• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Chiptuning JTD

Mam pytanie, może laickie trochę - jak, gdzie, ewentualnie jaki koszt byłby sprawdzenia, czy któryś z poprzednich właścicieli grzebał w kompie i czy to robił rozsądnie? Wiadomo, auto 10-letnie, 180 tys. przebiegu, więc 100% pewności nie ma, a nie podoba mi się trochę wysokie spalanie większe o 1.5l od komputerowego.

EDIT: Akurat spalanie to drugi powód, który mnie skłonił do tego. Przypomniało mi się, że poprzedni właściciel coś przebąkiwał na ten temat, ale nie wiem czy chciał, czy zrobił jakiegoś chipa. Wiadomo jak to bywa ze sprzedającymi.

Ostatnia edycja:
mi tez w gt komp zanizal o ok 1 czasem wiecej

Mam kilka pytań odnośnie chiptuningu w mojej Belli GT:
1) Gdzie w Krakowie i okolicy można wykonać profesjonalnie taki zabieg?
2) Jaki jest mniej więcej koszt operacji?
3) Jak wygląda spalanie paliwa po podniesieniu ze 150KM do 180KM? Czy jest mniejsze?
4) Last but not least: czy w tym modelu GT 1.9 150KM warto, czy nie ma przeciwskazań?

Ostatnia edycja:
Mam kilka pytań odnośnie chiptuningu w mojej Belli GT:
1) Gdzie w Krakowie i okolicy można wykonać profesjonalnie taki zabieg?
2) Jaki jest mniej więcej koszt operacji?
3) Jak wygląda spalanie paliwa po podniesieniu ze 150KM do 180KM? Czy jest mniejsze?
4) Last but not least: czy w tym modelu GT 1.9 150KM warto, czy nie ma przeciwskazań?
1) najlepiej w Krakowie robić w firmie Conmir u kolegi z forum @sdero
2) koszty jak najbardziej atrakcyjne
3) spalanie to kwestia ciężkości nogi po miescie 7,5 trzeba liczyć a w trasie ok 5l można spokojnie zejść niżej
4)przeciwwskazań nie ma, ja mam zrobione na ok 180KM i naprawdę jet róznica

- - - Updated - - -

Też polecam @sdero.
Mi w 147 podciągnął do 195KM.
Poczułem się jakbym zmienił samochód. Spalanie u mnie zostało. A mocy przybyło bardzo dużo. Szczególnie na niskich obrotach. Wystarczy delikatnie operować pedałem przyspieszenia. Nawet nie ma potrzeby wciskać więcej jak do połowy.
A jak depniesz to na trójce koła zrywają asfalt.
Dwa lata tak jeździłem i żałuję, że nie zdecydowałem się wcześniej. Teraz jeździ nim mój brat. A ja ciągle zastanawiam się nad zawirusowaniem brery ;)

Cena bardzo atrakcyjna!

Jak niewiele trzeba, by zacząć działać. Wystarczy kilka dobrych opinii:)
Wysłałem wiadomość do @sdero.

No i umówiłem się z @sdero na wtorek.

Mam nadzieję, że się nie zabiję w drodze powrotnej:)

Z tą hamownią to też są nieraz komedie niedawno byłem świadkiem jak kolesie hamowali fure bez nadmuchu na furę i zdziwienie że taki słaby wynik ...

Gdzie najbliżej Radomia jest jakiś sprawdzony warsztat robiący mapowanie?
Kupiłem GT juz zmapowaną, ale jak się okazało polegało to na tym,że przyjechał ktoś i wgrał soft, bez pomiarów na hamowni.

...przyjechał ktoś i wgrał soft, bez pomiarów na hamowni.

