[166] Czarna Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

KarolAr Napisz coś więcej o tych sprężynach, rozglądam się właśnie za takim rozwiązaniem [emoji4]

Fajnie, że się sprawdziło! Ile teraz wychodzi za sprężyne?
Mnie czeka delikatna korekta tyłu, bo po wyjęciu LPG jest za wysoko... ;)
Wyślij mi zdjęcia co i jak z sprężynami jak wysoko Teraz Ci auto stoi. Może i ja się zainteresuje.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Za sprężyny wyszło niecałe 350zł z wysyłką.
Zdjęcie porównujące KYB RA5020 (wysokość 435mm, średnica zwoju 11,25mm) do tych z Pospring (wysokość 395mm, średnica zwoju 12mm):
sprezyny.jpg.
Dodatkowo po zrobionym w ubiegłym roku kompletnym zawieszeniu z tyłu nie podobało i się, że prawe koło z daleka bardziej leżało od lewego. Podczas operacji zmiany sprężyn przyjrzałem się mocowaniom bananów. Przesunięcie blachy która trzyma banana względem aluminiowej belki wynosiła - po lewej stronie : przednia 2mm, tylna 2,3mm; - po prawej stronie przednia 3mm, tylna 3,6mm. Aby zobrazować o co mi chodzi punkty pomiędzy którymi otrzymywałem wynik zaznaczyłem zielonymi kółkami:
mocowanie.jpg
Podsumowując po ustawieniu obu stron przednia 2mm tylna 2,2mm tył stoi równo:cool: Pozdrawiam

Bardzo użyteczne info! Chyba pokombinuję też z tym u siebie, bo mam identycznie - prawa strona lekko leży (na czerwono kąt pochylenia na geometrii), a lewa OK (zielona).
Możesz zrobić foto auta jak założysz sprężyny?
Cena OK, kiedyś było podobnie :)

Poruszalem kiedyś ten temat. Idzie ustawić zawieszenie tak, żeby lepiej w zakręty wchodziło, ale. Coś za coś - opony.
I idzie ustawić. Tak, że nawet jak zawieszenie się rozsypie to i tak będzie prosto.

I w 159 też idzie to ustawić.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dzwoniłem do Pospring w sprawie tych sprężyn mówią, że są dwie wersje, cytuje :
- Butla z gazem : drut 12mm, 9 i 3/4 zwoja, wysokość 400mm.
- Butla z gazem+załadunek : drut 12mm, 9 zwojów, wysokość 440.
[MENTION=65156]KarolAR[/MENTION] i [MENTION=788]tomaz[/MENTION] macie obydwoje identyczne ?

Nie mam pojęcia jaką mam, bo byłem pierwszy i wtedy nie mieli takiego rozróżnienia. Ale zapewne mam wersję "Butla z gazem + załadunek". Dowiem się zresztą, bo muszę się tam wybrać :)

[MENTION=1516]dawid_007_04[/MENTION] musiałeś coś źle dosłyszeć albo oni coś zamącili, bo u mnie jest 395mm czyli ok niech będzie 400mm, drut 12mm i 9 pełnych zwojów (widać na zdjęciu, górna to KYB a dolna Pospring). [MENTION=788]tomaz[/MENTION] ma takie same jak ja, bo brałem wymiary z jego tematu.

[MENTION=788]tomaz[/MENTION] ja te sprężyny założyłem pod koniec czerwca i od razu ustawiłem mocowania banana. Niestety nie miałem kiedy zrobić zdjęcia a teraz nie ma jak, bo od tygodnia na statku jestem. Jak wrócę to zrobię foto, ale dodam że przy pełnym zbiorniku paliwa tył jest minimalnie wyżej od przodu nie wiem 1 cm może 1,5. Dla mnie jest ok tym bardziej, że się pewnie z czasem minimalnie ubiją. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
[MENTION=1516]dawid_007_04[/MENTION] musiałeś coś źle dosłyszeć albo oni coś zamącili, bo u mnie jest 395mm czyli ok niech będzie 400mm, drut 12mm i 9 pełnych zwojów (widać na zdjęciu, górna to KYB a dolna Pospring). [MENTION=788]tomaz[/MENTION] ma takie same jak ja, bo brałem wymiary z jego tematu.

[MENTION=788]tomaz[/MENTION] ja te sprężyny założyłem pod koniec czerwca i od razu ustawiłem mocowania banana. Niestety nie miałem kiedy zrobić zdjęcia a teraz nie ma jak, bo od tygodnia na statku jestem. Jak wrócę to zrobię foto, ale dodam że przy pełnym zbiorniku paliwa tył jest minimalnie wyżej od przodu nie wiem 1 cm może 1,5. Dla mnie jest ok tym bardziej, że się pewnie z czasem minimalnie ubiją. Pozdrawiam
Jak usłyszałem,, że są dwie wersje to Pani podyktowała mi różnice między nimi które na bieżącą zapisywałem..

Czyli na pewno macie Wysokość 395mm, z drutu 12mm i 9 pełnych zwojów. Takie też zamówię.

Mam Cię! :P

Temat tego samochodu śledzę od samego początku i po paru latach nadal robi takie samo wrażenie jak za pierwszym razem, gdy ją ujrzałem na zdjęciach. Ehh przez te Twoje 166'tki zaraziłeś mnie wirusem i sam zachorowałem na alfaholizm. Jeszcze trochę, to może się spikniemy na jakiś cruising? :D

Ok udało się cyknąć kilka zdjęć podczas wyjazdu na wakacje.
Jak widać tył stoi minimalnie wyżej od przodu gdzie mam założone oryginale z pakietu TI. Aha w zbiorniku lekko powyżej połowy i w bagażniku ok 25kg gratów na wyjazd. Pozdrawiam
DSC_1600.jpgDSC_1602.jpgDSC_1611.jpg

Generalnie różnica niewielka i ładnie to wygląda. Masz po prostu jeszcze zapas na więcej pakunkow tudzież cięższe osoby z tyłu ;)

Witam, co by nie było, że nic się z alfa nie dzieje, niespodzianka z ubiegłego tygodnia:
szyba.jpg
Szyba pękła najprawdopodobniej od naprężenia karoseryjnego w czasie jazdy po nierównej drodze, nie było żadnego uderzenia czymkolwiek.
Olej został zmieniony na Valvoline VR1 Racing 5W50:)
Poza tym czarnula śmiga aż miło, jeszcze lekko ponad 2tys i 300 na blacie:)

Moja też tak pękła, ale po tygodniu, gdy słupek A dostał sprzał od płotu budowlanego.

[MENTION=21553]semri[/MENTION] Ty byś swoją pokazał, bo wg awatara w fajnym kolorze jest jeśli to Twoja.

Poza tym sprężyny z Pospring dają rade :) Alfa czasem nie ma lekko - 500kg w bagażniku:
500kg.jpg

Amortyzatory
Powrót