Czas realizacji

W ogole słówko "eko" to słowo z tylka bo nie brzmi tak jak powinno. Jakby sugerowało, ze skóra wykonana jest z ekologicznej krowy wypasanej na na eko pagórku z ekologiczna trawą. "Skóra syntetyczna" brzmi prawdziwie i taka nazwe powinni stosować producenci.
Pozwolę sobie, żeby się z Tobą nie zgodzić :-) Czegoś takiego jak "skóra syntetyczna" czyli zwykły skaj, nie powinno się w ogóle wkładać do auta za 150K+ i to w dodatku nazywając taką wersję wyposażenia jako "Super", bo to jest jawna kpina z klienta nawet w tej "biednej" Polsce. Jeśli ktoś kupuje auto za 150k-200k PLN, to raczej nie kupuje do domu wersalki i foteli ze skaju, czyli "skóry ekologicznej" :D

Jeśli już chcieli zaoszczędzić, żeby nie wkładać w standardzie prawdziwej skóry, to na rynku jest dzisiaj taka ilość trwałych i przyjemnych w dotyku materiałów obiciowych, że mieli w czym wybierać. Lepszy byłby za te same pieniądze nawet Alfatex ze 159-ki, na którym u mnie po 9 latach nie widać żadnych śladów zużycia, a o przyjemności w dotyku już nawet nie będę wspominał.

P.S. Według Wikipedii:
Skaj[a] – materiał będący imitacją skóry naturalnej. Jest to tkanina poliestrowa pokryta warstwą plastyfikowanego polichlorku winylu. Powierzchnia tego materiału może mieć taką fakturę by przypominała np. skórę zwierzęcą. Skaj stosuje się w pokryciach tapicerskich, głównie ze względu na niższą cenę w porównaniu do prawdziwej skóry, również do wyrobu galanterii, ubrań, okładek książek. Skaj jest nieprzemakalny, co sprawia, że w niektórych zastosowaniach ma przewagę nad skórą naturalną, z drugiej strony zupełnie nie przepuszcza powietrza, co jest wadą np. w siedzeniach samochodowych (powodują silne pocenie).
[a] ↑ Inne nazwy: derma, dermatoid, eko-skóra, skay, skóra ekologiczna, sztuczna skóra.

Ostatnia edycja:
Przecież przedmówcy twierdzą, że w Giulii jest naturalna skóra ze wstawkami eko w mniej eksponowanych miejscach . Nie ma co marudzić bo dokładnie tak samo było we wcześniejszych modelach Alfy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przecież przedmówcy twierdzą, że w Giulii jest naturalna skóra ze wstawkami eko w mniej eksponowanych miejscach . Nie ma co marudzić bo dokładnie tak samo było we wcześniejszych modelach Alfy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

O to chodzi. W ten sposób błąd tłumaczenia tworzy legendę o tanim skaju.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

O to chodzi. W ten sposób błąd tłumaczenia tworzy legendę o tanim skaju.
Legendy to tworzą Ci, którzy coś tam usłyszą od dealera, a potem obwieszczają na forum :D
Zobacz sobie do konfiguratora i znajdź takie pozycje jak "skóra" i "skóra naturalna", której wcześniej nie było - obie za dopłatą 5 tys., a w standardzie nic się nie zmienia - dla wersji Super nadal jest "tkanina/skóra ekologiczna", czyli skaj.

