• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Dziwny zapach

i to one moga byc zatkane ? Sa dosc grube - ciezko jest je zatkac
Jak je sie czysci ?

Ostatnia edycja:
norma rozpinasz weże lejesz benzynę ekstrakcyjna potrzęsiesz wężem i cały szlam wypłynie.

Są bardzo cieniutkie jak na odmę. Nie wiesz co potrafi byc w odmie i jak zakleić nawet 20mm-30mm odmę.
Winowajcy :)

- krótkie trasy
- kiepski olej
- styl jazdy

bardzo dziekuje za pomoc w diagnozie :)

Bo tylko rura leczy alfy

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Witam po przerwie....
Bylem w serwisie: obydwa przewody byly drozne - na wszelki wypadek zostaly przeplukane w bezynie i przedmuchane sprezonym powietrzem.
Niestety to nie byla przyczyna, sklaniam sie do opcji, ze ten nowy separator jest tez uszkodzomy :-(
Przypuszczam, ze ta membrana w separatorze jest uszkodzona. Mozna sama te membrane gdzies kupic ? W serwisie powiedzieli, ze nie maja mozliwosci sprowadzenia samej membrany.
A moze macie inny pomysl na przyczyne ? Pomalu trace nadzieje i zaczynam watpic w alfe....
Chce jechac na wakacje tym autem, ale od tego zapachu w aucie glowa boli, nie mozna ciagle na wewnetrzym obiegu powietrza jezdzic ...

To chyba opcje masz dwie, albo reklamować separator albo sciągnąć z niego kopułkę i zobaczyć co z tą membraną nie tak . Nie chce mi się wierzyć tak do końca ze trafiłes akurat na nowy tak samo uszkodzony no ale tez nie można tego wykluczyć. Konstrukcja jest prosta więc tam wielkich cudów nie ma- może membrana jest zablokowana albo puszcza gdzieś bo jest nieszczelna. Jak już rozbierzesz to ciężko będzie reklamować bo będą ślady

A moze jakas czesc za separatorem jest zatkana ?
Przwody/rurki sa drozne, a moze to cos za tymi rurkami jest zatkane ?
Do jakich elementow dochodza te rurki ?
Jedna dochodzi chyba do turbo, moze cos z turbo zaczyna sie dziac ?

Ostatnia edycja:
A może zapach jest z zupełnie innego miejsca?

Na drugiej stronie watku jest zdjecie i smrodek leci dokladnie z tej dyszy zakreslonej czerwonym kolkiem.

Przeszukalem forum, ale nic nie znalazlem.
Kupilem pare miesiecy temu Guiliette 1.4 170 KM - 2012
Gdy silnik jest juz naprawde rozgrzany (przynajmniej kilkanasie kilometrow jazdy), po zatrzymaniu sie na swiatlach lub wylaczeniu silnika i po paru minutach, ponownym uruchomieniu zaczyna z wlotow powietrza wydobywac sie dziwny zapach - cos pomiedzy zapachem oleju, a zapachem spalin.
Przy wlaczonym obiegu wewnetrznym wszystko jest OK.

Trochę odgrzeję temat.
Od wczoraj (chyba od wczoraj bo ostatnimi czasy rzadko używałem nawiewu i nie zatrzymywałem się na dłuższych postojach z odpalonym silnikiem) występuje u mnie podobny problem jak u autora tematu. Różnicą jest tylko silnik: 1750tbi przebieg 74kkm.
Niestety nie miałem zbytnio możliwości ani czasu dokładnie przyjrzeć się skąd się bierze ten zapach ale po pobieżnych oględzinach gdzieś z okolic katalizatora.
Czy to też będzie odma? Gdzie się ona znajduje w QV'ce?

Julka ma czujnik zapachów, dzięki czemu jak stoi się w korku to automatycznie włączany jest zamknięty obieg. Tyle że ten czujnik nie działa w temperaturach od kilk stopni w dól. Może wiec po prostu czujecie tylko to samo co wszyscy inni tyle, że w nie tak wypasionych samochodach :)
Wadą tego wynalazku jest, że kilka stopni powyżej zera i są opady to parują strasznie szyby jak się klimę zostawi na automacie.

