• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Czarna Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

Ciekawe historie. 13, 17 lat. Sprawdzaliście daty produkcji na bateriach ? Ostatnio kolega po kupnie pewnego auta z 2005 roku, "chwalił" się że ma jeszcze oryginalny aku (widniało na nim logo producenta) przestał jak sprawdziłem datę produkcji - 2011. Auto w benzynie, wyglądające na przebieg z licznika 170 tys.

A u Was wytrzymują dwa, prawie 3 razy dłużej i to jeszcze w dieslach. Albo tymi autami nie jeździcie, albo były garażowane w zimie i przez ostatnie kilka lat sprawności często sprawdzane prostownikiem.

Mój akumulator oryginalny Alfa Romeo wytrzymał 9 lat wiec w moim przypadku chyba słabo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio wytargałem akumulator ze swojej. Data produkcji to 2009 albo 2011 rok. Oryginał Alfa Romeo. Przełożyłem go do drugiego auta i wciąż działa :)

Nie ma daty produkcji.
Ale wszystkie aku o jakich mowa to 100Ah , Exide + Alfa Romeo. Moja 150tys, 2004r , sam kupiłem ją w 2010 przy 90 tys, już z tym aku. Poprzednik bankowo nie kupował aku w ASO , a tylko tam taki - podpisany Alfa Romeo był dostępny potencjalnie. Nawet jeśli (ale tak nie było :) ) to jest tylko w moich rękach 8my rok. W tym czasie w 156 2,5 siedzi drugi za mojego jej użytkowania, a wcześniej były minimum dwa (200tys, też 2004) - tyle ze tam jest tylko 72Ah i w komorze silnika. Alternatory w obu regenerowane w 2009 i 2010.
Co do diesla - życie ma cięższe o tyle że rozruchy, ale w komorze jeśli siedzi w komorze, nie ma takich ukropów jak w Vkach. Wiec tu nie obrywa z kolei różnicami temperatur.

Ok sprawdziłem i siedzi Varta Blue Dynamic G3 95Ah więc nie oryginał i mam nadzieję, że jeszcze posłuży.
Co ciekawe doczytałem w papierach które dostałem z samochodem miedzy innymi, że silnik był wymieniony na gwarancji przy 17tyś. km, ale nie wiem ile w tym prawdy. Wiecie czy jest jakaś możliwość sprawdzenia np w ASO Polska jak auto było serwisowane w ASO w Szwajcarii?

Powinno się dać. Ostatnio sprawdzałem niemiecka historię serwisową swojej, dużo jej nie było, cztery pierwsze lata, a to już coś ;)

Przy 17k? Ciekawe co się stało :)

Może eksplozja Busso:rolleyes:

A tak poza wczorajszą przepływką i dzisiejszym na szybko kupionym wkładem ze 156 wszystko wróciło do normy. Ale żeby nie było za różowo to harmonijka pomiędzy rezonatorem a przepustnicą powiedziała papa. Tymczasowo wjechał pod maskę magiczny silver tape ;) Kolejne stówki polecą, ale uwielbiam to auto :D

Dobry moment żeby poprawić fabrykę i dać głębszy oddech busso ;)

A są jakieś gotowe zestawy do zamontowania?

Tak dobrze to nie ma :D
ALE
Przepustnica od Porsche Cayenne V8 pasuje plug&play (elektrycznie), a jest chyba z 10mm większa na średnicy. Musiałbyś dać szerszą rurę i zrobić nową flanszę na kolektorze. Ja mam tak u siebie i też mam Pipercrossa - świetny jest :)

Mi też poszła ta harmonijka to zrobiłem mufkę i uniwersalną harmonijkę. Trzeba dobrze się przyjrzeć żeby zobaczyć różnicę (dodatkowa opaska).

Tak dobrze to nie ma :D
ALE
Przepustnica od Porsche Cayenne V8 pasuje plug&play (elektrycznie), a jest chyba z 10mm większa na średnicy. Musiałbyś dać szerszą rurę i zrobić nową flanszę na kolektorze. Ja mam tak u siebie i też mam Pipercrossa - świetny jest :)

Dzięki Tomaz za fajną radę, ale na dana chwile ma to być naprawione jak najszybciej i jak najprościej.

Mi też poszła ta harmonijka to zrobiłem mufkę i uniwersalną harmonijkę. Trzeba dobrze się przyjrzeć żeby zobaczyć różnicę (dodatkowa opaska).
Widziałem w twoim temacie jak to rozwiązałeś i powiem, że to by mi teraz odpowiadało. Mógłbyś doradzić czy to będzie pasowało?
https://www.sklep.carstuff.pl/lacznik-antywibracyjny-76-mm-4l-p-23053.htmlhttp://
Dodatkowo kwestia mufy pamiętasz może czy było to 76/80mm czy 76/83mm?
Wiadomo do tego 2 opaski. Sumarycznie wychodzi coś koło 61zł z wysyłką, więc o 400zł mniej jak za nowy rezonator.

Ja nie jestem aż takim maniakiem żeby wydać prawie 5 stów za harmonijkę. Nie pamiętam teraz jaka to była średnica ale mufa pasowała idealnie z rury spustowej rynny pcv :D ciut za duża ale zarówno uciętą część oryginału jak i nową harmonijkę udało się nałożyć.

Ok jutro popatrzę. Jeśli chodzi o mufę to większą średnicę nakładałeś na plastikowy odcinek od strony przepustnicy po uprzednim odcięciu starej, a od strony rezonatora mniejsza szła wewnątrz harmonijki? Bo na zdjęciu w Twoim temacie dokładnie tego nie widać.

Nie, ta sama średnica. Kawałek PCV ucięty. To nie jest zrobione z mufy rynnowej tylko rury spustowej (ucięty kawałek tej długiej). A ja na to mówię mufa bo teraz pełni funkcję mufy :D

Z uwagi na to, że na początku lipca minęło 2,5 roku z czarnulą mała aktualizacja.
Temat uszkodzonej harmonijki zamknięty jeszcze w styczniu kupnem nowej z rezonatorem.
W marcu dałem do sprawdzenia i prostowania felgi letnie, dwie zostały wyprostowane. W maju zostały założone nowe opony o wyższym profilu 225/45/18, o niebo lepiej się jeździ po nierównościach i wszechobecnych dziurach ;)
No i to co mnie najbardziej irytowało to wysokość tyłu przy pełnym zbiorniku, pełnej tylnej kanapie i zapakowanym bagażniku - było za nisko i dobijało na hopkach. Poszedłem śladami Tomaza i zamówiłem sprężyny w Pospring. Od momentu ich zamontowanie nie mam problemu z dobijaniem pod obciążeniem. Teraz mogę śmiało władować w bagażnik 250kg a koło i tak nie chowa się w nadkole, co wcześniej wyglądało komicznie. Dzięki [MENTION=788]tomaz[/MENTION] za namiary oraz parametry sprężyn. Pozdrawiam

Aha gdyby ktoś chciał to mam sprężyny KYB do sprzedania po ok 15tyś km;)

Fajnie, że się sprawdziło! Ile teraz wychodzi za sprężyne?
Mnie czeka delikatna korekta tyłu, bo po wyjęciu LPG jest za wysoko... ;)

Tomek, wstaw do bazaru bo pewnie ktoś kto ma lpg to je przytuli. A zbyt wiele to u Ciebie nie nakulały :)

Amortyzatory
Powrót