• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dobry mechanik Łódź

• Autor wątku Autor wątku Muciek156SW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam wszystkich po raz pierwszy. W mojej Alfie zaczęło wyć wspomaganie (pompa jest nowa). Jaki serwis polecacie w granicach Łodzi na taką naprawę? Zależy mi na możliwości dojazdu do serwisu taksówką we w miarę sensownych pieniądzach, więc serwisy gdzieś poza Łodzią odpadają. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Witam wszystkich po raz pierwszy. W mojej Alfie zaczęło wyć wspomaganie (pompa jest nowa). Jaki serwis polecacie w granicach Łodzi na taką naprawę? Zależy mi na możliwości dojazdu do serwisu taksówką we w miarę sensownych pieniądzach, więc serwisy gdzieś poza Łodzią odpadają. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Po pęknięciu węża od wspomagania auto oddałem do naprawy na Transportową 3 531 410 803. Od chyba już dwóch miesięcy jest wszystko ok w tym temacie, więc póki co mogę polecać ;)

Transportowa 3. Nie polecam po roku od naprawy skrzyni znów zaczynają wyć łożyska.

Czy ktoś z was korzystał z usług zakładu na Telefonicznej 46 (obok serwisu kosiarek)? Dostałem namiar na to miejsce od Marcina z Autosklepu24. Polecacie/odradzacie ?

Czy ktoś z was korzystał z usług zakładu na Telefonicznej 46 (obok serwisu kosiarek)? Dostałem namiar na to miejsce od Marcina z Autosklepu24. Polecacie/odradzacie ?
Gość ma wiedzę tego zarzucić nie można. Posiada wielki plac ogrom przyjętych aut. Terminowość występuje z poślizgiem. Warsztat ma na poziomie przydroznego garażu gdzie jest wykonywane dosłownie wszystko blacharka mechanika. Stolowalem się u niego jakieś 2 lata temu grzał w tym garażu czymś gdzie przez dobre 3 tygodnie wietrzylem z auta. Nie wspominając o czyszczeniu pozostawionego syfu. Jak jest teraz nie wiem. Gość jest sympatyczny, budzi zaufanie. Dojazd fatalny

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Hej polecacie jakiegoś mechanika z kompem do alfy 159? Chodzi o to że miałem wymienione silniczki od nawiewów od strony kierowcy i teraz trzeba je ustawić z klimatronikiem bo obecnie nie reagują na sterowanie z klimatronika. Wieje stałą prędkością ze stałą temperatura nie ważne jakie mam ustawienia na klimatroniku.

Hej polecacie jakiegoś mechanika z kompem do alfy 159? Chodzi o to że miałem wymienione silniczki od nawiewów od strony kierowcy i teraz trzeba je ustawić z klimatronikiem bo obecnie nie reagują na sterowanie z klimatronika. Wieje stałą prędkością ze stałą temperatura nie ważne jakie mam ustawienia na klimatroniku.
Tak się dzieje gdy wepniemy nie te silniczki. Przynajmniej takie problemy zgłaszali użytkownicy co dokladali 3 strefę instalując nie ten silniczek co być powinien

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dobry wieczór forumowiczom,
Czy kojarzycie może czy gdzieś w Łodzi można jeszcze skorzystać z ogólnodostępnego (ew. za niewielką opłatą) najazdu/kanału?

myjnia róg Włókniarzy i Lutomierskiej, mają najazd, za parę zł zapewne pozwolą skorzystać
kiedyś był najazd przy parkingu strzeżonym Kilińskiego przy dawnej zajezdni autobusowej ale został rozebrany

aa.jpg

Dzięki. Ja znalazłem jeden w okolicach Wierzbowej 3, trzeba się trochę zagłębić w osiedle. Darmowy i betonowy (więc może tak szybko nie rozbiorą).

Czołem Panowie!
Czy może ktoś polecić mi sprawdzonego blacharza/lakiernika w Łodzi(lub +- 50km od Łodzi), który dobrze ogarnia?
Zakres prac to wymiana progów, lakierowanie całego auta (bez komory) ze zmianą koloru, poprawa spasowania zderzaka przedniego i przymocowanie kilku dokładek.

Cześć!

Poleci ktoś mechanika w Łodzi i okolicach do wymiany kompletu 16 tulejek tylnego zawieszenia w 159?
Dodatkowo do wymiany mam wahacze przód.
Będę wdzięczny za naprawdę sprawdzone osoby/warsztaty bo mam przykre doświadczenia z serwisowanie AR w Łodzi.

Pytanie do kolegów z łódzkiego, gdzie teraz serwisujecie swoje Alfy?
ZbynioTeam zamknięty, TMiN, oni jeszcze coś działają? Mają niby dwie filie, nadal warto?

Pozdrawiam

Carus, Łozowa 10.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Carus, Łozowa 10.

Też obecnie tu będę serwisował. Dzisiaj Alfa jedzie na serwis klimatyzacji i ustawienie zbieżności.

Aktualizacja:
Serwis bardzo w porządku - cena usług adekwatna do czasu i jakości. Nie jest to cena u "Mietka" z garażu przydomowego ale wiadomo - porządny warsztat i dobrzy mechanicy kosztują.
Dodatkowo Alfa Romeo nie jest im obca. Przewija się tam dużo fajnych sztuk zaczynając od 166, GT, 159 po Giulię.

