[159] Czarna 159 TBi

• Autor wątku Autor wątku ika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bardzo ładna ta alfa, jeszcze to wnetrze, super .

Tak, to wnętrze robi robotę!
Może nie jest super praktyczne, ale efekt jest tego wart. Miałem takie samo w mojej poprzedniej 159 i bardzo miło je wspominam.

A co do ostatnich zdjęć też obstawiam Stołowe :)

Ika jaki kolor twojej alfy? Nero carbonio? Piękna sztuka! Zazdroszczę

Tak, nero carbonio

Alfa jest po wypadku :( ma uszkodzony zderzak, belkę, maskę, błotniki, chłodnicę, światła, do tego wystrzeliły poduszki a fragment plastiku rozbił przednią szybę. Babka wymusiła pierwszeństwo. Najpierw praktycznie zatrzymała się dojeżdżając do skrzyżowania i nagle bardzo powoli ruszyła prosto pod Alfę, zastawiła całą drogę w poprzek. Niestety będzie szkoda całkowita, ale ratujemy ją ;) w tej chwili czeka na naprawę

Załączniki

• post-2880-0-92248400-1619007241.jpg
    post-2880-0-92248400-1619007241.jpg
    55.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Tak, nero carbonio

Alfa jest po wypadku :( ma uszkodzony zderzak, belkę, maskę, błotniki, chłodnicę, światła, do tego wystrzeliły poduszki a fragment plastiku rozbił przednią szybę. Babka wymusiła pierwszeństwo. Najpierw praktycznie zatrzymała się dojeżdżając do skrzyżowania i nagle bardzo powoli ruszyła prosto pod Alfę, zastawiła całą drogę w poprzek. Niestety będzie szkoda całkowita, ale ratujemy ją ;) w tej chwili czeka na naprawę

Powodzenia w odbudowie ! Nie straćcie zapału.

Przez ostatni rok dużo się działo... Alfa przeszła naprawę po wypadku i ma się dobrze :) Do wymiany poszły wszystkie elementy o których wspomniałam plus drobnostki w okolicy przodu, do tego turbina wymagała regeneracji.

Okazało się że sprawczyni jest ubezpieczona w banku PKO SA. Początkowo próbowali wykręcić się od wypłaty odszkodowania. Przysłali mi likwidatora który dopytywał mnie o najmniejsze szczegóły ze zderzenia. Całe to przesłuchanie trwało około godziny i skończyło się naciskaniem żebym podpisała spisaną przez niego na szybko notatkę (czego ostatecznie nie zrobiłam, bo nie wydawała mi się rzetelna). W końcu stwierdzili, że wypadku w ogóle nie było, pomimo świadków i notatki policyjnej... na poparcie tej tezy przedstawili długą, napisaną łamaną polszczyzną analizę. Jeśli ktoś ma ochotę się pośmiać, przytoczę najciekawsze fragmenty zawarte w podsumowaniu:

" Uszkodzenia ... na pojeździe Alfa Romeo oraz Audi nie korelują ze sobą pod względem geometrycznym jak i energetycznym, w pojeździe Alfa-Romeo, gdzie przód pojazdu jest wykonany ze stopów żelaza natomiast elementy poszyć pojazdu Audi są wykonane ze stopów aluminium. Pod względem wytrzymałościowym elementy ze stopu aluminium są bardziej podatne na odkształcenia mechaniczne niż elementy ze stopów żelaza.
Porównując zakres uszkodzeń obu pojazdów, uprawdopodobniając zaistnienie zdarzenia opisanego przez uczestników, w dużo większym stopniu uszkodzeniu uległyby elementy na pojeździe Audi, chociażby elementy z tworzywa wzmocnienia przedniego, elementy optyczne reflektora przedniego prawego, pokrywa komory silnika części przedniej prawej, belka zderzaka przedniego w części prawej. Uszkodzenia na pojeździe Alfa-Romeo są znacznie wyżej w skrajnym swoim położeniu niż uszkodzenia na pojeździe Audi również pod wzgląd energetycznym nie korelują ze sobą co opisano w akapicie powyżej...
Uszkodzenia prawej strony na pojeździe Audi nie mogły powstać w wyniku kontaktu z pojazdem Alfa-Romeo (...), na podstawie kierunków powstawania uszkodzeń z zachowaniem praw tarcia pojazd Audi poruszałby się na podstawie uszkodzeń swojej prawej strony w kierunku do przodu, natomiast na podstawie stwierdzonych uszkodzeń na pojeździe Alfa-Romeo musiałby się poruszać do tyłu, co jest niemożliwe. Uszkodzenia prawej strony pojazdu Audi z racji swojej charakterystyki powstały w kontakcie z elementem o chropowatej strukturze, którą nie jest zdecydowanie stop metalu bądź tworzywo sztuczne."

