• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Co planujecie kupić po Alfie 159 ?

Myślę że to jedyny rozsądny następca. Już mam takie coś na oku. :-)

Znajomy jeździ już ponad rok i sobie chwali. Fakt, że 2.0 i nie GT. Bardzo fajny samochód, wygodny, zbiera się bez zastrzeżeń, silnik diesla niesamowicie cichy, wnętrze ergonomiczne, wszystko pod ręką. Mogę to powiedzieć z perspektywy zarówno kierowcy jak i pasażera. Natomiast jak chce się poszaleć to raczej słabo wypada. Prawdopodobnie brakuje tego co jest właśnie w GT - dobrego zawieszenia.

Co do Peugeota 508SW - przymierzałem się i do niego, szukając czegoś przyzwoitego i nie nudnego jako rodzinne auto na wiele kolejnych lat. W porównaniu do Mazdy 6 - za cholerę nie mogłem się za kierownicą usadzić porządnie. W Maździe jak w Alfie w zasadzie, wszystko intuicyjne i bardziej na kierowcę nastawione .W pugu wieeelka kierownica, gadżeciarsko przyciskowo i jakoś "niesamochodowo" . Choć stylistycznie fajnie i może się podobać.
Inne spostrzeżenie - jakoś na większy wygląda niż faktycznie miejsca wewnątrz oferuje.
I duży dysonans rzeczywistych odczuć materiałów wnętrza w rzeczywistości w odniesieniu do oglądanych wcześniej w katalogach i internecie - Peugeot świetnych fotografów i oświetleniowców zatrudnia :)
A po przeczytaniu doświadczeń użytkowników z jakiegoś forum też jakoś różowo nie jest.
I o ile pamiętam ten silnik (1.6THP) ma zalecane długie okresy wymian oleju - to źle wróży.
I na jazdę nie dało się umówić, bo był tylko z dieslem :-/

No i mieszane opinie o 1.6 turbobenzynach - rzekomo pierwsze były problematyczne, co później zmieniono, ale to ma być auto na wiele lat, więc odpadło.
Fajny ma dach panoramiczny ! :) przed Fl był w standardzie. I sporo możliwości konfiguracji kolorystyki w porównaniu do niemal żadnych w Maździe.

Ale cenowo przed faceliftingiem w porównaniu do Mazdy 6 o podobnej mocy i z automatem był zdecydowanie tańszy, dając więcej gadżetów z wyposażenia. Duże promocje z centrali mieli plus salon na wejściu coś tam oferował a nie alarm i dywaniki tylko :) Teraz po FL pewnie przez jakiś czas nie będą skorzy do tak dużych rabatów.
Dla mnie przegrał z mazdą.

508 GT jest chyba tylko z silnikiem 2.2 HDI 204 konie.Ogladalem i wedlug mnie bardzo przyjemny samochod.Tez sie nad nim zastanawiam.Kup i zdaj relacje:p

Siedziales.w tym ?
Fotele i "deska" ci pqsuja!

Dla mnie spoko.Wnetrze i fotele daja rade.Ogolnie dobrze wyposazone, xenon, dach panoramiczny, automat z lopatkami przy kierownicy itp. Nie wiem jak to jezdzi ale przypuszczam ze przyzwoicie:D

Nie no spoko
Ja tylko tak
Odkilku lat mam zboczenie na fotele i dal tego pytalem

Ja se tam na razie posmigam 9 a potem jak juz corka.nie bedzie chciala ze "starymi" jezdzic to se pomysle :p

Zacznę od tego że zasugerował mi tą markę kolega który ma Gullietę i wybrał Skodę Superb TDI DSG Combi jako auto służbowe mając wcześniej mocno wyposażonego Passata. Po miesiącu szczęśliwy rozstał się z Skodą [szkoda całkowita], klnąc na czym świat stoi że wybrał właśnie Skodę Superb ... bo miała być "prawie tak dobra jak Passat" - a nie była tak dobra w szczególności w prowadzeniu [tu i ja przestrzegam przed wyborem Superba mając obecnie AR159]. Kolega zrządzeniem losu został obdarowany 508 GT i tak zainteresowałem się tym modelem auta. Zawieszenie według mojego kolegi jest "odpowiednie" do jego oczekiwań z sugestią że tylko w wersji GT ze względu na wielowachaczowe zawieszenie z przodu i tyłu i odpowiednie wyposażenie.
Podsumowując wersję GT z 2014 r. przed FL:
- siedziałem w jego aucie przez 30 sekund ale uznać muszę że fotele są wyjątkowo dobre a zakres regulacji oczekiwany na maxa.
- jest automat z łopatkami w zestawieniu z solidnym dieslem,
- silnik pracuje OK [autem jeszcze nie jeździłem z braku czasu],
- konsola środkowa robi odpowiednie wrażenie a deska jest OK,
- w aucie nie ma specjalnych udziwnień, radio gra b. dobrze, nawigacja jest zrozumiała,
- niestety nie ma dostępnego aktywnego tempomatu,
- kolega ma Xeony i są OK a po FL będą "FULL LED" - tu mam wątpliwości czy to zdaje egzamin.
Obecnie 508 przeszła FL i gama silników się zmieniła ale ma być również dostępna wersja GT. Po jazdach próbnych autem napiszę z pewnością kilka słów komentarza.
Liczę w szczególności na Wasze słowa krytyki wobec 508 GT po FL ... ale za 2 lata wracam do Gulli - jeśli tylko będzie.
PS. zwykły 508 nie to samo, co 508 w wersji GT - znacząco się różnią te auta.

