• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Dziwny zapach

sart

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia 2.0 Q4 Competizione
Witam wszystkich,

Przeszukalem forum, ale nic nie znalazlem.
Kupilem pare miesiecy temu Guiliette 1.4 170 KM - 2012
Gdy silnik jest juz naprawde rozgrzany (przynajmniej kilkanasie kilometrow jazdy), po zatrzymaniu sie na swiatlach lub wylaczeniu silnika i po paru minutach, ponownym uruchomieniu zaczyna z wlotow powietrza wydobywac sie dziwny zapach - cos pomiedzy zapachem oleju, a zapachem spalin.
Przy wlaczonym obiegu wewnetrznym wszystko jest OK.

Bylem z tym problemem w serwisie, ale oczywiscie nic nie znalezli, stwierdzili tylko, ze nie ma zadnych wyciekow.
Spotkaliscie sie z czyms takim ? Jakies pomysly ?

pozdrawiam
Przemek

Ostatnia edycja:
Niedokładnie taki zapach, ale coś podobnego miałem jak mi się wylało z pół litra płynu do spryskiwacza do silnika. Po kilku tygodniach przeszło.

Olej na układzie wydechowym lub korpusie turbosprężarki

w serwisie powiedzieli, ze wszystko jest suche i brak sladow oleju na silniku czy tez pod... :-(

W AR 156 miałem taki zapach jak rozszczelniły się rury dolotu powietrza (za turbina)

W AR 156 miałem taki zapach jak rozszczelniły się rury dolotu powietrza (za turbina)
Czy nie odbiloby sie to na osiagach? W sensie odczuwalne byloby chyba w czasie jazdy, że jest cos nie tak?

dziwny zapach - cos pomiedzy zapachem oleju, a zapachem spalin
Czasami czuję podobny zapach. Jednak ja tu czuję raczej przy zimnym silniku, niż rozgrzanym.

przetarte rurki odmy lub uszczelka (oring który wchodzi w pokrywę zaworów) separatora

miałem kiedyś podobny problem z takim zapachem palonego oleju też go nie było gdy obieg był zamknięty, z tym że u mnie było to w silniku JTS problemem była niewielka uszczelka na czujniku położenia wałka rozrządu, olej kapał na kolektor wydechowy i gdy był on nagrzany to śmierdziało. Skoro w aucie śmierdzi to znaczy że musi być jakiś powód, Sam musisz dokładnie pozaglądać do silnika szczególnie w te miejsca które się nagrzewają podczas jazdy i mogą powodować śmierdzenie oleju, trochę gimnastyki i pewnie znajdziesz jakieś miejsce z którego coś pokapuje :)

wyczytalem na formum w de, ze to moze byc "Ölabscheider der Kurbelgehäuseentlüftung" - separator oleju odpowietrznika skrzynii korbowej (?) Taka plastikowa czesc, ktora znajduje sie pod ta plastikowa oslona silnika.
Czesc jest zamowiona (ok 60 €), w przyszlym tygodniu maja wymieniac. Zrobie zdjecia i dam znac czy pomoglo....

Ja też parę miesięcy temu miałem podobne objawy zapachowe ale "samo przeszło".

wystarczy wymienić oring za 5 zł i po problemie.
temat juz był poruszany tak jak wcześniej pisłem oring separatora na pokrywie zaworów

Wyglada na to ze masz racje, myslalem ze przy wymianie calego separatora ten oring jest w zestawie - niestety nie.
Aktualnie smierdzi o wiele mniej i tylko czasami - pewnie dlatego ze ten oring przy zakladaniu zostal troche poruszony.

przy zakładaniu oring jest zazwyczaj przycinany przez to smierdzi czasami trzeba sprawdzic czy siadł dobrze w podtoczeniu

Juz sam nie wiem co dalej.
Nie wymienilem oringu, ale dolozylem uszczelke nad/pomiedzy oring a obudowe separatora. Uszczelka ta nie dopuszcza oleju do oringu. Mozna powiedziec, ze calosc jest szczelna. Teraz zaczelo jeszcze bardzie smierdziec :-( Dokladnie smierdzi z tego otworu w czerwonym kolku.
170898-dziwny_zapach-img_20150624_191746.jpg

Ma ktos jakis pomysl ? Czy ten oring powinnien uszczelniac ten caly uklad? czy tylko zabezpieczac przed kapaniem oleju na silnik ? A moze cos sie przytkalo, a zapach poprostu sie wydobywa przez ten otwor ?

Załączniki

• IMG_20150624_191746.jpg
    IMG_20150624_191746.jpg
    231.2 KB · Wyświetleń: 231
Ostatnia edycja:
a separator był czyszczony ???
Może odma jest zapchana i wywala odpowietrznikiem
Moze tez byc uszkodzona membrana w separatorze

Chyba nowy był zakładany

hmm to moze byc rozwiazanie :-)
mozna samemu te odme przeczyscic ? czy lepiej udac sie do serwisu ?
jesli mozna samemu, to gdzie ja to znajde ? Przeszukalem forum, wszyscy o tym pisza ale jak ta odma wyglada??
gdzie sie ona znajduje sie ?? Jakies foto ?

Widzisz tę czarną puchę z zdjęcia?
Do tej puchy dochodzą wężyki gumowe ,gumowo-aluminiowe .
To jest właśnie tzw. odma

Amortyzatory
Powrót