[Giulietta] Czy to już MultiAir?

KYRTAP

Nowy
Auto
Gulietta
Witajcie,
Jestem świeżym posiadaczem Giulietty 1.4 170km. Mam mały problem. Tydzień temu wyskoczyła mi zółta kontrolka silnika. Samochód wowczas dziwnie pracował, nierówno, jakby gar nie palił (coś w ten deseń). W trakcie przejażdżki pracował względnie normalnie, nie dało się zmieniać trybów DNA, pewnie ze względuna kontrolkę. Następnego dnia kontrolka zgasła sama.
Nie zrezygnowałem i pojechałem do mechanika. Po podłączeniu komputera na diagnostyce komputer pokazał dwa błędy:
P0300 - nieprawidłowa regulacja zapłonu - nieciągły
P0304 - usterki w zapłonie cylinder 4 - nieciągły

W związku z tym po konsultacji z mechanikiem wymieniłem świece, bo i tak były do wymiany.
Niestety dziś, po 4 dniach kontrolka znowu się pojawiła, z takim samym objawem nierównej pracy silnika.
Może mieliście kiedyś podobny problem?
Czy to może być MultiAir, czy ewentualnie zdycha cewka?
Wg baz Fiata i poprzedniego właściciela moduł MultiAir był wymieniany przy 26k przebiegu w 2015 roku. Obecnie ma 112k nalotu.
Nie wiem jak się za to wszystko zabrać, auto mam zaledwie dwa tygodnie a tu już coś takiego?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.

Może być MultiAir. Wymień olej na nowy, a nuż pomoże na jakiś czas - miałem podobne objawy w zimie (ale bez P0300), wymieniłem olej na świeży i po paru dniach pomogło. Przy okazji zajrzyj też przy wymianie do śruby z filtrem przy MA i tej przy turbo.

Zamień dwie skrajne cewki (1 i 4) miejscami i sprawdź czy błąd masz dalej na 4-tym cylindrze. Jeżeli tak, to MA jest podejrzany.

Może być MultiAir. Wymień olej na nowy, a nuż pomoże na jakiś czas - miałem podobne objawy w zimie (ale bez P0300), wymieniłem olej na świeży i po paru dniach pomogło. Przy okazji zajrzyj też przy wymianie do śruby z filtrem przy MA i tej przy turbo.
Z olejem jest taka sytuacja, że poprzedni właściciel zmienił olej dzień przed tym jak go kupiłem tj. 30 marca. Co prawda jest to 5w-30 Shell Helix. Ale na oleju ma nieco ponad 600 km Producent w książce zaleca 5w-40, więc za trochę pewnie go wymienię. Pytanie tylko na co? Nie wiem z jakimi olejami najlepiej współpracuje 1.4 MultiAir 170?
Wracając do problemu, w takim razie spróbuję z zamienić te cewki i wleję troszkę 98-ki zobaczy co się stanie.

Ciekawe co ile km zmieniał olej poprzedni właściciel, czy książkowo ( np w ASO co 30000 km) czy częściej.

Ciekawe co ile km zmieniał olej poprzedni właściciel, czy książkowo ( np w ASO co 30000 km) czy częściej.
Właściciel deklarował że, co 10k km lub raz w roku i udokumentował mi to fakturami ze swojego serwisu. W ASO serwisował tylko przez okres gwarancji.

30k nawet przy pierwszej wymianie to zabojstwo dla silnika. 10k-12k lub jak poprzednik powiedzial, raz w roku

Nie przesadzaj z tym zabojstwem dla silnika, ja latam firmówką , wymiana co 25,30 tyś , czasami na bagnecie minimum , 120 tyś zrobione i zero problemów , w prywatnym aucie wymieniam co rok , to jest jakieś 7 tyś , ale jakbym trzaskał rocznie z 20tys i to spokojnie też raz w roku bym wymienił bez strachu. A moduł jak ma paść to i tak padnie jak jest trefny

Niestety w moim przypadku to był właśnie MA. Po przestudiowaniu przypadku stwierdzam, że ten system wymaga uwagi i krótkich interwałów olejowych. Ważny jest filtr MA w głowicy, którego wymiany nie warto lekceważyć. Exwłasciciel okazał się uczciwym człowiekiem i dogadaliśmy się co do kosztów wymiany MA w ASO

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

a może wymiana MA to przedwczesna decyzja,

może wystarczy użyć dobrą płukankę i zalecany - wedle aktualnych danych - olej 0w30 ?

pytanie otwarte , nie upieram się ;)

chociaż z drugiej strony, jeśli poprzedni właściciel już się dogadał, to co tam :cool:

Ja w MA 0W30. Digitek. Wymiana co 10 tyś albo 1x na rok. Raz wymieniłem filtr MA. Żadnych problemów

Miałem to samo dokładnie jak piszesz tuż po kupnie przy 80k, cewki, świece - nic nie pomagało. Byłem już w ASO umówiony na wymianę aktywatora, ale przed tym zrobiłem płukankę LIQUI MOLY wymieniłem olej na MOTUL XCLEAN 5W40 i do dziś (odpukać) 113k problem nie powrócił. Tak czy inaczej przed wydatkiem żedu 4-5tys chyba warto stracić 200zł, a noż się uda - mi pomogło :) Od tego czasu olej co 10k i z reguły płukanka.

Witajcie. W żony giuliettcie wczoraj pojawiło się wypadanie zapłonów, po kilometrze przeszło. Podłączyłem mesa i błędy p0300 i p0301. Na początek podmieniłem cewki 1 z 4 i tu moje pytanie. Liczymy kolejno cylindry zaczynając od rozrządu czy od skrzyni? W citroenie liczyło się od skrzyni, stąd moje pytanie jeśli komuś wydaje się dziwne. Dodam, że moduł MA wymieniany był przy 120 tkm, teraz auto ma 151 tkm. Co jeszcze mogę sprawdzić?

Od rozrządu liczymy

Ok, dziękuję. A ma ktoś pomysl co to może być? Olej wymieniany 500km temu, swiece też.

Może zrobić informacje podwieszoną odnośnie MA :

1 Olej 0w30
2 Po odpaleniu zimnego silnika czekamy ,im niższa temperatura tym dłużej ,od minuty w górę.
3 Pierwsze metry łagodnie ,aż MA przestanie "hałasować" ,łatwo to usłyszeć.
4 Wymiana oleju maks 10k.
5 Świece tylko NGK z ASO.
6 Jeżeli silnik zaniedbany ,to wymiana bądź czyszczenie filtra MA i płukanka przed wlaniem 0w30.

i to jest recepta na długowieczność MA.

sam po kupnie Alfy miałem typowe objawy zaniedbania MA ,wypadanie zapłonów ,szarpanie ,praca MA jak traktor zwłaszcza zimą i po zastosowaniu powyższych wskazówek od dwóch lat i 60k zrobionym zero problemów.

Jasne, do wszystkiego się stosuje. Płukanka przed wymiana oleju, olej shell helix ultra 0w30,olej wymieniony po 5tkm (rok), multiair ma 30tkm przebiegu, swiece nowe, auto garażowane więc niskie temperatury mu nie szkodzą.

Amortyzatory
Powrót