Wadą tego wynalazku jest, że kilka stopni powyżej zera i są opady to parują strasznie szyby jak się klimę zostawi na automacie.
jeśli klima jest w automacie to parować nie ma prawa bez względu na obieg , chyba że pół automat kiedy sprężarka jest wyłączona - wtedy tak

Trochę odgrzeję temat.
Od wczoraj (chyba od wczoraj bo ostatnimi czasy rzadko używałem nawiewu i nie zatrzymywałem się na dłuższych postojach z odpalonym silnikiem) występuje u mnie podobny problem jak u autora tematu. Różnicą jest tylko silnik: 1750tbi przebieg 74kkm.
Niestety nie miałem zbytnio możliwości ani czasu dokładnie przyjrzeć się skąd się bierze ten zapach ale po pobieżnych oględzinach gdzieś z okolic katalizatora.
Czy to też będzie odma? Gdzie się ona znajduje w QV'ce?

Jaki zapach spalonego oleju czy z nawiewu bo to rózne rzeczy jesli piszesz po zał klimy to zagrzybiona klima lub filtr przeciwpyłkowy zaje....

Witam,

jestem tworca tego watku, niestety problem z zapachem jest dalej nierozwiazany.
Co do tej pory ustalilem:
- zapach napewno doschodzi z separatora oleju.
- gdy auto dluzej jedzi tylko pomiescie problem znika
- pojawia sie znowu po dluzszej jezdzie na autostradzie (150 km/h 1,5 godziny)
- wszystkie rurki dochodzace do separatora sa albo nowe albo sprawdzone i drozne

Moje przypuszczenie:
Cos musi sie przytykac po dluszej jezdzie i wzrasta cisnienie w "silniku?" i separator wypuszcza zapaszek.
Moze jakis zawor albo jakies sitko w silniku?
Ktos jakis pomysl ?

pozdrawiam
czlowiek bliski sprzedania alfy - ten zapach mnie wykancza i pewnie nie jest zbyt zdrowy

PS Zauwazylem ze jeden wylot z separatora ma zawor i nie pozwala sie na cofanie smrodokw (ten od rury dochodzacej za filtr powietrza) ale drugi nie ma zaworu. Czy to jest OK ?

PSS Na niemieckim forum znalazlem info ze chodzi a wentyl w tym separatorze - i ze sa dwie wersje starsza i nowsza - ulepszona. Tylko nikt nie wie jak je rozpoznac

Ostatnia edycja:
Jak czyściłem swój separator to pamiętam że na pewno zawór był na obu , może się u Ciebie powiesił ;) ? Wymieniałes separator bo nie pamiętam?

Skoro jest szczelne to jedyne miejsce to pewnie ten otwór który zaznczyłeś na czerwono czyli zawór odmy ,diafragma ,membrana czy jak já tam nazywają.Jest w niej dzura albo jest żle założona.Bo powymyślali k......a j.....e ekogówna .Miałem podobnie w 1.8 tbi i była membrana pęknięta
Dzura może że 2 mm .

Witam,

Historii ciag dalszy - zalozylem calkiem nowy separator i dalej smierdzi.....

Moj wniosek: musi byc cos innego zatkane... a separator tylko wydmuchuje smrodek
Mam pytanie: do separatora dochodza dwie rurki:
- metalowa od "turbo"
- gumowa - wlasnie od czego ?
Wie ktos co to jest ? - na rysunku zielone kolko
IMG_20150624_191746a.jpg

zielone kółko to fragment kolektora dolotowego . W nowym separatorze oba zawory się otwierały i blokowały przy wdmuchiwaniu-wciąganiu powietrza przez krociec?

Ostatnia edycja:
tak:
- zawor od turbo calkowicie
- zawor od kolektora z pewnym opoznieniem (tak jakby wieksze cisnienie bylo potrzebne zeby go zamknac) - myslisz, ze to moze byc przyczyna ?

A moze ten kolektor ma nieszczelnosc albo jest przytkany ? Da sie to jakos sprawdzic ?

Ostatnia edycja:
bardziej mi chodziło o to czy oba separatory (dokładnie te zaworki w środku) zachowują się w ten sam sposób bo jeśli tak to raczej wykluczył bym jego winę. Auto jeździ normalnie? Jakby nieszczelność na kolektorze powstała to raczej były by chyba jakieś większe cyrki. Przewód wylotowy do kolektora ma oczywiście pełny przedmuch?

Amortyzatory
Powrót