Ogólnie mówiąc jest jedna wielka dezinformacja. Konfigurator na stronie, cennik i formularz zamówieniowy w salonie - wszystkie zawierają błędy. Podjarany informacjami w cenniku na stronie o rzekomej możliwości zamówienia pakietu zderzaków, tylnego dyfuzora i foteli z Veloce do wersji Super poleciałem w te pędy zamówić. Na miejscu okazało się, że to oczywiście błąd (na dobrą sprawę powinna być - do najtańszego Mercedesa czy BMW można zamówić pakiety stylistyczne, zresztą nie trzeba szukać daleko - nawet do Giulietty jest dedykowany pakiet Veloce). Natomiast salonowy formularz zamówieniowy pozwalał teoretycznie na dodanie 19" felg Performance z wersji Quadrifoglio. Po konsultacji z produkt managerem okazało się, że błąd w systemie i takiego zamówienia nie przyjmie fabryka. Szkoda. Z tego co widziałem, w niemieckim konfiguratorze można zamówić te felgi. A przykładowo w brytyjskim jest Giulia Speciale - z pakietem optycznym Veloce. O Ameryce już nie wspominam - najsłabsza benzyna 280 KM - dostępna zarówno jako AWD jak i RWD.

Mam bardzo podobne przmyślenia.
Marka sama się zarżnie przez burdel organizacyjny.
Ja rozumiem konfigurator zrąbać (chociaż tak naprawdę nie rozumiem) ale żeby cennika, o którym wiedzą od dawna że zawiera błędy, nie poprawić.
Ja pytałem o wnętrze veloce różnymi kanałami i dostałem 3 różne odpowiedzi: Tak to są siedzenia jak w veloce; nie to są siedzenia jak w pakiecie lux; nie to jest błąd w cenniku i nie można tego zamówić. Nosz ja p...le.

Mam bardzo podobne przmyślenia.
Marka sama się zarżnie przez burdel organizacyjny.
Ja rozumiem konfigurator zrąbać (chociaż tak naprawdę nie rozumiem) ale żeby cennika, o którym wiedzą od dawna że zawiera błędy, nie poprawić.
Ja pytałem o wnętrze veloce różnymi kanałami i dostałem 3 różne odpowiedzi: Tak to są siedzenia jak w veloce; nie to są siedzenia jak w pakiecie lux; nie to jest błąd w cenniku i nie można tego zamówić. Nosz ja p...le.

Ten bajzel wynika z tego, że w fabryce jakoś to mają zoptymalizowane i niektóre rzeczy się wykluczają. Np. wersja business ma w standardzie pakiet flota, który wyklucza ileś tam innych pakietów. Nie można wziąć pakietu z tylnymi czujnikami - przez to odpada kamera i przednie, bo te elementy z nim występują. Mimo wszystko przednie czujniki i kamera nie są warte rezygnacji z wersji business, bo wtedy te 2 elementy stają się bajecznie drogie.

Z kolei pakiet zimowy wymaga lusterek elektrycznych, które są w pakiecie flota;) Byłoby dużo łatwiej jakby każdy element można było wybrać pojedynczo bez pakietów i do każdej wersji wszystko włożyć.

Ja nie mam nic przeciwko zależnościom. Problem jest taki, że nie bardzo wiadomo jakie one są :)

Powiedz jeszcze bo nie jestem pewien czy dbrze z wątku zrozumiałem , czy w przypadku elektrycznych foteli jest regulacja lędźwiowa?

Ja nie mam nic przeciwko zależnościom. Problem jest taki, że nie bardzo wiadomo jakie one są :)

Powiedz jeszcze bo nie jestem pewien czy dbrze z wątku zrozumiałem , czy w przypadku elektrycznych foteli jest regulacja lędźwiowa?

Jest ale bardzo delikatna. Jak siedzę w kurtce to nie czuje różnicy.

