• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dedykowane dodatki do paliw (do benzyny, ON, LPG)

Mam pytanie o dodatek, który pomoże w wypaleniu DPF. Czy jest cos takiego co dodane do paliwa pozwoli dokładniej wypalić DPF? Pzdr.

Nie wiem jak wam ale mi po wielu testach w dieslu na roznych paliwach z dodatkami 6200 i 6900, najlepiej sie jedzi na starym dobrym 6200, spalanie zauwazalnie spada i dynamika na plus natomiast 6900 jedynie praca cichsza bo podnosci liczbe cetanowa.
Co do 6400 to zrobiłem z ciekawości test na 45l ON, wykrecilem egra zeby zobaczyc w jakim stanie, byl troszke brudny (czesto czyszcze) i wkrecilem spowrotem bez czyszczenia, przejechalem caly zbiornik z AR i wykrecilem ponownie egr tym razem by go wyczyscic i niestety AR nic nie zmyl z niego sadzy ani okolic jak to pieknie pisze w ulotkach wiec pewnie turba nawet nie drgnie
Różnie bywa z 6200/6900d zgadza się że w niektórych silnikah 6200 zwłaszcza w dawce podwójnej daje lepsze wyniki ale w większości 6900d sprawdza się lepiej i ma szersze działanie bo zawiera jeszcze kompleks myjący i znacznie więcej środka smarnego a nie tylko cetane booster.
Z EGR też zależy - trudniej myć te chłodzone płynem bo jest za niską temperatura, w turbinie/DPF jest zupełnie inna. [emoji6]

ja jestem po zalaniu AR6400 i zbierałem się na wypalanie dpf na autostrade zeby porządnie wypalić ale zaskoczyło mnie wypalanie pod domem i nie miałem szans dojechać i musiałem po mieście wypalić, mam nadzieje że cokolwiek pomogło bo już nie będzie wypalania na tym paliwie z AR bo niestety już wyjeżdzone paliwko. Butelka poszła na 50L.

Stosował ktoś Amsoil Diesel Cetane Boost ? Podnosi o 7 liczbę cetanową. Ciekaw jestem opinii jak silnik pracował. Czy podniesienie liczby cetanowej oprócz lepszej dynamiki ma również wpływ na emisję spalin?

Stosował ktoś Amsoil Diesel Cetane Boost ? Podnosi o 7 liczbę cetanową. Ciekaw jestem opinii jak silnik pracował. Czy podniesienie liczby cetanowej oprócz lepszej dynamiki ma również wpływ na emisję spalin?
Te 7+ to zależy od dawki i od paliwa które się ulepsza. Taka dawka cetane boosters bez dodatkowego składnika smarnego nie jest zalecana chyba że jednorazowo itp a nie non stop.

U nas paliwa premium mają minimum 55 liczbe cetanowa ale nie wiem czy mają smarność poprawianą. Jedynie Vpower Diesel nie ma podnoszonej liczby cetanowej (pisałem do Shell PL). Przeglądając na stacjach świadectwa zwykly ON przeważnie jest 50-52. Lejąc Verve(55) + 6900 mamy l.cet. na 59 i rozumiem że taką kombinację można na co dzień używać?

U nas paliwa premium mają minimum 55 liczbe cetanowa ale nie wiem czy mają smarność poprawianą. Jedynie Vpower Diesel nie ma podnoszonej liczby cetanowej (pisałem do Shell PL). Przeglądając na stacjach świadectwa zwykly ON przeważnie jest 50-52. Lejąc Verve(55) + 6900 mamy l.cet. na 59 i rozumiem że taką kombinację można na co dzień używać?
Paliwo o wyższej lc na stacji musi spełniać normę w zakresie smarności przynajmniej minimum ale dodawanie samego cetane boostera na dłużej niesie za sobą ryzyko. 6900d ma spory zapas smaru proporcjonalnie do cetane boostera który zawiera.

Dzisiaj tankując sprawdziłem świadectwo na Orlenie. Effecta i Verva wsztstkie identyczne parametry tylko Berva liczbe cetanowa miala 55.2 a Effecta 51.2 A smarnosc Vervy nie obnizona, oba 380. Wlyszkow czy wiesz do ilu obnizy(polepszy) wartosc smarnosci 6900dmax?

Dzisiaj tankując sprawdziłem świadectwo na Orlenie. Effecta i Verva wsztstkie identyczne parametry tylko Berva liczbe cetanowa miala 55.2 a Effecta 51.2 A smarnosc Vervy nie obnizona, oba 380. Wlyszkow czy wiesz do ilu obnizy(polepszy) wartosc smarnosci 6900dmax?
Czystą ropę o HFRR 650um zbija do poniżej 300um przy normalnej dawce 1:1000 więc smaru sporo i mocny.

A czy dodatek AR6400-P lub AR6900-P max może powodować bardziej obfite dymienie? Nie jestem 100% pewny czy to się zbiegło z czasem, ale zrobiłem zbiornik na 6400 oraz pół na 6900 i końcówki zrobiły się bardziej czarne, aż mokre.

A czy dodatek AR6400-P lub AR6900-P max może powodować bardziej obfite dymienie? Nie jestem 100% pewny czy to się zbiegło z czasem, ale zrobiłem zbiornik na 6400 oraz pół na 6900 i końcówki zrobiły się bardziej czarne, aż mokre.
Zdecydowanie odwrotnie.. [emoji6] mniej na nich dymi.

Więc umyję końcówki i będę testować dalej ;)

Panowie mam pytanie, chciałbym wlać środek do przeczyszczenia układu wtryskowego od LM Diesel Spulung, na opakowaniu widziałem iż butelka starcza na 75 litrów paliwa ale można też środek wlać bezpośrednio do filtra paliwa. Moje pytanie jest takie, chciałbym wlać taki środek na jakieś 15 litrów ropy ( w tym rezerwa) mogę taki zabieg przeprowadzić? Logicznie rzecz biorąc nie powinno się nic stać ale wolę tutaj zapytać dla jasności żeby buteleczką za 40 zł nie narobić szkód na grube tysiące :D motor 2.4 210 koni

gdzie przechowujecie AR6900? Strasznie smierdzi z niego rurka i jak cos kapnie .

Amortyzatory
Powrót