Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No dobrze, ale tak zapytam wprost. Aktualnie wszystkie czujniki pokazują mi 2,2 i na tylnich oznacza to poniżej normy. Mam kontrolkę na tablicy rozdzielczej.. jechać pompować, czy nie?Ciekawe do jakiej temperatury dochodzi opona wystawiona na pełne słońce przy 30C powietrza.
Ciekawe do jakiej temperatury dochodzi opona wystawiona na pełne słońce przy 30C powietrza.
Oczywiście, nawet trochę poniżej optymalnego ciśnienia znacząco pogarszają się właściwości opony i zwiększa się jej zużycie.No dobrze, ale tak zapytam wprost. Aktualnie wszystkie czujniki pokazują mi 2,2 i na tylnich oznacza to poniżej normy. Mam kontrolkę na tablicy rozdzielczej.. jechać pompować, czy nie?a
"mieszanką azotowo-tlenową (78-21, 1% argon i co2)" czyli generalnie osuszonym powietrzem. No i po dogrzaniu opony (po pierwszym kółku) zazwyczaj sprawdza się ciśnienie i spuszcza trochę powietrza...Nie mierzyłem nigdy temperatury opony drogowej ale mogę powiedzieć, że wyścigowy miękki slick trzeba było nagrzać do temperatury ok. 80 stopni, żeby trzymał. I to była temperatura jego pracy - mierzone na bieżniku. Pompowało się go mieszanką azotowo-tlenową (78-21, 1% argon i co2) do ciśnienia 1,3 bara. To w upale pow. 30 stopni. Jak było chłodno, to pompowało się 1,4 bara.
"mieszanką azotowo-tlenową (78-21, 1% argon i co2)" czyli generalnie osuszonym powietrzem. No i po dogrzaniu opony (po pierwszym kółku) zazwyczaj sprawdza się ciśnienie i spuszcza trochę powietrza...
Panowie, szacun. Jak rozpatruję pozbycia się czujników. Do lekarza też nie chodzęJa robię lepiej
W garażu mam 4 farelki włączane zdalnie. Napisałem do tego apkę i jak idę pod prysznic to opony mi się grzeją. Z garażu wyjeżdżam na gotowo i na takich ciepłych lakach wiadukt na trasie siekierkowskiej biorę min 120 bo inaczej się wychładzają
![]()
Odpowiedź już była
http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/153005-cisnienie_oponach-2.html#post2096160
32 psi = 2,2 bar (ciśnienie w zimnej oponie)
34,184 psi = 2,36 bar (ciśnienie w rozgrzanej oponie z powietrzem)
34,096 psi = 2,35 bar (ciśnienie w rozgrzanej oponie z czystym azotem)
Jedyny argument to taki, że jeśli rozgrzejesz oponę do temperatur rzędu 100 stopni czy więcej, to woda zawarta w powietrzu w oponie zagotuje się i zamieni w parę, istotnie zmieniając ciśnienie w oponie - co może mieć znaczenie przy jakichś ostrych wyścigach, ale nie w normalnym aucie przy normalnej jeździe (nawet, jeśli ktoś się uważa za Kubicę swojej wsi).
Przypuszczam, że wilgotność w kole musiałaby być taka, że na feldze rósłby las równikowy i skakałyby między falami delfiny.to zeby ta opona co ma 2.2 ile musi miec temperatury zeby nagle miala 2.7 ? nawet jezeli powyzej 100st to taki wzrost musialby byc spowodowany sporą iloscia pary wodnej w kole...
Najpierw kolistymi ruchami w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara przy pomocy jedwabnej poszetki skropionej Beaujolais nouveau - ważne, aby wino nie było schłodzone. Następnie ruchem posuwisto-zwrotnym przy użyciu wełnianej skarpety, koniecznie noszonej.a jak docieraliście opony ?
czy 500 km spokojnej jazdy wystarczy, czy są dotarte fabrycznie ?
a jak docieraliście opony ?
czy 500 km spokojnej jazdy wystarczy, czy są dotarte fabrycznie ?
A tak na poważnie, to nowe opony są pokryte środkiem do rozformowywania więc całkiem bez jaj muszą się dotrzeć aby się go pozbyć i uzyskać optymalną przyczepność. Mówią różnie, 200, 300 kilometrów, co rabin to inna odległość.
hahaha no prze mistrz![]()