[Brera] Czy 3.2 JTS jest opracowany przez Alfa Romeo?

Auto
AR 146
Koledzy, mam pytanie. Mianowicie czy silnik 3.2 JTS to indywidualna konstrukcja alfy romeo, czy jakiś mariaż z jakąś firmą, która myśli, że produkuje samochody??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kurcze, a już myślałem że to coś porządnego:( Szkoda że już nie ma tego słynnego V6 by Alfa Romeo

Ostatnia edycja:
Holden dokładnie , to już nie AR

---------- Post dodany o godzinie 20:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:00 ----------

ostatnie 3.2 by AR znajdzesz w GT

Cze,a mam pytanko ,są w ogole jakieś informacje czy Alfa będzie w przyszłości budować jakieś V 6 ,czy ten dział został zamkniety ,i pozostana tylko 4 cylindrowce .

Cze,a mam pytanko ,są w ogole jakieś informacje czy Alfa będzie w przyszłości budować jakieś V 6 ,czy ten dział został zamkniety ,i pozostana tylko 4 cylindrowce .
Kolego opamietaj się , mamy world crisis :D , a tak na serio to jest przygotowywany V6 tyle że diesel .
Co do 3,2 JTS z Brery dokładnie blok i głowica z GM-u , inżynierowie z Arese opracowali do niego układy dolotowe,wydechowe i system zasilania paliwem.

Ostatnia edycja:
a czy ktos zna z wlasnego doswiadczenia ten silnik?
Jak wygladaja koszty serwisowe (plyny, swiece, rozrzad) i jak czesto to trzeba robic?

Fiat kupił (ponownie) udziały w VM Motori i w przygotowaniu jest nowy diesel V6 3.0
Swego czasu był już taki testowany w 159.
Prawdopodobna premiera w lancii thema (chrysler 300C).
Co do benzyny to będzie V6 3.6 Pentastar od Chryslera, premiera u Fiata w modelu Fremont (Dodge Journey). Polecam http://italiaspeed.com/ tam są zawsze newsy.

---------- Post dodany o godzinie 22:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:45 ----------

Jak wygladaja koszty serwisowe
Myślę, że koszty serwisowe są znikome w porównaniu do zużycia paliwa. Fakt duża benzyna musi palić, ale w tym przypadku nie dostajesz niczego w zamian poza ładnym brzmieniem, no chyba, że po prostu cię stać.

a czy ktos zna z wlasnego doswiadczenia ten silnik?
Jak wygladaja koszty serwisowe (plyny, swiece, rozrzad) i jak czesto to trzeba robic?

Uderz do kolegi Yonasha z naszego forum ,on użytkuje Brerę z tym silnikiem więc powinien mieć najwięcej wiedzy odnośnie jego serwisowania.

Jakiego serwisowania? Jeszcze nic nie robiłem ;) Rozrządu w ogóle się nie robi, bo to łańcuch (chociaż wiadomo, że w praktyce go też się czasem wymienia, gdy zaczyna dzwonić).
Moje auto ma dopiero 53k przebiegu, z czego ja zrobilem 5k. Za mało na rozmowy o serwisowaniu.

Fakt duża benzyna musi palić, ale w tym przypadku nie dostajesz niczego w zamian poza ładnym brzmieniem, no chyba, że po prostu cię stać.
Dodałbym świetną reakcję na gaz, która w połączeniu z całkiem niezłym momentem, potrafi dać frajdę z jazdy :)

Brzmienie jakby się miał zaraz silnik rozlecieć....a niebieska .... POEZJA !!!

Szukałem tego filmiku dosc długo i sie znalazł sam:) Podoba mi sie dzwiek silnika V6 alfowskiego i takiego też chciałbym miec w swojej, ale brak kasy:( W nowych alfach ten silnik 3.2 gta jest jakis wykastrowany:(

Trzeba było przeglądać regularnie dział "Filmy, filmiki", niedawno tam go wrzucałem.
W nowych Alfach nie ma czegoś takiego jak 3.2 GTA :)

Trzeba było przeglądać regularnie dział "Filmy, filmiki", niedawno tam go wrzucałem.
W nowych Alfach nie ma czegoś takiego jak 3.2 GTA :)

Widzisz jakos opusciłem ten dział:) Nie chodziło mi zupełnie o nowe wyjeżdżające z salonu, ale te nowsze konstrukcje np. 159 lub 147, które to posiadaja taki silnik 3.2 jts - no chyba, że jestem w błedzie?

Widzisz jakos opusciłem ten dział:) Nie chodziło mi zupełnie o nowe wyjeżdżające z salonu, ale te nowsze konstrukcje np. 159 lub 147, które to posiadaja taki silnik 3.2 jts - no chyba, że jestem w błedzie?

W 159 jest 3.2 jts od GM, auto nie ma oznaczenia GTA. 147 GTA (tak jaki i 156 GTA) ma 3.2 busso, czyli to prawdziwe V6 Alfy. Ostatnia Alfa z V6 busso to GT 3.2.
Ciekawostka: Testowano potajemnie 159 GTA, ale ta miała V8 z Maserati, ten sam co w 8C, niestety projekt zarzucono. Skończyło się pewnie na jednym egzemplarzu ktory dzisiaj moze juz nie istnieć.

Jak to nieładnie określił go red.Maznas w jednym z Automaniaków : ,,Największy kundel wśród silników Alfy ''
Ale jednocześnie podkreślił (zwłaszcza w porównaniu do TBi), jak ten silnik znakomicie brzmiał - właśnie pod tym względem bardzo go chwalił.

Ta brera jak tokujący głuszec, tak ma być?

:-)))))

Chyba nie bardzo. O tym 3.2 JTS słyszałem już różne opinie: że kundel, że żłopie, że muł, ale pierwsze słyszę, że ten silnik ma fatalny dźwięk! Akurat dźwięk jest jego ogromnym plusem, więc przypuszczam, że coś z tym na filmiku było jednak nie tak...
Kolega Yonash mógłby się wypowiedzieć w tym temacie, ale mi coś w tym filmiku nie pasuje...

Kolego opamietaj się , mamy world crisis

World Crisis, a Volvo bawi się w rzędowe turboszóstki, o turbopiątkach nie wspominając, Saab ma GMowe 300KM w V6, Insignia z tym samym silnikiem 280, o nie przejmujących się tym Amerykanach i ich Cadiilaciem CTS z minimum 2.8 V6 w I generacji o mocy 213KM nie wspominając, a w II generacji, gdzie nowsze powinno byc mniejsze, bo bardziej eko i trendy, dali 3 litrowe V6 o mocy 274KM w podstawowej wersji. Ale nie porównujmy USA do EU.

Bądź co bądź, duże silniki na szczęście ciągle są oferowane, szkoda tylko, że Alfa Romeo zrobiła przerwę.

Amortyzatory
Powrót