[Brera] Czy 3.2 JTS jest opracowany przez Alfa Romeo?

World Crisis, a Volvo bawi się w rzędowe turboszóstki, o turbopiątkach nie wspominając, Saab ma GMowe 300KM w V6, Insignia z tym samym silnikiem 280, o nie przejmujących się tym Amerykanach i ich Cadiilaciem CTS z minimum 2.8 V6 w I generacji o mocy 213KM nie wspominając, a w II generacji, gdzie nowsze powinno byc mniejsze, bo bardziej eko i trendy, dali 3 litrowe V6 o mocy 274KM w podstawowej wersji. Ale nie porównujmy USA do EU.

Bądź co bądź, duże silniki na szczęście ciągle są oferowane, szkoda tylko, że Alfa Romeo zrobiła przerwę.

Wyciągnąłeś mój post sprzed prawie 2 lat ,ale i tak nie zmienia to faktu że dowsizing w Alfie jest teraz priorytetem . W USA z TBi chyba nie mają czego szukać ??

Kolega Yonash mógłby się wypowiedzieć w tym temacie, ale mi coś w tym filmiku nie pasuje...
Przede wszystkim to w filmie jest J5 od Autodelty. Mój motor kilka osób już słyszało i chyba jednak bliżej mi do busso niż GM z w/w filmu ;)

Prawda jest taka że Fiat odcina Alfie przyrodzenie brakiem włoskiej v-szustki. Porażka :-/ Wielka szkoda - wypada czekać na powrót tych benzyniaków.

Niestety tak jest...

A orientujecie się jak to jest w V6 w 166? Bo do któregoś roku była 3,0 wersja 220KM, a potem 3,2 240KM. Jakie są różnice? Ta druga jest dalej jednostką Alfy? Czy różnica w dynamice jest odczuwalna? Co z automatem? Jest taki sam, czy inny?

Niestety tak jest...

A orientujecie się jak to jest w V6 w 166? Bo do któregoś roku była 3,0 wersja 220KM, a potem 3,2 240KM. Jakie są różnice? Ta druga jest dalej jednostką Alfy? Czy różnica w dynamice jest odczuwalna? Co z automatem? Jest taki sam, czy inny?

Po FL w 166 było 3.2 V6. To ten sam silnik, roznica w pojemności.

Po FL w 166 było 3.2 V6. To ten sam silnik, roznica w pojemności.

ale jeszcze V6 busso to samo co w 147 i 156 GTA.

Co do dźwięku to ten filmek można sobie darować. Kiedyś ustawiłem się z kolesiem i porównywaliśmy dźwięk obu silników. No coż, nie było ani jednej osoby łącznie z właścicielem brery V6, która by powiedziała że moja gta "gra" gorzej.

Niezmienia to faktu, że V6 of GM fajnie chodzi.

Myślę że temat trzeba by rozgraniczyć na dźwięk silnika i dźwięk wydechu ;)

Amortyzatory
Powrót