w planie poduszki. Jak przestanie stukac dam znac. Podobno w moim modelu jest nowszy typ skrzyni (polifcie) auto wyprodukowane 12/2009. Czy ktoś z was wie cos na ten temat?

Sprawdz luz przegubow wew

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

U mnie też stuka i mam luz na przegubie wewnętrznym lewym. Są zestawy naprawcze (krzyżak). Pod koniec miesiąca mam urlop to postaram się go wymienić, mam nadzieję, że pomoże.

Amortyzatory
Powrót