• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

ciemnie szyby w naszych alfach

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W 147 mam 72% przepuszczalności w 156 82%
i tu i tu były pomiary robione na kontroli, za 147 chcieli mi zabrać dowód, do póki nie przekonałem ich, że to jest fabryka.
Panowie bardzo skrupulatnie mierzyli to po kilka razy w różnych miejscach.

Kolego - trafisz na służbiste i zabierze już nawet nie za przepuszczalność a za folie. Poza tym osobiście wolałbym żeby jednak dali rade mnie w razie W wyciągnąć przez szybe, a nie żeby się mordowali wie jak...

Mattom ale to oni byli na przegranej pozycji skoro bylo 72% ;] mogles przyznac im racje a pozniej uderzac wyzej zeby wyslali ich na doszkolenie :]

powiedzmy, że miałem coś innego jeszcze na sumieniu i nie było sensu się kłócić bo bym tylko stracił
Panowie po dogłębnej kontroli doszli do wniosku, że jednak wszystko jest okej ;)

Witam odgrzeję kotleta i zapytam jak sprawdza się przyciemnianie w firmie "technicolor"?
Mam takie małe marzenie żeby piecowo przyciemnić swoją Alfunię, ale nie wiem czy nie lepiej inwestować w lepszą folię?
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? POZDRO dla forumowiczów:cool:

Panowie pytanie jakiej firmy foli użyć do przyciemniania szyb . Jakie są wasze doświadczenia , która folia najlepsza?

Panowie pytanie jakiej firmy foli użyć do przyciemniania szyb . Jakie są wasze doświadczenia , która folia najlepsza?

Jeśli tego nie robiłeś wcześniej to daj sobie spokój. Jakie są najlepsze jest w kilku tematach napisane.

Robiłem wcześniej i całkiem dobrze wychodziło tylko chciałem się rozeznać która folia najlepsza .Może ktoś ma jakieś doświadczenia szersze niż ja . Chciałem porównać która najlepsza bo mam paru chętnych do przyciemnienia a nie chce kupić jakiegoś badziewia :)

Robiłem kiedyś sporo aut Sun-Grand i była super ale droga (choć ja kupowałem całą rolkę więc wychodziło za 1m nie najgorzej)

Teraz oddaje do znajomego który za "nie wielką opłatą robi to dla mnie" i zawsze mam przyciemnione wszystkie prócz czołowej.

Policja się raz przez 8 lat jeżdżenia z ciemnymi przyczepiła i zabrali mi DR. Nikt mi nie kazał niczego ściągac na miejscu bo bym go wyśmiał tego Policjanta (nie wiem skąd takie opowieści snujecie o ściąganiu folii). Pojechałem na Stacje Diagnostyczną - przegląd jednego elementu bo nie całego auta, jakaś tam symboliczna kwota i odebrałem DR w Wydziale Komunikacji.

Pojechałem na Stacje Diagnostyczną - przegląd jednego elementu bo nie całego auta, jakaś tam symboliczna kwota i odebrałem DR w Wydziale Komunikacji.

To przepraszam bardzo, bo nie rozumiem... Jaką masz przepuszczalność światła na tych szybach? Zgodną z prawem czy nie zgodną? Sądzę, że za zgodną przejrzystość, policjant dowodu by Ci nie zabrał, bo zapewne mierzył tym urządzeniem, jaki jest % przejrzystości, zobaczył że za mała i zabrał dowód. Natomiast Ty udałeś się na przegląd i co? Mierzyli w ogóle przepuszczalność światła tych szyb? Jakim cudem niby podpisali Ci, że stan techniczny auta nadaję się do ruchu drogowego, skoro Ty nic nie robiłeś z szybami? Przegląd robiony po znajomości, żeby tylko dowód oddali?

To przepraszam bardzo, bo nie rozumiem... Jaką masz przepuszczalność światła na tych szybach? Zgodną z prawem czy nie zgodną? Sądzę, że za zgodną przejrzystość, policjant dowodu by Ci nie zabrał, bo zapewne mierzył tym urządzeniem, jaki jest % przejrzystości, zobaczył że za mała i zabrał dowód. Natomiast Ty udałeś się na przegląd i co? Mierzyli w ogóle przepuszczalność światła tych szyb? Jakim cudem niby podpisali Ci, że stan techniczny auta nadaję się do ruchu drogowego, skoro Ty nic nie robiłeś z szybami? Przegląd robiony po znajomości, żeby tylko dowód oddali?