Zacznij od pomiarów na hamowni i oglądnięcia jak krzywe mocy i momentu przebiegają.
Niekoniecznie trzeba od razu zaczynać robienie od nowa.
To, że ktoś zmienił soft bez hamowni nie oznacza, że musi być do d...
Jak był dobry to mógł w miarę ogarnąć i czasem wystarczą drobne korekty

Zacznij od pomiarów na hamowni i oglądnięcia jak krzywe mocy i momentu przebiegają.
Niekoniecznie trzeba od razu zaczynać robienie od nowa.
To, że ktoś zmienił soft bez hamowni nie oznacza, że musi być do d...
Jak był dobry to mógł w miarę ogarnąć i czasem wystarczą drobne korekty
Dynamika jest świetna, tylko 11-12 po mieście na 1.9 diesla wydaje mi się trochę zawyżone.

Na jakich długościach średnich przejazdu?
Silnik pracuje razczej rozgrzany czy nie nadąża?
Kopci przy przyspieszaniu?
5-6 km, Czy kopci nie wiem, w lusterku nie zauważyłem.
Silnika nie rozgrzewam na jałowym.odpalam (po rozgrzaniu świec) i ruszam-po prostu na początku jazdy nie kręce za mocno silnikiem.

Silnika nie rozgrzewam na jałowym.odpalam (po rozgrzaniu świec) i ruszam-po prostu na początku jazdy nie kręce za mocno silnikiem.
To duzo pali jak na takim odcinku ja jeżdze na podobnym i pali mi 7,5 ale delikatnie jezdze

Wysłane z mojego DRIVE2 przy użyciu Tapatalka

To duzo pali jak na takim odcinku ja jeżdze na podobnym i pali mi 7,5 ale delikatnie jezdze

Wysłane z mojego DRIVE2 przy użyciu Tapatalka
He, he jeszcze muszę pojeżdzić trochę normalnie bo prawdę mówiąc po zakupie jestem na etapie cieszenia się pojazdem i często wciskam sobie mocniej ;)

He, he jeszcze muszę pojeżdzić trochę normalnie bo prawdę mówiąc po zakupie jestem na etapie cieszenia się pojazdem i często wciskam sobie mocniej
ja akurat jeżdżę głównie po dziurawych drogach wiec nie bardzo che cisnąć,ale jak jest gdzieś lepsza droga to po co się ma 180 KM pod maską:D

Krótkie przebiegi jak na diesla. Było kupić JTS'a :P (żartuję, taki kij w mrowisko dyskusyjne)
Mój miał 180kucy, latałem do pracy i z pracy po 5km w każdą stronę i palił c.a. 10l/100km przy "mieszanej" jeździe.
Czasem spokojnie, czasem po garach.
Poobserwuj na rozgrzanym czy kopci bo to może sugerowac, że ktoś po chamsku przelał dawki paliwa i stąd spalanie.
Masz jak sczytać program z kompa? Tzn. czy dysponujesz czymś jak Galeto , MPPS...

Krótkie przebiegi jak na diesla. Było kupić JTS'a :P (żartuję, taki kij w mrowisko dyskusyjne)
Mój miał 180kucy, latałem do pracy i z pracy po 5km w każdą stronę i palił c.a. 10l/100km przy "mieszanej" jeździe.
Poobserwuj na rozgrzanym czy kopci bo to może sugerowac, że ktoś po chamsku przelał dawki paliwa i stąd spalanie.
Masz jak sczytać program z kompa? Tzn. czy dysponujesz czymś jak Galeto , MPPS...
Nie ma takiej mozliwości.W piatek jadę na hamownię sprawdzić jak wogóle podkręcona jest ta Alfa-przebiegi momentów i mocy coś tam mogą już powiedzieć o tym czy tunning był robiony z głową, czy na pałę.

- - - Updated - - -

Regularnie w weekendy wyjazd na trasę,na tygodniu w mieście odpalana 2 razy( do pracy chodzę piechotą-1 km ;) ) więc nie jest zle z tymi krótkimi przebiegami ;)

Amortyzatory
Powrót