Ostatnia edycja:
Carus, Łozowa 10.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za polecenie! Panowie naprawdę znają się na rzeczy i przykładają się do naprawy auta. Jeśli ktoś się zastanawia, gdzie oddać Alfę, polecam propozycję [MENTION=49925]altexperte[/MENTION]

To ja podzielę się swoim doświadczeniem z carus z Łozowej.

Podjeżdżam w tygodniu umówić się na robotę przy aucie, dogaduję koszty, datę (mam wstawić auto w poniedziałek na koniec dnia) i czas trwania naprawy (1-1.5 dnia, czyli w środę na koniec dnia odbiór)
Dzwonię wcześniej dopytać wstawiać czy może mają jakąś obsówę i wstawić później - słyszę wstawiać, to wstawiłem
Minął wtorek, kończy mijać środa (wiem na 95% że auta nie ruszyli) więc dzwonię i słyszę że auta nie ruszyli, bo "coś" ale na jutro będzie.
Dzwonię w czwartek pod koniec dnia i słyszę że robi się i w piątek na rano będzie oraz że zadzwonią od razu.
Mija piątek, sobota - zero odzewu ze strony warsztatu - miałem pilny wyjazd i dostępne inne auto więc na weekend temat odpuściłem.
Dzwonię w poniedziałek czy auto zrobione - słyszę że w sumie to było już w sobotę, ale nie zadzwonili bo, nie jechali na próbę i nie umyli.

Jadę, odbieram, płacę (wyszło sporo więcej niż na początku było mówione), dojeżdżam do domu i coś mnie podkusiło aby podnieść maskę - komuś się zapomniało osłony silnika zamontować plus kilka innych detali. Dzwonię że jest zonk, mówią żeby przyjechać to ograną - przyjechałem i ogarnęli.

W ramach podsumowania:

Plusy:
  • Usunęli usterkę (czy na 100% to zobaczymy za kilkanaście dni)
  • Umówiona kwota za robociznę
  • Kwoty brutto, bez marudzenia że chcę faktrurę
  • Poprawili swój fackup bez marudzenia
  • Umyli i posprzątali samochód

Minusy:
  • Czas realizacji - tragedia, tydzień zamiast dwóch dni.
  • Dodatkowa robocizna - brak informacji wcześniej spowodował wkurw, ale kwota do przyjęcia za tą operację
  • Ceny części - wartości detaliczne z "dupy" (pewnie z katalogu IC), nie mające za specjalnie związku z cenami za które detaliści mogą te części kupić (nie mówię tu o mega przecenach w internetach tylko o cenie jaką dostaje detalista jadąc do lokalnego sklepu/hurtowni moto).
  • Fackup z osłoną silnika.

Z jednej strony problem rozwiązali a z drugiej strony niesmak pozostał.

Ostatnia edycja:
Hej,
ostatnio nieco sie orientowałem w temacie warsztatów.

Jeszcze nie mam doświadczenia, ale jesli miał bym teraz podjechac gdzies z Alfą na mechanikę to ruszył bym do http://www.sekura.auto.pl/ Miałem mozliwośc nieco popisac i porozmawiać z włascicielem odnośnie kilku kwestii, które mnie intrygowały w alfie i widać, że warsztat jest obeznany z grupą fiata. Budzą zaufanie.
Ktoś może ew. skorygować moją opinię

Odnosnie klimatyzacji moge polecić Pana Marcina Walasa http://klimatyzacja-lodz.info.pl/. robiłem u niego klimę.
Umówiliśmy się na zakucie węży, które okazały sie przetarte na jednym z uchwytów. Przez telefon i email omówilismy pracę (bardzo dobry i rzeczowy kontakt) i wstepnie cenę. Co istotne poinformował mnie o rzyzyku z zakuciem (mozliwa nieszczelnośc ze względu na to iż zakucie miało byś na dość kretym odcinku. Zamówiłem przez to węże na ew. podmianę gdyby się nie powiodło.
Zakucie sie nie udało więc trzeba było zmienić węże. Nie doliczył nic xtra za to choć wykonał można powiedzieć dodatkową pracę, która miała być rozwiązaniem awaryjnym w razie by sie nie udało.
Umówilismy sie na dzień i godzinę i wszystko sie zgodziło.

Odnosnie diagnostyki, ale to głównie diagnostyki ja i kilku moich znajomych bylismy w HPE Motrorsport w Brzezinach.
Pan jest dośc specyficzny (Ty masz fajne, ale ja mam lepsze), ale ma tematy połapane i jak czegoś nie wie lub nie widzi bedzie drążył, aż dojdzie do ściany i albo problem rozwiąże, albo pokieruje Cię do kogoś kto dalej temat połapie (raczej nie wchodzi w naprawy mechaniczne.
Jednemy koeledze rozwiązał temat skrzyni i turbo.
Drugiemu utratę mocy w OPLU (kolega od opla jest mechanikiem i stanał pod scianą)
Trzeciemu problem z dpfem (handlarz, ale w jego prywatnym audi)
Byłem u niego na diagnostyce po zakupie i widać, że wie o co chodzi. Nie specjalizuje się ściśle w Alfie.
Myślę, że warto rozważyć.
Dobry kontakt.
Dośc terminowy.
Jesli wie, że jest problem czasowy to uprzedza albo ostrzega zeby dzwonić i sie umawiać.

Tyle z mojej strony.
Ew. jeśli ktoś ma inne doświadczenia czy propozycje to walcie śmialo.

Poleci ktoś z doświadczenia firmę zajmującą się regeneracją turbin - turobo Garrett z silnika 1.9 JTD 16v 140 KM

Amortyzatory
Powrót