• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Co myślicie o renowacji plastików wnętrza?

• Autor wątku Autor wątku rbt2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
Prześledziłem cały temat i nie polecam oklejania plastyków w wewnątrz auta. Ja okleiłem wszystkie plastiki wewnątrz folią 3m karbon i po około 2 latach wygląda to
koszmarnie, bąble, odłazi a na rogach się marszczy. Nie polecam, jeśli się zdecyduję to tylko malowanie i tu pytanie jak po kolei wykonać czynności aby malowanie było trwałe? Proszę kolegów o podpowiedzi. Ma w miarę dobry kompresor i pistolet do malowania.

Mam u siebie już od 3 lat oklejone uchwyty w drzwiach i wszystko jest tak jak było. Efekty o jakich piszesz powinny pojawić się od razu po oklejeniu jeśli coś było nie tak.

Ostatnia edycja:
Na przykład, ramki w okół przednich szyb były oklejone z jednego kawałka foli, do roku było ok ale póżniej gdzie ramka ma prawie kąt prosty klej popuścił i tam pomarszczyła się folia.

Jeszcze nie zerwałem tej foli, to wkrótce postaram przesłać kilka foto.

Gdybyś spytał lub poczytał na forum to zaoszczędził byś pieniądze i czas na oklejanie.
Tych plastików się nie okleja bez wykonania kilku rzeczy. Czyli trzeba pomalować na gładko lub zetrzeć strukturę na idealną gładź (ciężko to zrobić przy tym materiale) i wtedy pomalować podkładem do folii. Tak oklejone mają szansę na długotrwały efekt. Inaczej nie ma to szans powodzenia.

Z powierzchni plastyków wierzchnia struktura( ala piasek) została zdjęta do gołego plastyku, dobrze wyrównana i odtłuszczona. Tylko nie były pomalowane plastyki pod folię.

Tylko nie były pomalowane plastyki pod folię.
Być może to jest przyczyną Twoich problemów...
Niebawem wstawię fotki jak oklejanie wyszło u mnie, a wszystko za sprawą kol. Belfer ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Próbował może ktoś zrobić środek plastidip-em? Chodzi mi o konsole i pozostałe elementy z alu.

Próbował może ktoś zrobić środek plastidip-em? Chodzi mi o konsole i pozostałe elementy z alu.

Jest opisane w kilku tematach, że to się nie nadaje. Odpuść sobie.

Ostatnia edycja:
Tak to wygląda u mnie:
IMG_0004.JPGIMG_0006.JPGIMG_0009.JPGIMG_0003.jpg
Dodatkowo okleiłem obudowę nawiewu na pasażerów tylnej kanapy.
Z efektów pracy Belfra jestem bardzo zadowolony ;)
Mam nadzieję, że i trwałość będzie długoterminowa :)
Pozdrawiam.
- Rafał

mnie sie bardzo podoba:)mysle ,ze jest to lepsze od jednolitej czerni,czymkolwiek u siebie przetre to sa slady,i chyba troche wyblakla ta czern u mnie.

Ładnie to wygląda. Nie brakuje ramki dookoła mieszka drążka zmiany biegów?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót