Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
za cos takiego? samo wgranie seryjnego softu? myślę, że nie więcej jak 100 zł... warto zapłacić za pewność tego, że auto przeżyje zabieg.

W poniedziałek zadzwonię i się przekonamy. Na pewno napiszę. Cena przystępna tym bardziej ktoś pisał że w aso taka przyjemność 150zl

Ja #$% 400 zł, za wgranie oryginału... :(
A jaka jest twoja lokalizacja ?

Sosnowiec, jakieś pomysł?

Ostatnia edycja:
Jak można podkręcić 2.5 v6? Brałem w sklepie oleje itd i wspomniałem, że czekam.na filtr powietrza pipercross i facet uświadomił mnie, że warto zrobić mapowanie silnika, bo filtr ten ma o 30% lepsza przepustowość powietrza i przy dobrym programie poprawi się moc trochę spalanie się obniży. Co o tym myślicie?? I gdzie ewentualnie mogę taki zabieg wykonać na Mazowszu, no.i czy przede wszystkim warto się w to ubierać?

może dlatego, że wgranie chinolem zajmuje kupę czasu? chciałem ogarniać to samo i dostałem odpowiedź, że lepiej to zrobić na stole, bo trwa to 2-3 minuty a nie pół godziny na odczyt i drugie tyle na wgranie przez obd... o ile w ogóle w aucie jest linia K podciągnięta do złącza obd, bo w grande punto nie ma...

a poza tym, mamy wolny rynek - nikt nie każe jechać akurat do dynosoftu, można znaleźć inną firmę, która to samo zrobi za, przykładowo, 1/4 ceny. a ja podałem namiar do firmy o której wiem, że jest kompetentna i sprawdzona, bo nie chciałem wrzucać losowego namiaru z google na kogoś, o kim nie wiem nic... a potem się okaże, że uwali sterownik i wypnie się na klienta. nie lubię takich rzeczy robić po prostu.

Ostatnia edycja:
Może dlatego tyle, bo nie robi tego chińczykiem ?

Czyli ASO używa chińczyka, bo robi to ponad połowę taniej ?
Myślę, że bardziej chodzi tu o zasadę, że jeden pije łyżeczką, a drugi chlipie z chochli ;)

- - - Updated - - -

może dlatego, że wgranie chinolem zajmuje kupę czasu? chciałem ogarniać to samo i dostałem odpowiedź, że lepiej to zrobić na stole, bo trwa to 2-3 minuty a nie pół godziny na odczyt i drugie tyle na wgranie przez obd... o ile w ogóle w aucie jest linia K podciągnięta do złącza obd, bo w grande punto nie ma...

No może nie 2-3 minuty ale zdecydowanie szybciej niż 43 minuty po OBD. Faktem jest, że na stole zgrasz/wgrasz całość, a nie tylko sekcję danych (mapy). Jeśli jednak w sterowniku (flash) jest coś namieszane, to raczej nie poza tym obszarem.

Czyli ASO używa chińczyka, bo robi to ponad połowę taniej ?
Myślę, że bardziej chodzi tu o zasadę, że jeden pije łyżeczką, a drugi chlipie z chochli ;)

Tylko co zrobią w ASO jeśli będzie w aucie najnowsza wersja wgrana? Odpowiedź. NIC, bo to co oni robią to aktualizacja. A co do picia łyżeczką, ile Chińczycy biorą za aktualizacje softu co roku? Jakbyś używał zabawek za wór pieniędzy też byś brał 100 zł?

Tak.
ASO jak najbardziej wgrywa pełny soft. Nie tylko aktualizacje. Zdarza się, że nie ma wyjścia i musimy zawieźć sterownik do ASO. Jak jest potrzebny nowy sterownik, to ASO wgrywa nie tylko soft na flasha z danym numerem ale i eeprom z IMMO do przyuczenia.

Jak można podkręcić 2.5 v6? Brałem w sklepie oleje itd i wspomniałem, że czekam.na filtr powietrza pipercross i facet uświadomił mnie, że warto zrobić mapowanie silnika, bo filtr ten ma o 30% lepsza przepustowość powietrza i przy dobrym programie poprawi się moc trochę spalanie się obniży.

No tak, gupi przepływomierz nie poda sam informacji, że więcej powietrza zassano, trzeba przeprogramować ECU...

@sdero
Dzięki po wgraniu oryginalnego softu samochód zaczął lepiej chodzić. POLECAM klubowicza

Tak.
ASO jak najbardziej wgrywa pełny soft. Nie tylko aktualizacje. Zdarza się, że nie ma wyjścia i musimy zawieźć sterownik do ASO. Jak jest potrzebny nowy sterownik, to ASO wgrywa nie tylko soft na flasha z danym numerem ale i eeprom z IMMO do przyuczenia.

Z informacji z Ganinex Katowice da się zrobić tylko update do najnowszej wersji, jeśli w aucie jest wersja starsza. Chyba, że w Krakowie w ASO się da. Nie odpowiedziałeś na 2 część mojego pytania.

Da się zrobić update do ostatniej dostępnej wersji, jak jest cos nowszego niż było w ECU to wrzucany jest nowszy soft, w innym wypadku wgrywane jest to co było w ECU.
W przypadku gdy ecu wywaliło podczas programowanie ASO nic nie zrobi, tylko tuner z odpowiednim sprzętem.
Co do chinoli...już niedługo ich czas przeminie ;-)

ale co, sugerujesz, że aso powie "zepsuliśmy, proszę sobie lawetę zawołać" i się wypnie całkiem na klienta?

ale co, sugerujesz, że aso powie "zepsuliśmy, proszę sobie lawetę zawołać" i się wypnie całkiem na klienta?
Nie ale może powiedzieć tak jak u mnie jak miałem chip tunning, że komp jest uszkodzony i trzeba nowy(koszt - 5000 zł). A Pan z C-Tronica wszystko zrobił za 700 zł.

Amortyzatory
Powrót