Ostatnia edycja:
Ktoś coś może powiedzieć o Insignii merytorycznego ? Będę się pewnie decydował na lato. Raczej benzyna 2.0 T.
Miał ktoś dłużej do czynienia z tym samochodem ?

Ja przesiadłem sie z e46 na 159. E46 to starszy model. Jesli juz to predzej e90

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Ktoś coś może powiedzieć o Insignii merytorycznego ? Będę się pewnie decydował na lato. Raczej benzyna 2.0 T.

Zbyt wiele może na temat Insigni nie powiem, ale jakąś styczność z nią miałem. Wygląda ładnie nawet bardzo, ale według mnie to wszystkie jej zalety. Kuzyn kupił nie dawno z silnikiem 1.8 i 20" felgami, auto nie jedzie, ale dobrze wygląda :) Jak już wspomniałem w środku wygląda również bardzo dobrze (nowocześnie), ale za to jakość materiałów z których jest wykonana nie powala (wygląda trochę tak plastikowo). W 159 jest zdecydowanie lepiej. Ja osobiście nie zamienił bym 159 na Insignię.

Sandacz1 napisał:
Ja przesiadłem sie z e46 na 159. E46 to starszy model. Jesli juz to predzej e90

Między e46 a 159 przepaść jest ogromna w Twoim odczuciu? Jeśli chodzi o Twoje odczucia z jazdy - bo nad różnicami przy wnętrzu czy wyglądzie zewnętrznym nie ma się co rozwodzić :P Mówią że BMW pod względem właściwości jezdnych nie ma sobie równych - czy to prawda z Twojej perspektywy?

Ostatnia edycja:
Mialem 5 sztuk bmw przez 3 lata, e30,2xe36,2x39 powiem jedno tak bezawaryjnego auta nie spotkalem a mialem juz kilkanascie w zyciu,jesli kupisz uczciwie utrzymane bedziesz sie cieszyl, teraz z nudow przesiadlem sie z e39 na 156sw :)

Między e46 a 159 przepaść jest ogromna w Twoim odczuciu? Jeśli chodzi o Twoje odczucia z jazdy - bo nad różnicami przy wnętrzu czy wyglądzie zewnętrznym nie ma się co rozwodzić :P Mówią że BMW pod względem właściwości jezdnych nie ma sobie równych - czy to prawda z Twojej perspektywy?

zanim przesiadlem sie do z bmw do alfy jezdzilem pare dni oplem i starym mercedesem c . Jak wsiadlem do alfy i zaczalem jazde próbną odrazu na mojej twarzy pojawił się usmiech. Prowadziła się nawet odrobine lepiej od bmw. Ale ja mialem diesla 320d. Fajne autko jezdzilem 5 lat. moze coupe ma sztywniejszy zawias i prowadzi sie lepiej. Na youtubie jest niemiecki test gdzie porownoja prowadzenie samochodow i 159 zajmuje tam 1 miejsce przed e90.

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Jezdzilem Insignia z 2,0 CDTI czyli naszym JTDM :) Niezle auto chociaz troche "ciezkawe" dla mnie charakterystyka podobne do 159 (ktore mialem z 1,9 Jtdm)

zona ma teraz Insignie z 1,6 turbo 160km. Troche slabawy ten silnik, brakuje pojemnosci, ale generalnie przyjemniej sie jezdzi benzyna niz dieslem

Sent from my iPhone

Jezdzilem Insignia z 2,0 CDTI czyli naszym JTDM :) Niezle auto chociaz troche "ciezkawe" dla mnie charakterystyka podobne do 159 (ktore mialem z 1,9 Jtdm)

zona ma teraz Insignie z 1,6 turbo 160km. Troche slabawy ten silnik, brakuje pojemnosci, ale generalnie przyjemniej sie jezdzi benzyna niz dieslem

Sent from my iPhone

Dzięki za odpowiedź :) Ja planuję zakup 2.0 Turbo. Przed liftem ma to 220 koni więc powinno jakoś jechać. A możesz coś powiedzieć o kosztach bieżących eksploatacji tej Insignii ? Kojarzę właśnie, że miałeś kiedyś Alfę 159. Jak to się przedstawia na tle porównawczym ?

Amortyzatory
Powrót