[159] Dpf

SG1992

Nowy
Auto
Alfa Rome 159 19JTDm
Witam. Mam problem z filtrem dpf w mojej alfie 159 1.9 JTDm. Filtr sie nie regeneruje i przy 45 procent zapchania wywala mi check i wchodzi w tryb serwisowy.Auto było juz u dwóch mechaników i filtr był 2 razy zdejmowany i czyszczony. Czujnik cisnienia został wymieniony i wszystko zostało sprawdzone. Po drugim czyszczeniu została zrobiona inicjalizacja filtra( ponoć pierwszy mechanik tego nie zrobił) Odpalam dpf monitor i widze że czujnik cisnienie wskazuje 23mbar na biegu jałowym przy 11 procent zapchania, więc sytuacja sie powtarza i znów będzie to samo. Może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak sie dzieje.

Ja miałem troszkę inny problem z dpf ale może moje rozwiązanie Ci pomoże.
Rozszczelnił mi się dolot na esce i przez 2km jechałem na wysokich obrotach. Zanim dojechałem na stację auto mi zgasło na światłach, jeszcze w trakcie zapalił się check, auto jak samo zgasło zniżając obroty już nie chciało odpalić, kręciło, lapalo i nic. Laweta, do garażu, żeby wjechać odpiąłem wtyczkę przepływomierza. Jak uszczelniłem układ zaczęło wyświetlać błędy dpf. Pokazywało zatkanie, zalałem preparatem do czyszczenia i na S3 pojechałem, komp podpięty i na bieżąco monitorowałem wypalanie i zapchanie oraz temperaturę. Błędy co chwila te same o dpf p1206 głównie.
Najważniejsze co zrobiłem żeby mieć spokój z filtrem, to gdy było ostatnie wypalanie 70% miałem zapchanie, 3000 obrotów trzymałem na esce i zaczęła się procedura, jak tylko musiałem przyhamować bo wiadomo "wyścigi żółwi" to redukcja żeby stale wysokie obroty i tak trzymałem aż skończył się wypalać filtr i spokój.
Preparat z motipa użyłem puszka na 2x była. Nie ma sensu inicjować procedury, wypalania, po prostu droga szybkiego ruchu lub autostrada, komputer i odpowiednią jazda wymusisz wypalanie.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Ja tez probowałem wypalić na s5 ale w trybie awaryjnym on sie tak muli , ze jak miałem wyprzedzić jakieś auto to tragedia. Miałem podłączonego icara i monitorowałem dpf ale procedura sie nie uruchomila. Myślałem juz o wycięciu dpf ale nie jestem do końca przekonany.

Dlatego podpinasz komputer, kasujesz błąd, wypalasz, jest błąd, kasujesz i wypalasz dalej i robisz tak aż się nie wypali. Robisz to podczas jazdy, przelaczas na parametry i znów, błędy, kasowanie, parametry.

U mnie było jeszcze inaczej za sprawą źle ustawionego rozrządu filtr się za szybko zapychał co skutkowało błędem dpf. Po poprawnym jego ustawieniu wszystko wróciło do normy. Nie czyściłem DPF nic z nim nie robiłem

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Witam. Mam problem z filtrem dpf w mojej alfie 159 1.9 JTDm. Filtr sie nie regeneruje i przy 45 procent zapchania wywala mi check i wchodzi w tryb serwisowy.Auto było juz u dwóch mechaników i filtr był 2 razy zdejmowany i czyszczony. Czujnik cisnienia został wymieniony i wszystko zostało sprawdzone. Po drugim czyszczeniu została zrobiona inicjalizacja filtra( ponoć pierwszy mechanik tego nie zrobił) Odpalam dpf monitor i widze że czujnik cisnienie wskazuje 23mbar na biegu jałowym przy 11 procent zapchania, więc sytuacja sie powtarza i znów będzie to samo. Może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak sie dzieje.

Jaki to błąd?

Błąd p2002

- - - Updated - - -

Dlatego podpinasz komputer, kasujesz błąd, wypalasz, jest błąd, kasujesz i wypalasz dalej i robisz tak aż się nie wypali. Robisz to podczas jazdy, przelaczas na parametry i znów, błędy, kasowanie, parametry.

Po skasowaniu wyskakuje praktycznie odrazu gdy dodam gazu

A może przewód ciśnienia z dpf jest, zatkany i dlatego ma niskie ciśnienie i wykazuje zatkanie?

Orientuję sie ktoś czy warto w ogóle zakładać zamiennik dpf?Koszt takiego zamiennika to 1200 zł.

- - - Updated - - -

A może przewód ciśnienia z dpf jest, zatkany i dlatego ma niskie ciśnienie i wykazuje zatkanie?

Raczej nie, bo po wyczyszczeniu filtra przy 2% zapchania wskazywał 2mbar

[MENTION=1595]Gary[/MENTION] montowałeś, nie? :)

Tak, od prawie roku mam zamontowany zamiennik polskiej firmy JMJ.
Przejechałem na nim ponad 30 tys. i generalnie, biorąc pod uwagę cenę, jestem zadowolony. Wypala się co 800 -1000 km (głównie trasy) i poza większym kopceniem przy niektórych wypaleniach nie widzę różnicy i między nim, a oryginałem.

Witam, muszę wykonać małe odkopanie. Otóż mam dosyć pilny problem. Dzisiaj po drodze w góry w mojej 159 2.0 jtdm wyskoczyła mi na tablicy kontrolka check engine. Jakieś 100 km dalej zaczęło się wielokrotnie powtarzać wypalanie dpf. Po jakichś 6 procesach, przez ostatnie 50 km samochód zachowywał się już normalnie, DPF się nie wypalał. Nie mam wątpliwości, że zapalona kontrolka to wina zapchanego dpfa. Dotychczas w miarę regularnie wypalał się co około 550 km. Tu moje pytanie - czy powinienem szukać warsztatu na miejscu, w Zakopanem, czy dam radę bezpiecznie wrócić do domu? ( Jakieś 300km ). Szukanie serwisu byłoby problematyczne bo zakładam że czyszczenie DPF to nie jest coś co zrobią mi na poczekaniu. Z góry dzięki za odpowiedź.

Acha, dodam jeszcze że oprócz zwiększonego zużycia paliwa podczas wypaleń nie widziałem innych oznak zapchanego dpf, w szczególności auto nie było słabe. A przez ostatnie 50 km poza zapalona kontrolka nie działo się już nic nadzwyczajnego.

Wysłane z mojego GM1900 przy użyciu Tapatalka

Tak, od prawie roku mam zamontowany zamiennik polskiej firmy JMJ.
Przejechałem na nim ponad 30 tys. i generalnie, biorąc pod uwagę cenę, jestem zadowolony. Wypala się co 800 -1000 km (głównie trasy) i poza większym kopceniem przy niektórych wypaleniach nie widzę różnicy i między nim, a oryginałem.

To bardzo cenna opinia bo ciężko znaleźć coś o tym zamiennikach, a o takim w Alfie to już w ogóle. Pewnie też niedługo się zdecyduje - oryginalny wkład DPF mam niestety lekko uszkodzony.

Amortyzatory
Powrót