[159] Czarna 159 TBi

hehe - ja tez z dzwigienką miałem podobną przygodę. Gdy kupowałem auto to dzwigienka była, a po przyjeżdzie do domu - niestety ułamana :) Da się samą dzwigienke dokupić, czy trzeba cały zamek wymieniać?

Tydzień po odebraniu z aso powrócił check...

alfa_rip_n.jpg

Nie wiedzą jaki silnik, bo z tego co kojarzę to TBi w systemie ma oznaczenie JTB :).

Wydaje mi się że TBi ma w systemie oznaczenie JTS. Tak czy inaczej śmieszy mnie fakt że w aso przy telefonie siedzi ktoś kto na hasło 159 TBi nie wie o co chodzi, a tym bardziej że wyszło z tego 159 tdi

hehe - ja tez z dzwigienką miałem podobną przygodę. Gdy kupowałem auto to dzwigienka była, a po przyjeżdzie do domu - niestety ułamana :) Da się samą dzwigienke dokupić, czy trzeba cały zamek wymieniać?

Na razie nie wiem, zobaczymy czy dźwigienka przyjdzie z zamkiem. Podobno miała szanse dojść w ostatni wtorek, ale na razie aso się w tej sprawie nie odezwało

To zła wiadomość :/
A dźwignia jest częścią zamka, niestety nie da się jej kupić osobno.

Odebraliśmy dźwigienkę z zamkiem do maski po rozmowie z mechanikiem i kierownikiem ganinexu. Wymienimy ją sami, bo nie chcemy kolejny raz zostawiać tam Alfy. Musieliśmy czekać na miejscu jakieś 20 minut na obsługę, bo nikogo przez ten czas nie było w serwisie za biurkiem... Wrażenia po rozmowie trochę lepsze niż ostatnio. Kierownik podobno zdaje sobie sprawę że w serwisie nie wszystko wygląda tak jak powinno i zamierza coś w tej kwestii zdziałać. Przynajmniej usłyszeliśmy w końcu przepraszam i mieliśmy okazję porozmawiać o aucie z kimś zorientowanym w temacie.

Praktycznie wszystkie możliwe przyczyny błędu poza wtryskami zostały wyeliminowane. W ganinexie i innym zaufanym warsztacie dostaliśmy taką radę: najpierw spróbować dolać do paliwa jakiegoś środka do czyszczenia wtrysków jak np. liqui moly, jeśli to nie pomoże spróbować czyszczenia na aucie, a dopiero jeśli oba te sposoby zawiodą wyjąć wtryski. Może ktoś miał już doświadczenie z pierwszą i drugą metodą? kiedyś naczytałam się że takie preparaty do paliwa mogą narobić szkód i trochę się obawiam

Poza sprawami związanymi z checkiem, przestała działać tylna prawa szyba. Zabraliśmy się już za naprawę

drzwi.jpg IMG_20181101_144807_HHT.jpg IMG_20181101_150025.jpg

Może ktoś miał już doświadczenie z pierwszą i drugą metodą? kiedyś naczytałam się że takie preparaty do paliwa mogą narobić szkód i trochę się obawiam
O czyszczeniu bez demontażu nie słyszałem. Natomiast nie obawiaj się dobrych dodatków do paliwa (LM, Archoil, Amsoil), nie zaszkodzą. Najwyżej nie pomogą ;)

Jest taka opcja i to całkiem nie drogo,mój kolega ma taki sprzęt,jeśli będziesz chcieć służę pomocą tyle że czeka Cię wycieczka do Krakowa.

Alfa przepiła cały zbiornik z liqui i kontrolka wróciła :( jak myślicie, dać sobie spokój z dodatkami i szykować się na grubszą robotę czy dalej próbować? skłaniam się raczej ku pierwszej opcji

Poza tym co zostało ostatnio zrobione:
- wymieniona opaska osłony przegubu
- polerowanie, kwarcowanie i montaż nakładek na progi; zdjęcia wrzucę później, bo na razie nie było okazji urządzić Alfie porządnej sesji
- nowe nakrętki na felgi zimowe:

nakretkizima.jpg

Jest taka opcja i to całkiem nie drogo,mój kolega ma taki sprzęt,jeśli będziesz chcieć służę pomocą tyle że czeka Cię wycieczka do Krakowa.