Jak to jak? Znajomy diagnosta albo "drobna opłata" :)

Dzięki za info ja chyba użyje foli GLOBAL bo z tego co czytałem to w tej cenie chyba najlepsza opcja i dobrze się przykurcza z jednego kawałka można zrobić całą tylnią szybę

Każdą folią Sungard, Armorlite, 3M, Foliatec i Global (ta ostatnio to dość dobry "chińczyk") da się zrobić tylną szybę z jednego kawałka ale wątpię, żebyś sobie poradził z szybą w 156.

Zobaczymy jak kupie folie robiłem kiedyś w astrze i clio i wyszło nie źle reklamacji nie było . moja bella to SW i jak próbowałem na foli gorszej jakości było całkiem dobrze zobaczymy jak wyjdzie z lepszą folią

SW ma mniej wypukłą szybę ale i tak lekko nie jest. Rozumiem, że opalarkę masz i wiesz, jak kurczyć folię?

Sprzęt jest odpowiednie rakle i opalarka też . Zobaczymy co z tego wyniknie

Polecam folię marki 3M. Sam taką mam u siebie, z tym że kupowałem w metrach. Koledzy, którzy przyciemniają szyby profesjonalnie u siebie w firmie, taką kazali mi kupić. Podobno dobrze się ją kładzie i jest trwała.

Polecam folię marki 3M. Sam taką mam u siebie, z tym że kupowałem w metrach. Koledzy, którzy przyciemniają szyby profesjonalnie u siebie w firmie, taką kazali mi kupić. Podobno dobrze się ją kładzie i jest trwała.

Niestety z trwałością folii 3M jest kiepsko w porównaniu z Armorlite. Po 3-4 latach potrafi zmieniać kolor. Armorlite Raycer miałem w mojej 156 5 lat i nie było śladu zużycia.

Sprzęt jest odpowiednie rakle i opalarka też . Zobaczymy co z tego wyniknie

W razie problemów pisz na PM. Podam Ci kilka trików na tą szybę.

Ja chcę tylko przyciemnić szyby tylnie i tylnie boczne bez przednich bo te już fabrycznie są przyciemnione i maja 70% przepuszczalności światła aby wszystko było zgodnie z przepisami

To już moja sprawa jak to załatwiłem... trzeba też pamiętać że przy każdym przeglądzie jak z takimi przyciemnionymi szybami puszcza was diagnosta to ryzykuje

Pewnie, że Twoja :) Nikomu do kieszeni ani znajomości zaglądać nie zamierzam, jedynie miałem na myśli to, że prawidłowo zrobiony przegląd to nie był (mniejsza z tym dlaczego) i ryzykuje zarówno diagnosta, jak i Ty ponowną utratę DR. Ot, tyle :)

To już moja sprawa jak to załatwiłem... trzeba też pamiętać że przy każdym przeglądzie jak z takimi przyciemnionymi szybami puszcza was diagnosta to ryzykuje

Przepraszam bardzo, ja nie przyciemniam przednich szyb, więc żadnego problemu na przeglądach nie mam. Poza tym, w nocy znacznie utrudnia to widoczność, szczególnie podczas deszczu, więc ten kto przyciemnia przednie szyby ile się da (poniżej wymogów) jest zwyczajnym durniem. Tylne mam z tego względu, żeby na podróżujące tam dzieci nie świeciło aż tak bardzo słońce, w razie stłuczenia szyby, żeby odłamki nie leciały na pasażerów (dziecko), a i żeby "ciekawskim podglądaczom" Było trudniej zajrzeć co leży z tyłu :) Wiadomo, że i ładniej to wygląda.
Więc kolego nie mierz wszystkich swoja miarą, to że Ty masz znajomości i przegląd u Ciebie, wcale nie powinien nazywać się badaniem technicznym, to wybacz. Własna głupota, a jeszcze większa tego co to podbija... Nic więcej.

Amortyzatory
Powrót