[159] Co myślicie o renowacji plastików wnętrza?

• Autor wątku Autor wątku rbt2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mnie sie bardzo podoba:)mysle ,ze jest to lepsze od jednolitej czerni,czymkolwiek u siebie przetre to sa slady,i chyba troche wyblakla ta czern u mnie.

Czerń gładka jest bardziej problematyczna. Ty i tak masz satynową a nie mat. Mat jest dopiero ciężki w utrzymaniu. Co do blaknięcia to wątpię w taki efekt, bo to jest folia mająca 5 lat gwarancji na działanie UVA/UVB. Poza tym Paweł z Sącza ma ją jakieś półtora roku i u niego żadnych śladów blaknięcia nie ma.

Ostatnia edycja:
Moze nie tyle blakniecie co od przecierania ,czyszczenia nie mam juz takiego koloru jak np listwy ktore sa mniej przecierane.No i Pawel chyba troche mniej wystawia auta na dzialanie warunków atmosferycznych:)

Moze nie tyle blakniecie co od przecierania ,czyszczenia nie mam juz takiego koloru jak np listwy ktore sa mniej przecierane.No i Pawel chyba troche mniej wystawia auta na dzialanie warunków atmosferycznych:)

Czasem wyjadę z garażu na chwile jak sucho:) ale fakt faktem 2 lata będzie na jesień od obklejenia i wygląda folia jak nowa

Wysłane z mojego HTC One

Wydaje mi się, że gdzieś na forum widziałem instrukcję krok po kroku jak zdjąć konsolę środkową, a teraz nie mogę znaleźć. Czeka mnie wymiana panelu klimatyzacji, a do tego trzeba chyba zdjąć całą konsolę. Mógłby ktoś poratować?

Hmm, wychodzi na to że najpierw trzeba zdjąć kratki nawiewu. Tam jest kilka śrub do odkręcenia. Z tym chyba nie powinno być problemu. Z tego co wyczytałem to albo zrobić drut zakończony pod kątem na końcu żeby zahaczyć i wyciągnąć, albo delikatnie kombinerkami odpowiednio taśmą izolacyjną zabezpieczonymi wyciągnąć. Potem trzeba zdjąć panel pod drążkiem zmiany biegów, ale nie wiem jak, więc z tym miałbym problem. Na koniec wyjąć nawigację, ale to trzeba 4 duże druty/gwoździe i ciągnąć. Jak przykręcony jest panel klimatyzacji? Do panelu?

piotrek ja demontowalem swoja wiec moge Ci pomoc jak chcesz. Najlepiej kombinerki do kratek. Ten plastik od drazka podwazasz z 2 stron od strony podokietnika-masz 2 spinki od pasazera i od kierowcy podwarzasz, odpinasz kostke przy tych przelacznikach, nastepnie 2 spinki przy konsoli itd., 2 srubki na dole panelu konsoli, chyba 2 wewnatrz 2 nawiewow, demontujesz navi, odpinasz guzik start/stop,klimatronik i wszystko zdemontowane.Jakos tak to szlo.Musialbym sie za to wziac

Chętnie skorzystam z Twojej pomocy, ale najpierw muszę znaleźć sprawny panel. Znalazłem po dobrych pieniądzach panel z anglika, ale nie wiem czy będzie pasował. Ewentualnie jakby ktoś z Was miał na zbyciu to chętnie przygarnę.

A co myslicie o zalaminowaniu konsoli srodkowej carbonem? Robil juz to ktos? Na forum weglowym jest watek o tym...

Masz jakiegoś linka? Ja mam zamiar zrobić a'la carbon za pomocą hydrografiki ale chętnie przeczytam i o tym.

Znalazłem jakiś wątek na tamtejszym forum. Poczytam jeszcze i się zapoznam z technologią wykonania. Myślę, że do wykonania w warunkach domowych :)

Ostatnia edycja:
hmmm , nie wiem jak inni ale ja jestem przekonany do czarnego aluminium :)
Normalnie idę po narzędzia i zrywam co do oklejenia :D

Jedyne co to obawiam się kierownicy , jakieś rady na co szczególnie uważać ?
Może jakieś howto not ? :)

Mam pytanie, Kto jest producentem folii którą użyłeś? ile zużyłeś folii na oklejenie listew środka i koła kierownicy? Czy używałeś dmuchawy do formowania folii czy ręcznie?

Tak to wygląda u mnie:
141304-co_myslicie_o_renowacji_plastikow_wnetrza_-img_0004.jpg
141305-co_myslicie_o_renowacji_plastikow_wnetrza_-img_0006.jpg
141306-co_myslicie_o_renowacji_plastikow_wnetrza_-img_0009.jpg
141307-co_myslicie_o_renowacji_plastikow_wnetrza_-img_0003.jpg

Dodatkowo okleiłem obudowę nawiewu na pasażerów tylnej kanapy.
Z efektów pracy Belfra jestem bardzo zadowolony ;)
Mam nadzieję, że i trwałość będzie długoterminowa :)
Pozdrawiam.
- Rafał

MA ktoś może na sprzedaż plastikowy panel pod Navi( większa dziura ) i panel na kierownicę z przyciskami?

Dzięki, na kiere jest, jeszcze pod navi ktoś ma ten panel aby nadał się do oklejenia ( plastikowy )

Koledzy, jak zdjąć te listweki plastikowe z drzwi? Chcę je okleić, ale nie wiem jak zdjąć... ciągne śrubokrętem i nie idą a nie chcę połamać.

tego się obawiałem... no nic, będzie trzeba jutro się za to wziąć:D Dzięki:)

To wiem bo już wiele razy robiłem, ale mi sie i tak nie chce:D

Amortyzatory
Powrót