Dzięki :) jak coś to się odezwę

Nakrętki może i ładne, ale nie radzę zakładać tego gówna. Mówię z własnego doświadczenia, potem możesz mieć spore problemy z odkręceniem zwłaszcza po zimie ;)

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Dlaczego? Ja miałem podobne i nie było problemu z odkręceniem.

Jeżeli to są Alu, a pewnie takie są to z czasem mosiężna końcówka wentylka wejdzie w reakcję z Alu czapeczki i kłopot gotowy ;) sporo tych tematów jest w necie :)

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Czas odświeżyć temat i pochwalić się ostatnimi zakupami ;)

IMG_20190306_190321.jpg

IMG_20190302_104620.jpg

Ale zanim Alfa dostanie nowe sprężyny i hamulce, priorytetem jest ostateczne pozbycie się checka. Pierwszą rzeczą, jaka czeka ją po spędzonej głównie w garażu zimie, jest czyszczenie wtrysków zaplanowane na przyszły tydzień :(

Ostatnia edycja:
[MENTION=74618]ika[/MENTION] a ktoś sprawdził wymienił sondę przed katem?
Ktoś sprawdził szczelność połączenia kat- turbina?

Czas odświeżyć temat i pochwalić się ostatnimi zakupami ;)

Pokaż załącznik 255608

Pokaż załącznik 255609

Ale zanim Alfa dostanie nowe sprężyny i hamulce, priorytetem jest ostateczne pozbycie się checka. Pierwszą rzeczą, jaka czeka ją po spędzonej głównie w garażu zimie, jest czyszczenie wtrysków zaplanowane na przyszły tydzień :(

Ciekawa opcja te tarcze, co to za producent, jaka cena ? Daj znać jak się sprawują na drodze :)

Wygląda na EBC TurboGroove i klocki EBC Green - bardzo dobry zestawik

[MENTION=74618]ika[/MENTION] a ktoś sprawdził wymienił sondę przed katem?
Ktoś sprawdził szczelność połączenia kat- turbina?

Sonda była sprawdzana, nie wiem co z połączeniem kat- turbina

Ciekawa opcja te tarcze, co to za producent, jaka cena ? Daj znać jak się sprawują na drodze
Wygląda na EBC TurboGroove i klocki EBC Green - bardzo dobry zestawik

Zgadza się, EBC TG i Greenstuff :) Cena za obie tarcze na przód ok 900 zł, tył ok 580 zł

Ostatnia edycja:
Fabryczna v clamp jest słaby a połączenie lubi się rozszczelnić.
Przynajmniej ją tak miałem i kilka osób z którymi rozmawiałem.
Sonda przy tym przebiegu może być już zajechana..
Gdzie planujesz czyścić wtryski?

Fabryczna v clamp jest słaby a połączenie lubi się rozszczelnić.
Przynajmniej ją tak miałem i kilka osób z którymi rozmawiałem.
Sonda przy tym przebiegu może być już zajechana..
Gdzie planujesz czyścić wtryski?

A mieliście przy tym podobne błędy (P1173 i 1135) ? Co do wtrysków to w Italauto w Katowicach

Ostatnia edycja:
Tarcza bdb ale osobiście bardziej polecam Galfer'y. Miałem EBC w 2.0 JTDm i dość mocno/nierówno zjadły tarcze. Teraz mam Brembo z Galfer'ami i jestem z nich bardziej zadowolony.

Wtryski wyczyszczone i sprawdzone. Zaraz po czyszczeniu miałam wrażenie, że Alfa zaczęła trochę płynniej reagować na gwałtowne przyspieszanie lub odpuszczenie gazu, a spalanie nieco spadło. Niestety pokonała bezproblemowo ponad 250 km i znowu zapaliła kontrolkę :( poza checkiem nic się wtedy niepokojącego nie działo.

