[159] Czarna 159 TBi

Oj niedobrze... ale na pewno szybko wróci do formy

Dzisiaj też się przymierzałem do 1,75 i też czarnej... chyba się zaraziłem

Czym dłużej nią jeżdżę tym bardziej jestem przekonana że to dobry wybór :)

Postaramy się żeby wróciła do formy najszybciej jak się da. Wczoraj rozmawiałam z lakiernikiem i prawdopodobnie zderzak jest do wymiany. Zobaczymy później czy wszystko ok pod spodem. Klapa trochę krzywo leży. Po lakierowaniu trzeba będzie poczekać jakieś 2 tygodnie z położeniem powłoki

Załatwiamy wymianę zderzaka tylnego z oc. Wie ktoś czy można jeszcze gdzieś dostać nowy oryginalny? Nie wiem czy ubezpieczyciel nie będzie chciał nam wcisnąć zamiennika...

Odnowiłam kapselek z gałki do zmiany biegów. Może nie wyszło idealnie, ale wygląda znacznie lepiej niż przedtem :) Jutro alfę czeka serwis klimatyzacji

kapsel.jpg

Nieźle. Jaką metodą?

Dzięki :) Za Twoją radą szlifowanie, primer, lakier samochodowy i bezbarwny

Widać dokładność :D

Bella dostała dzisiaj nowe wkłady do lusterek :) stare zdążyły już porządnie zardzewieć. Wpadł też kolejny drobiazg - brakowało jednej spinki wygłuszenia maski.

Klima niestety ciągle brzęczy po nabiciu.

Przymierzamy się do porządnego wyczyszczenia wnętrza, w tym prania tapicerki. Chętnie zabralibyśmy się za to sami, ale nie jesteśmy pewni co będzie dobre do alcantary i czy da się w domowych warunkach osiągnąć równie dobry efekt co zlecając to jakiejś firmie detailingowej. Może ktoś coś podpowie?

IMG_20180420_185157_HDR.jpg

IMG_20180420_185926.jpg

IMG_20180420_204222.jpg

Alfa dostała ostatnio komplet nowych mieszków z beżowym obszyciem. Przy wymianie srebrna ramka wokół mieszka na biegi rozpadła się na kilka fragmentów (wcześniej była popękana). Najpierw ją wywaliliśmy, ale mnie jednak wkurzało że jej nie ma i postanowiłam uratować ją srebrną folią (malowanie uznałam za bezsensowne, bo pewnie pękła by znowu i byłoby widać uszczerbienia wzdłuż poklejonych pęknięć). Nie spodziewałam się że ta zabawa z folią będzie kosztowała aż tyle cierpliwości... ;) Efekt końcowy

IMG_20180520_140412.jpg mieszek1.jpg mieszek2.jpg

A mechanicznie Alfa strzeliła pierwszego poważniejszego focha: check engine i zapocony silnik :(

alfa1rip.jpg

W przyszłym tygodniu jedzie na naprawę.

Ostatnia edycja:
Wiadomo już co jest przyczyną?
Fajnie naprawiłaś ramkę :) Gdzie kupiłaś mieszki?

Btw. co do klimy, pojedź niech dobiją 50-60 g oleju. U mnie po dołożeniu 60 g w końcu przestała brzęczeć.

Odebraliśmy wczoraj Alfę z Italauto w Katowicach. Jak na razie spośród wszystkich warsztatów jakie odwiedziła z tego jesteśmy najbardziej zadowoleni :) w skrócie co zostało zrobione:
- wymieniona uszczelka pokrywy zaworów. Możliwe że to rozwiąże problem z zapoceniem, ale dla pewności trzeba będzie obserwować czy sama uszczelka wystarczyła i sprawdzić za jakiś czas czy nie ma oleju na świecach
- wyczyszczona przepustnica
- wymiana oleju
- regulacja hamulca ręcznego
- uzupełniona klimatyzacja. Brzęczenie ciągle słychać, więc winny będzie prawdopodobnie kompresor

Sesja pod teleskopami po nasmarowaniu Gyeon Curem :)

IMG_9518v2.jpg IMG_9526v2.jpg IMG_9533v2.jpg IMG_9546v2.jpg IMG_9543v3.jpg IMG_9544v3.jpg

Odebraliśmy wczoraj Alfę z Italauto w Katowicach. Jak na razie spośród wszystkich warsztatów jakie odwiedziła z tego jesteśmy najbardziej zadowoleni :) w skrócie co zostało zrobione:
- wymieniona uszczelka pokrywy zaworów. Możliwe że to rozwiąże problem z zapoceniem, ale dla pewności trzeba będzie obserwować czy sama uszczelka wystarczyła i sprawdzić za jakiś czas czy nie ma oleju na świecach
Plotka głosi, że powyżej 100 kilkudziesięciu tysięcy leje się z prawie każdej TBi. Ja w zeszłym miesiącu również uszczelniałem silnik :)

Plotka głosi, że powyżej 100 kilkudziesięciu tysięcy leje się z prawie każdej TBi. Ja w zeszłym miesiącu również uszczelniałem silnik :)

A Twoja też pokazywała podobne błędy czy tylko silnik był zapocony?

Wymiana uszczelki nie zlikwidowała w pełni wycieku, więc Alfa dostała ostatnio cały nowy separator. Stary rozszczelnił się w okolicach drugiej cewki licząc od lewej do prawej. Ciekło spod tego wystającego plastikowego elementu (swoją drogą jestem ciekawa po co on tam w ogóle jest). Niestety Alfa ma problem z odpalaniem na zimnym silniku :( Obroty falują przez około pół minuty po uruchomieniu, chwilę później wszystko się uspakaja. W trakcie jazdy kilka razy pojawił się błąd P1173. Póki co próbujemy zdiagnozować co jest przyczyną

Poza tym po długich poszukiwaniach udało mi się kupić nakładki na progi ti w dobrym stanie w kolorze 876 :) na razie czekają na zamontowanie do momentu aż Alfka wydobrzeje mechanicznie. Kilka zdjęć sprzed paru dni po porządnym myciu:

DSC06839v3.jpg DSC06853v3.jpg DSC06859v4.jpg DSC06860v3.jpg DSC06869v3.jpg DSC06880v3.jpg

co to za okolice, jakieś takie znajome mi się wydaje...

Amortyzatory
Powrót