• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Dziwny zapach

Przewod jest czysty
Zawory zachowuja sie prawie identycznie
Zawor od strony kolektora (rurki do kolektora) zamyka sie troszke pozniej - slychac pracujaca membrane - gdy dmucham - a potem zawor sie zamyka.

Auto jezdzi normalnie :-\ - wczoraj wyciagnalem na autostradzie w DE 208 km/h na GPS

Moj wniosek: musi byc cos innego zatkane... a separator tylko wydmuchuje smrodek
Nie ma prawa wydmuchiwać smrodu.
Szczelna membrana izoluje smród .
Jak śmierdzi to jest membrana uszkodzona albo żle założona.
Ta rura od strony turbiny jest drożna?

Jest drozna, niedawno kupiona.
Separator nowy od niedzieli w aucie.

Ale to moze cos nie w separatorze jest zatkane ? Rurki sa OK - sprawdone
Jak przyloze reke do separatora (silnik pracuje) to czuje, ze przez szczeline leci powietrze
Ale to po co jest ten otwor z ktorego smierdzi?

Ostatnia edycja:
rozbierałeś stary separator? Chodzi o tą dużą membranę pod dekielkiem bo to chyba ona wraz ze sprężyną robi tam główną robotę jeśli chodzi o "puszczanie" przez otworek. Przy normalnej pracy generalnie ona powinna być zamknięta a otwierać się tylko awaryjnie (jeśli powietrze już nie ma gdzie ujść, bynajmniej ja ta to sobie tłumaczę chociaz nie wiem czy dobrze ;) ) ale jeśli u Ciebie wylot w stronę kolektora jest drożny to nie powinna puszczać membrana jak wspomniał @piotriix

Ona pompuje powietrze bo cały czas się rusza.ale powinna dokładnie izolować.jak czuć smród to na bank jest nieszczelna

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Ona pompuje powietrze bo cały czas się rusza.ale powinna dokładnie izolować.jak czuć smród to na bank jest nieszczelna

Separator jest nowy kupiony w serwisie, w niedziele zamontowany w alfie..... :-|
Nie moze byc cos w kolektorze zatkane ?

A silnik był myty po wymianie separatora

Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka

nie mylem - silnik jest czysciutki
przed zalozeniem separatora wyczyscilem simering

Powtarzam jeżeli smród jest z tego otworku to tam jest nieszczelna membrana

Powtarzam jeżeli smród jest z tego otworku to tam jest nieszczelna membrana

Otworze poprzedni separator i sprawdze membrane ( wysle potem foto membrany ) OK ?
Nie bardzo wierze w te teorie, ale sprobowac nie zaszkodzi :-)

PS Poprzedni separator zachowywal sie dokladnie tak jak ten nowy.

rozbierałeś stary separator? Chodzi o tą dużą membranę pod dekielkiem bo to chyba ona wraz ze sprężyną robi tam główną robotę jeśli chodzi o "puszczanie" przez otworek. Przy normalnej pracy generalnie ona powinna być zamknięta a otwierać się tylko awaryjnie (jeśli powietrze już nie ma gdzie ujść,
To nie tak.
Membrana całkowicie izoluje część silnikową od atmosferycznej.
Ta sprężyna ma za zadanie utrzymywać membranę/ która działa też jak ,,korek ,,/ w stanie cały czas otwarte. W niektórych sytuacjach pracy silnika wytwarza się tak duże podciśnienie że zamyka membrana jedne kanały i tak jak by wymusza przepływ oparów w określonym kierunku.Ale w żadnym z tych przypadków nie upuszcza oparów do atmosfery/ oczywiście szczelna membrana/
Ps.Sama membrana może być cała ale żle przylega kołnierzem i tam wylatują te smrody
Ot ekologia pozwala zarabiać koncernom na pierdołach.
Membrana kosztuje u ruskich ok 80 rubli

Rozumiem , nie wiem tylko jak membrana może tam źle przylegac. Rozbierałem to i czyściłem 2 razy i tego się nie da źle złożyć. U mnie nigdy nic nie było czuć nawet jak cały separator był zarypany syfem

wiec tak:
separator rozebralem, sprawdzilem membrane - cala, poskladalem, sprawdzilem (dmuchajac) kazdy zawor / otwor - membrana trzyma (jest szczelna).
poskladalem separator, wlaczylem silnik: dmucha :-|
wniosek: separator jest OK - widocznie musi powstawac tak duze cisnienie, ze separator wydmuchuje to poprzez ten otwor bezpieczensta.
Tylko co powoduje taki wzrost cisnienia w silniku ? moze jednak nastapila gdzie indziej jakas nieszczelnosc ? Tylko jak to zdiagnozowac ?

Moj lokalny serwis odpada bo pukaja sie w glowe jak mnie widza... Oni chyba tam pracuja za kare...

poskladalem separator, wlaczylem silnik: dmucha :-|
Pisałem Ci już o tym
Ona pompuje powietrze bo cały czas się rusza.ale powinna dokładnie izolować
To normalne ale ona dmucha tylko powietrzem atmosferyczny
Jak nie wierzysz to zatkaj ten otwór i zobaczysz ,że nie wzrośnie ciśnienie.
Powiedz a ten zawór od tego wężyka który idzie bezpośrednio w kolektor ssący w którą stronę puszcza ?

Ostatnia edycja:
Pisałem Ci już o tym

To normalne ale ona dmucha tylko powietrzem atmosferyczny
OK masz racje.

Powiedz a ten zawór od tego wężyka który idzie bezpośrednio w kolektor ssący w którą stronę puszcza ?
Hmm to jest troche dziwne. Jesli zatkam wszystkie otwory i dmucham w ten zawor od kolektora - to slysze tylko jak membrana pracuje ale powietze nie wychodzi.
Jesli dmucham w zawor od kolektora, a nie zatykam zaworu od "turbo" to powietrze wychodzi przez zawor od turbo.
Jesli dmucham w zawor od kolektora, a nie zatykam dolnego otworu (od silnika) to powietrze wychodzi przez ten dolny otwor.
Da sie rowniez wciagac powietrze przez ten zawor od kolektora.
Czyli co ? Zawor od kolektora nie dziala ? Ale to jest nowy separator..... :-|
Sorry ale ja sie juz troche zgubilem....

Ma puszczać do kolektora a zamykać od kolektora

Ma puszczać do kolektora a zamykać od kolektora

Hmm puszcza do kolektora bo to taka klapka ten zawor...
ale niestety nie zamyka od kolektora, ale z tego co widzialem to raczej wynika z budowy....
Ta klapka tak naprawde nie dochodzi do konca i nie blokuje tego powietrza.
Zalaczam zdjecie. Strzalka wskazuje szczeline a zielona linia pokazuje przyczcne. To tuleje / rurka jest za krotka. Jest krotsza o od rurki w zaworze do turbo. Reszta jest identyczna.
do_kolektora.jpg

Załączniki

• do_kolektora.jpg
    do_kolektora.jpg
    71.8 KB · Wyświetleń: 26
I co znalazłeś żródło smrodu?

Amortyzatory
Powrót