Pod wpływem nacisku ze strony kancelarii zmienili stanowisko i wypłacili około połowę sumy jaka wg prawnika należy się za samą szkodę na aucie. Obecnie mam z nimi dwie sprawy w sądzie: jedną o dopłatę za Alfę, drugą o odszkodowanie i zadośćuczynienie za skręconą szyję w wypadku - za to PKO zaproponowało mi niewielką kwotę i próbowało wcisnąć do pospisu oświadczenie o zrzeczeniu się dalszych roszczeń :mad:

Pod koniec zeszłego roku przebieg przekroczył 200000 km. Mniej więcej w tym okresie zrobione zostało sprzęgło i dwumasa.

200000.jpg

Ostatnio Alfa miała małą sesję zdjęciową z bolidem w Katowicach :D

f1_2.jpg f1_3.jpg f1_1.jpg f1_4.jpg

szczerze mówiąc szok co to za brednie w ogóle :O dużo cierpliwości życzę!

Chciałoby się rzec, boki zrywać do czego "fachowcy" potrafią być zdolni. Po wygranej sprawie, a mam nadzieję że taka oczywiście będzie, powinni zabrać papiery takiemu rzeczoznawcy (o ile to był rzeczoznawca a nie osoba zatrudniona na stanowisku likwidatora szkód).

Życzę dużo cierpliwości jak już tu ktoś napisał, mam nadzieję, że ich dojedziecie w sądzie! pozdrowienia od poprzedniego właściciela

Aż sprawdziłem kto rzeczywiście zapewnia ubezpieczenia komunikacyjne w Pekao SA... jak zobaczyłem PZU to już mnie nic nie dziwi...

Życzę dużo cierpliwości jak już tu ktoś napisał, mam nadzieję, że ich dojedziecie w sądzie! pozdrowienia od poprzedniego właściciela

Dzięki! :) Pozdrowienia i miłej jazdy Giuliettą

No cóż, PZU to jeszcze i tak nie najgorzej... Patrzcie na kogo ja trafiłem...

Pokaż załącznik 285953

U mnie przynajmniej nie zakwestionowano zdarzenia :l. Zabawnie duże uszkodzenia niestety i również walka już od kilku miesięcy. Wolałbym jednak PZU :p.

http://www.112tychy.pl/index.php?site=news_comments&newsID=4622

Współczuję :( mam nadzieję że sprawa ułoży się dobrze

Kilka tygodni temu Alfa przeszła wymianę tulei wahaczy i łożyska. I niestety spodobała się kotom w pracy... rozsiadły się na masce, do naprawy :(
Na wiosnę Alfa przejdzie konserwację :) zamówiłam też dla niej mały prezent, który mam nadzieję uda się przy okazji zamontować :D

340129934_547493984210041_1603724567124750303_n.jpg

Przygotowania do wiosny. W lakierze odbicie Księżyca i Wenus :D Alfę czeka wkrótce wizyta u blacharza

Pokaż załącznik 286699

Przygotowania do wiosny. W lakierze odbicie Księżyca i Wenus :D Alfę czeka wkrótce wizyta u blacharza

Ika, dobra fota!
Co do blacharza to też miałem niestety przeprawę z ubezpieczalnią, więc znam ten ból. Ostatecznie będę musiał dołożyć sporo do naprawy, ale co zrobić. Alfa nie może być przecież porysowana! ;)

Amortyzatory
Powrót