• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dezaktywacja ACC+

daniel.gv280q4

Użytkownik
Auto
Giulia Veloce 280q4
Siema. Dezaktywował już ktoś ACC+ by mieć zwykły tempomat za pomocą MESa?
Zmieniałem przy tempomacie na "włączony" a przy aktywnym na nieużywany, później na nieobecny, lecz podczas puszczania proxi węzeł układu hamulcowego tego nie przechodził (między zegarami napis "zleć kontrolę FCW). ACC tak samo.
9.jpg

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
4.6R. Przy przywracaniu do ACC+ proxi wykonane bez problemów. Wydaje mi się że coś wcześniej jeszcze trzeba włączyć/ wyłączyć tylko nie wiem co

Zmieniałem w ustawieniach dwie opcje: jedną aby wyłączyć ACC i drugą aby aktywować zwykły tempomat i nie miałem problemu z procedurą PROXI. Tyle tylko, że zwykły tempomat nie będzie działał bez zmiany przycisków na kierownicy.

Jaki jest nr tych przycisków do zwykłego tempomatu? I jaka mniej więcej cena?

Jeżeli potrzebujesz przyciski zwykłego tempomatu - wiadomość na PRV.

Czy jadąc na zwykłym tempomacie z górki wyhamowuje on pojazd jeżeli ten przyspiesza?

Tak, stara się utrzymać zadaną prędkość bez względu na warunki

Czy jadąc na zwykłym tempomacie z górki wyhamowuje on pojazd jeżeli ten przyspiesza?

Znam kilka przypadków "zagotowania" hamulców (płynu hamulcowego) na skutek używania tempomatu (w różnych markach) podczas zjazdu w Alpach.

Dokładnie. A nawet jeżeli hamulce się nie zagotują, to zużycie klocków i tarcz przy zjezdzie na tempomacie jest pewnie takie jak przy wielu setkach kilometrach normalnej jazdy - i dlatego trzeba pamiętać o manualnym wrzuceniu odpowiedniego biegu.

Dokładnie. A nawet jeżeli hamulce się nie zagotują, to zużycie klocków i tarcz przy zjezdzie na tempomacie jest pewnie takie jak przy wielu setkach kilometrach normalnej jazdy - i dlatego trzeba pamiętać o manualnym wrzuceniu odpowiedniego biegu.
Czemu niby zużycie jest większe na tempomacie?

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Tak, stara się utrzymać zadaną prędkość bez względu na warunki

Jest mozliwosc aby nie wyhamowywal? Czasami np na 100ce mam 100 na tempomacie i jak jest z gorki to przy ACC+ musialem wylaczac tempomat aby dac mu sie rozpedzic a nie jestm Austriakiem i nie hamuje jak jest 3km/h wiecej

A to jeśli jedziesz z górki na tempomacie to silnikiem samochód już nie hamuje?

Tempomat hamuje hamulcami. To dość prosty regulator - w razie konieczności redukcji prędkości hamuje hamulcami, na skutek czego skrzynia redukuje biegi - nie odwrotnie...

No redukuje i prawidłowo. A Ty byś ręcznie zmieniał biegi na wyższe? Pytam jeszcze raz - czy przy zjeździe z góry na tempomacie nie ma hamowania silnikiem?

Ja zawsze miałem wrażenie że tempomat właśnie silnikiem hamuje w 159, czuć odpuszczenie gazu i spalanie też spada jak przy zdjęciu nogi z gazu. A hamulcami to chyba jak silnikiem już nie daje rady?

Tempomat hamuje hamulcami. To dość prosty regulator - w razie konieczności redukcji prędkości hamuje hamulcami, na skutek czego skrzynia redukuje biegi - nie odwrotnie...

Ale przecież nawet przy utrzymywaniu stałej prędkości, w zależności od pochylenia terenu (podjazd lub zjazd), skrzynia reaguje poprzez wrzucenie niższego lub wyższego biegu. Więc w momencie zjazdu mimo utrzymywania stałej prędkości skrzynia na pewno zredukuje bieg. Być nie może nie będzie to typowe hamowanie silnikiem, ale na pewno ograniczy użycie hamulca zasadniczego.

Ja zawsze miałem wrażenie że tempomat właśnie silnikiem hamuje w 159, czuć odpuszczenie gazu i spalanie też spada jak przy zdjęciu nogi z gazu. A hamulcami to chyba jak silnikiem już nie daje rady?

159 a Giulia to dwa różne rozwiązania.

Amortyzatory
Powrót