Ten bajzel wynika z tego, że w fabryce jakoś to mają zoptymalizowane i niektóre rzeczy się wykluczają. Np. wersja business ma w standardzie pakiet flota, który wyklucza ileś tam innych pakietów. Nie można wziąć pakietu z tylnymi czujnikami - przez to odpada kamera i przednie, bo te elementy z nim występują. Mimo wszystko przednie czujniki i kamera nie są warte rezygnacji z wersji business, bo wtedy te 2 elementy stają się bajecznie drogie.
Przecież nie są to jakieś skomplikowane zależności. Da się zrobić konfigurator tak, żeby o tym wszystkim informował, nie pozwalał wybrać sprzecznych opcji i żeby każdy kraj mógł jeszcze wprowadzać własne ograniczenia. To przecież tylko prosty program. Trzeba zapłacić $$$ i mamy coś takiego jak na stronie Porsche, gdzie każda opcja jest od razu pokazana i zwizualizowana, gdzie zaznaczenie pewnych pakietów deaktywuje inne itd. Po prostu Włosi czasem wypiją za dużo wina i tak wychodzi. Niestety nie rozumieją, że wchodzące właśnie na rynek pokolenie oczekuje, że załatwia się większość rzeczy online, a personalizacja zamówienia jest bardzo ważna (czy widzieliście, że McDonnald pozwala personalizować burgery?).

Ostatnia edycja:
Przecież nie są to jakieś skomplikowane zależności. Da się zrobić konfigurator tak, żeby o tym wszystkim informował, nie pozwalał wybrać sprzecznych opcji i żeby każdy kraj mógł jeszcze wprowadzać własne ograniczenia. To przecież tylko prosty program.
Tylko po co? Nie po to jakiś "geniusz marketingu" z FCA dobierał te opcje w takie pakiety, żebyś mógł zamówić dokładnie to, co potrzebujesz :D Idiotycznych przykładów niektórych zależności jest aż nadto w konfiguratorze, ale gdyby ich nie było, to byś nie dopłacił 25-30% do ceny auta :P A potem czytasz w reklamówkach, że każdy może sobie skonfigurować Giulię pod siebie, ale nie dodają, że pod warunkiem, że ma gust zgodny z FCA :D

Tylko po co? Nie po to jakiś "geniusz marketingu" z FCA dobierał te opcje w takie pakiety, żebyś mógł zamówić dokładnie to, co potrzebujesz :D Idiotycznych przykładów niektórych zależności jest aż nadto w konfiguratorze, ale gdyby ich nie było, to byś nie dopłacił 25-30% do ceny auta :P A potem czytasz w reklamówkach, że każdy może sobie skonfigurować Giulię pod siebie, ale nie dodają, że pod warunkiem, że ma gust zgodny z FCA :D

Tutaj naprawdę jest łatwo jak na Włochów ;)
Jak konfigurowałem Ducati to nie zamontowali mi manetek podgrzewanych od razu tylko dosłali po kilku miesiącach na instalacje u dealera.

Ma ktoś dokładna liste co mozna a czego nie mozna dokupić do Giulii Business?

Możesz wziąć wszystko co jest przewidziane w cenniku dla wersji Giulia oprócz pakietu asystenta kierowcy plus, przednich czujników i pakietu flota plus.

Według dealera aktualny czas realizacji zamówienia Giulii to 2-3 miesiące.

Mam nadzieję, że to jakaś zmyłka albo błąd. Właśnie jestem przed zamawianiem belli i byłbym załamany, gdyby się to okazało prawdą...Czy możesz przybliżyć skąd te tak bardzo optymistyczne dane ;)?

Ja na moja czekałem 2 miesiące dokładnie. Zamówiona w grudniu.

Czy ma znaczenia od którego dealera kupie auto (Gulia Business). Pytam o Warszawę. Kogoś polecacie/nie polecacie? nie chodzi mi tylko o sprawy związane z zakupem, ale także o późniejszą obsługę serwisową itp.

Czy ma znaczenia od którego dealera kupie auto (Gulia Business). Pytam o Warszawę. Kogoś polecacie/nie polecacie? nie chodzi mi tylko o sprawy związane z zakupem, ale także o późniejszą obsługę serwisową itp.

Ja brałem 3 Alfy w Carserwisie od Pana Marka. Pozytywna postać i zawsze można zadzwonić jak potrzeba coś niestandardowego na szybko. O reszcie się nie wypowiem.

Amortyzatory
Powrót