• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Co planujecie kupić po Alfie 159 ?

Koledze w poczciwym meśku 124 (ale to będzie X-lat temu kiedy nie było jeszcze chińskich zamienników) dzień po przeglądzie ,wypadł sworzeń .Dobrze ,że na mieście i było powoli ,bo jechał z dziećmi :(
Ot taka historia ,która nie powinna się zdarzyć a jednak:P

Koledze w poczciwym meśku 124 (ale to będzie X-lat temu kiedy nie było jeszcze chińskich zamienników) dzień po przeglądzie ,wypadł sworzeń .Dobrze ,że na mieście i było powoli ,bo jechał z dziećmi :(
Ot taka historia ,która nie powinna się zdarzyć a jednak:P

Możemy śmiało wysnuć wniosek że to wina Mercedesa :) Wada konstrukcyjna i rozwiązanie jest do niczego :)

Żeby koło odpadło to trzeba mieć naprawdę zaniedbany samochód, trudno tu winić producenta. Podobnie niektórzy obwiniają samoloty, że jak wpadają na drzewa to skrzydła odpadają. Wierzących się jednak nie przekona. :)

- - - Updated - - -

Chyba nie do końca czaisz o co chodzi.

Godzinę temu nie wiedziałeś dlaczego w jednych autach to się może stać w innych nie. Daruj sobie. Wiem co się psuje, dlaczego i jak szybko.

Ostatnia edycja:
Yyyy...ale to faktycznie jest SuperB /supƏ bi:/? A nie Superb od angielskiego: (excellent) [player, style] znakomity; [view] wspaniały; (imposing) [mansion] wspaniały ?
Pytam, bo gdy będę miał sto lat to może kupię sobie grzybokapelusz i jaką Skodę właśnie :).

A tak trochę jaśniej? Jakoś mnie nie interesuje to czym i w czym będziesz jeździł? Odnoszę wrażenie że pisałeś o zestawie Fabia + kapelusz. W tym przypadku nie zapomnij założyć grubych okularów i zapuścić wąsów... Napisałem: Stylistycznie/Design + prowadzenie AlfA JEST GÓRĄ, z całą resztą niestety ale w ciemnej D. Superb vs 159 SW bagażnik ten sam w sedanie skody co w kombi Alfy stylistycznie j.w. fotele przód tak samo wygodne + w superbie fotel pasażera ma regulację odcinka lędzwiowego. Z tyłu: Alfa niech się schowa z wygodą i miejscem. Córka się śmieje po zamianie że w skodzie może teraz pobiegać z tyłu. Jeżeli chodzi o funkcjonalność: włosi powini się uczyć. Przykład? Proszę bardzo: w 159 jedziesz na 3cim biegu i spróbuj ,,coś" pogmerać przy panelu klimatyzacji. Obsługa navi też na duży + dla skody

Ostatnia edycja:
Jeśli według Ciebie normalnym jest, żeby co pare kkm trzepać całe zawieszenie

Kupując auto godzisz się na to co trzeba w nim robić. W 147 wymieniane były wahacze przy każdym przeglądzie i nigdy w okresie między przeglądami nic się nie psuło.

Chcesz mieć niezawodne auto to serwisuj w ASO - nawet jak coś pójdzie nie tak to dostaniesz zastępczy.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Godzinę temu nie wiedziałeś dlaczego w jednych autach to się może stać w innych nie. Daruj sobie. Wiem co się psuje, dlaczego i jak szybko.

Ty tak twierdzisz ;)

- - - Updated - - -

Kupując auto godzisz się na to co trzeba w nim robić. W 147 wymieniane były wahacze przy każdym przeglądzie i nigdy w okresie między przeglądami nic się nie psuło.

Chcesz mieć niezawodne auto to serwisuj w ASO - nawet jak coś pójdzie nie tak to dostaniesz zastępczy.

Ale co innego stukanie w zawieszeniu, a co innego urwane koło przez zaniedbanie...

Ja głównie jeżdżę sam ew z narzeczoną - dzieci raczej nie planuje to po 159 chyba pójdę w jakieś Coupe :)
Najchętniej CLK W209 ;)

A tak trochę jaśniej? Jakoś mnie nie interesuje to czym i w czym będziesz jeździł? Odnoszę wrażenie że pisałeś o zestawie Fabia + kapelusz. W tym przypadku nie zapomnij założyć grubych okularów i zapuścić wąsów... Napisałem: Stylistycznie/Design + prowadzenie AlfA JEST GÓRĄ, z całą resztą niestety ale w ciemnej D. Superb vs 159 SW bagażnik ten sam w sedanie skody co w kombi Alfy stylistycznie j.w. fotele przód tak samo wygodne + w superbie fotel pasażera ma regulację odcinka lędzwiowego. Z tyłu: Alfa niech się schowa z wygodą i miejscem. Córka się śmieje po zamianie że w skodzie może teraz pobiegać z tyłu. Jeżeli chodzi o funkcjonalność: włosi powini się uczyć. Przykład? Proszę bardzo: w 159 jedziesz na 3cim biegu i spróbuj ,,coś" pogmerać przy panelu klimatyzacji. Obsługa navi też na duży + dla skody
Ale superb to auto innej kategori dlatego jest wieksze i można biegać z tylu, jest też w innej klasie więc ma bardziej obszerną i luksusowa listę opcji. Jak chcesz porównywać 159 to musisz to robić do ocativi.

Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk

Ale superb to auto innej kategori dlatego jest wieksze i można biegać z tylu, jest też w innej klasie więc ma bardziej obszerną i luksusowa listę opcji. Jak chcesz porównywać 159 to musisz to robić do ocativi.

Ok zgoda, tego nie wziąłem pod uwagę, jak również nie miałem zamiaru porównywać 159 do superba. Pisze o swoich odczuciach po przesiadce z 9tki do indiańca.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

No tak, przesiadles się z do auta nowszego, z większego segmentu, efekt wow.. Jakbyś jeździł seicento i się przesiadl do 159 to byś tez chwalił i biegał po tylnej kanapie [emoji14]

Powszechny problem w trupach z przekreconymi licznikami serwisowanymi u kowala w stodole. Zgadza sie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Rozumiem, że znasz każdy z tych przypadków dokładnie skoro z taką pewnością się wypowiadasz?
Takich wątków na forum Accorda jest kilka.

- - - Updated - - -

A te oryginalne części to kupione w ASO? (Honda nie sprzedaje samych sworzni o ile pamiętam, tylko całe wahacze)

Sprzedaje również same sworznie (a przynajmniej do Accorda VII gen.).

Ostatnia edycja:
Skoro mówią o tym na forum Accorda to oznacza duży problem i błąd konstrukcyjny. Na równi z reszta z niektórymi opisywanymi tutaj kwestiami tyczącymi sie Alf. Trzeba brać pod uwagę ze sworzeń moze wypaść w Accordzie tak jak klapy w Alfie. MOZE.

Ja po sprzedaży 159 chciałbym spróbować Lexa IS 250 w automacie z roczników 2007-2009. Jeździł ktoś z Was? Dużo dobrego o tym bolidzie słyszałem. Ale co z tego wyjdzie to zobaczymy, bo dość mało tych aut na rynku do wyboru, a jak już się coś godnego uwagi i bezwypadkowego pojawia to w kosmicznej cenie typu 50 koła za 2007 rocznik ;)

Ostatnia edycja:
[MENTION=25058]FXX[/MENTION] wskaz przypadek accorda serwisowanego w aso w ktorym to sie stało, to przyznam ze to problem konstrukcyjny.

Jezdzilem Hondami i znam te auta. Te sworznie wytrzymuja nie raz 300 tys km. Pokaz mi jakas czesc w innym aucie ktora tyle przejezdzi. Tak samo bylo rozwiazane zawieszenie we wszystkich civicach produkowanych w latach 92-00 pozniej zdaje sie tez. Jakos sie nie slyszy o pladze odpadajacych kol w Hondach. Nie stoja na poboczach, nie jezdza lawetami. Nie wiem jak trzeba ignorowac stan zawieszenia zeby kolo odpadlo.

Jeszcze jedno. Na osiedlu parkuje jeden accord w ktorym skrzypi zawieszenie - najpewniej wlasnie te sworznie. Zwrocilem kiedys wlascicielowi uwage, bo wiem jak to jest zrobione i sam w civicu wymienialem te czesci przy 320 tys.km. gosc stwierdzil ze byl 2 miesiace temu na skp i nie ma luzow to mozna jezdzic. Od tamtej pory minelo chyba 4 miesiace. Dalej jak zasuwa na parkingu slychac jakby jechal tapczan z prlu. Pozniej kolo sie zlozy, ale wina bedzie na pewno po stronie producenta.

Ps. Swoja droga juz jakis czas go nie widzialem/ slyszalem. :)

Ostatnia edycja:
Nie wiem czemu napisanie szczerej prawdy o jakosci projektow i wykonania niektorych elementów Alfy spotyka sie z tak abstrakcyjnymi kontrargumentami. Ktos tu slusznie powiedzial, Alfa ma swoje wady, ale ma tez zalety, wszystko jest kwestia tego czy jestesmy sklonni poswiecic jedno by zyskac cos innego.

Ok zgoda, tego nie wziąłem pod uwagę, jak również nie miałem zamiaru porównywać 159 do superba. Pisze o swoich odczuciach po przesiadce z 9tki do indiańca.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Superb to to też segment D tyle że mega rozrośnięty. Dedykowany jest do calkowicie innego odbiorcy i nacisk położony jest przede wszystkim na walory praktyczne. Alfa nigdy na to nie stawiała.
Dobrze, że nie masz zamiaru porównywać 159 do Superba bo dla Alfy była by to nie lada obelga :) Super jest dobry dla tatuśkow z brzuszkiem, Alfa to samochód dla wymagającego kierowcy lubiącego czerpać przyjemność z prowadzenia.

- - - Updated - - -

Powszechny problem w trupach z przekreconymi licznikami serwisowanymi u kowala w stodole. Zgadza sie.

Pewnie masz rację. Jak to dobrze, że ściągane przez handlarzy Alfy 159 w dieslu nie mają cofniętych przebiegów ;)

Amortyzatory
Powrót