• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Czarna AR 159 SW Czarnego:-)

Najgorzej jak się ma niechcącego mechanika ;)

No niby ogarnięte. Wymienione jeszcze wężyki na tyłach. Coś tam jeszcze porobił. Ma być. Mechanika zmieniał nie będę bo już jednego kowala zaliczyłem. Ten jest sprawdzony i alfiarz z dziada pradziada.

- - - Updated - - -

Wszystkiego Dobrego w Nowym 2022 Yorku Alfisti. 30.12.2021 - ostatnie mycie w tym roku
IMG_20211230_210018.jpg

I ciul dziś zrobiłem autostrada 20 km z prędkością 200km/h jedno ostre hamowanie przed samym zjazdem z autostrady bo jechał tir i chciałem się za niego schować i zjechac. Zjeżdżam na CPN przy zjeździe tarcze tył i przód gorące, tył jakby się coś smażylo. Dotykam tylnych kół i ciepłe. Nie wiem o co chodzi. Ręczny zrobiony, zaciski zrobione. Nic nie trzyma na luzie pchniesz auto kolanem. Nie wiem nie rozumiem. Może ktoś coś podpowie. Klocki na tyle syf Delphi założył nie wiem już kto czy partacz jak coś robił czy ki ciul. Napewno nie ja to kupiłem. Nie wiem wymienić klocki czy ki uj??????

- - - Updated - - -

Robiłem przegląd zaraz po zjeździe z autostrady bo byłem przewietrzyć Alfę przed i wszystko cacy ale żarówki musiałem jechać wymieniać bo nie podbije i koniec. No kurcze są służbisci na tych SKP.

Podnies auto z jednej strony i zakrec kolem tylnim, musi sie krecic w miare swobodnie.W 159 zauwazylem ze mimo sprawnego ukladu ,uklad stawia pewne opory ale mimo wszystko kolo sie kreci swobodnie.Felga nie moze byc goraca,jesli rozpylisz odrobine sliny na tarcze i swierczy,to cos jest nie tak.Rozkrec i skrec ponownie tylnie zaciski, skrecajac spokojnie gore i dol rownomiernie.

Podnies auto z jednej strony i zakrec kolem tylnim, musi sie krecic w miare swobodnie.W 159 zauwazylem ze mimo sprawnego ukladu ,uklad stawia pewne opory ale mimo wszystko kolo sie kreci swobodnie.Felga nie moze byc goraca,jesli rozpylisz odrobine sliny na tarcze i swierczy,to cos jest nie tak.Rozkrec i skrec ponownie tylnie zaciski, skrecajac spokojnie gore i dol rownomiernie.

Ja sobie mogę rozkręcić ??????.

I tak dziś zrobiłem traske i test hamulców. Jadąc autostrada 120 na tempomacie i praktycznie nie używając hamulca zjechałem 3 razy na mopy po ok.35 km, 60km i 80 km. Zjeżdżając hamowałem silnikiem do momentu aż się auto zatrzymało na parkingu. Wysiadłem i dotykałem tarcz na tyle-gorace/parzyly (nie dało się przytrzymać dłużej palców) przód praktycznie zimny. Coś jest nie tak. Poprostu będę tak jeździł i tyle, a jak się coś zdupi wymienię tarcze i klocki na tyle. Nic auta nie trzyma. Jedzie na luzie. Nie czuć oporów. Nie wiem czy lekko mogłyby się pokrzywić tarcze i z tego powodu jest jakieś tarcie? Zaciski są uszkodzone? Ale co mogłoby być uszkodzone-wymienione prowadnice, tłoczki z uszczelnieniami i samoregulatorami, sprawdzone jarzma, wymienione przewody, w czerwcu plyn. Nie mam pojęcia już o co chodzi. Musiałbym auto wstawiać co tydzień do mechanika. Poprostu chyba pozostało jeździć obserwowac. Raczej miesiąc/dwa i wymienię cały zestaw

Nie jestem mechanikiem wiec niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale czy przypadkiem jazda z tak grzejącym się kołem nie rozwali łożyska?

W takim razie nie wiem. Unmnie grzało się koło, ale zestawy naprawcze zacisku rozwiązały sprawę.

Nie jestem mechanikiem wiec niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale czy przypadkiem jazda z tak grzejącym się kołem nie rozwali łożyska?

Jest taka możliwość, jak się grzeje tarcza to piasta z łożyskiem również, w końcu tarcza przylega do piasty.

Chyba 275 tys km: wymiana oleju(Valvoline SynPower 5W40) i filtrów(oleju, powietrza, kabiny). Przy okazji letnia rolka i nowy czarno-biały emblemat.

IMG_20220430_143522.jpg
IMG_20220411_234811_099.jpg
IMG_20220428_170101.jpg

Amortyzatory
Powrót