Po krótkim czasie pojawił się nowy problem - wskazówka ciśnienia doładowania przestała przekraczać 1 bar. Kiedyś podnosiła się do 1.3 :( Turbina została wyczyszczona i wyważona. Jest w idealnym stanie. Okazało się też, że Alfa miała urwane szpilki kolektora wydechowego w głowicy :( na szczęście po długiej walce udało się je jakoś wyciągnąć. Podejrzewaliśmy, że to nieszczelny kolektor mógł wywoływać błędy, ale jakieś 50 km po naprawie kontrolka zaświeciła się znowu :( dodatkowo wskazówka doładowania ciągle nie przekraczała 1 bara. Moment zapalenia kontrolki wyglądał na niezależny od momentu utraty doładowania. Podmiana zaworu 55212397 naprawiła doładowanie na kilka km. Obecnie Alfa ma maksimum 1 bar, ale od czasu do czasu 1.3 bara wraca samo z siebie na jakiś czas.

Ostatnio powrócił problem z zimnym startem - falowanie obrotami i szarpanie :( Czasami Alfie zdarza się odpalić na zimnym silniku bez szarpania, ale wskazówka trzyma się wtedy na dziwnie wysokich obrotach, a zaraz po ruszeniu na jedynce lub wstecznym wartości na luzie wracają do normalności. Co ciekawe niedługo po pierwszym kiepskim starcie Alfa sama od siebie na chwilę zgasiła check engine. Nigdy wcześniej nic takiego się nie wydarzyło - trzeba było samodzielnie kasować błąd. Po kilkudziesięciu kilometrach check wrócił.

Ostanio na wolnych obrotach Alfa nagle zgasła wypisując "insufficient oil pressure". Na razie nie powtórzyło się to ponownie. Zastanawia mnie czy wobec tego problem nie ma związku z tym tematem:
https://www.forum.alfaholicy.org/15...u_insufficient_oil_pressure_alfa_159_tbi.html
tylko co pompa olejowa miałaby wspólnego z faktem, że uszczelnienie silnika i wymiana świec na kilka miesięcy wyeliminowały problem z odpalaniem?

Zrobiliśmy pomiar ciśnienia w cylindrach. Przy zamkniętej przepustnicy wyszło po 8 bar, identycznie na każdym cylindrze - czyli jeśli się nie mylę wartość prawidłowa.

Podsumowując - co zostało do tej pory sprawdzone:
- lambda przed katalizatorem - ok
- lambda za katalizatorem podmieniona na oryginalną używkę z innego auta - ok
- przepływka ok
- przepustnica ok
- wtryski ok
- ciśnienie paliwa ok
- alternator ok
- software ok
- dolot szczelny
- świece wymienione
- nie pomagają eksperymenty z paliwem
- okablowanie wtrysków wg aso ok
- separator wymieniony
- nowa uszczelka nad głowicą
- kolektor wydechowy naprawiony
- odma ok
- turbina ok
- ciśnienie sprężania na cylindrach ok

W tej chwili objawy są takie:
- check engine - P1173, pojawia się na wolnych obrotach zwykle po dynamicznej jeździe
- doładowanie maksymalnie do 1 bara, ale od czasu do czasu powraca na chwilę wartość 1.3
- problem z zimnym startem

W międzyczasie Alfa dostała nowe sprężyny i hamulce

tarcza_przod.jpg

Lepsze zdjęcia wrzucę później, jak będzie okazja jakieś porobić. Eibachem jestem zachwycona :D to była jedna z najlepszych decyzji odnośnie Alfy. Wizualnie prezentuje się teraz lepiej, ale jeszcze bardziej niż z wyglądu jestem zadowolona z pokonywania zakrętów :) nie ma tragedii z haczeniem podwoziem o nierówności, czego głównie się obawiałam.

Tarcza bdb ale osobiście bardziej polecam Galfer'y. Miałem EBC w 2.0 JTDm i dość mocno/nierówno zjadły tarcze. Teraz mam Brembo z Galfer'ami i jestem z nich bardziej zadowolony.

Nad Galferami też się zastanawiałam. Może zdecydujemy się je wypróbować kiedy skończą się Greenstuff.

Amortyzatory
Powrót