Chip tuning - Mapy

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no i tak właśnie dałem się nacignąć :/ jeśli możesz podeślę Ci mapke może byś lukną mam 3 płyty dvd mapek do różnych samochodów jedną wgrałem do swojej alfy różnica kolosalna :D daj maila
a może masz coś pod mój sterownik ?

http://wyslijto.pl/plik/00ki8ou7dh
po tej mapce samochód miał niezłego kopa i zaczą pracować bardzo cichutko

Ostatnia edycja:
no i tak właśnie dałem się nacignąć :/ jeśli możesz podeślę Ci mapke może byś lukną mam 3 płyty dvd mapek do różnych samochodów jedną wgrałem do swojej alfy różnica kolosalna :D daj maila
a może masz coś pod mój sterownik ?

http://wyslijto.pl/plik/00ki8ou7dh
po tej mapce samochód miał niezłego kopa i zaczą pracować bardzo cichutko

to jest zwykly chinczyk dodawany do galetto, kwp2000 czy mppsa.
w nich zazwyczaj wszystkie mapy sa w bardzo dziwny sposob podciagane.
gotowych mapek innych jak chinczyki nie mam, bo na razie robiłem rekreacyjnie tylko pod mój sterownik (166 2,4 jtd CF3 EDC15C7 - HW:340, SW:085) i dla Alfa_mark pod jego sterownik (156 2,4 jtd CF2 EDC15C5 - HW:022, SW:786 - z tego co pamiętam, bo nie mam jej na tym kompie), ale te mapy nie są aż tak "mocne" jak Ey

jesli chcesz mam do stilo 1.9 jtd cf3 115 KM mapke zrobiona profesjonalnie kolega zaplacil sporo za nia zrobil juz 50 kilka tys km i nic jeszcze sie nie zepsulo a kopyto ma :D jesli cos ogarniasz to dobra do zeby sie czegos nauczyc.
a jak bedziesz mial chwilke :D to moze dla nauki zrobisz cos pod moj steownik a jak bede w rzeszowie to moze sie spotkamy na browarka :D jestem zazwyczaj raz w miesiacu na weekend :D

Panowie mam pewny problem, czytam Wasze forum od pewnego czasu a z racji, że mój samochód to nie Alfa tylko Fiat to się zastanawiałem czy w ogóle prosić Was o pomoc, bo może trochę nie wypada, tymbardziej z takiej racji, że każdy w dzisiejszych czasach chciałby mieć wszystko na tacy.. dobra do rzeczy
Przeczytałem calusieńki temat, wiele się dowiedziałem, choć co to jest być 2 dni w temacie chip-tuningu. Z forum dowiedziałem się o programach FiatEcuScan, KWP2000 czy Galetto. Trochę się zainteresowałem, tzn. bardzo, bo około 2 lata temu kupiłem rzekomy interfejs diagnostyczny do Opli. Dałem za to prawie 200zł i przyszedł interfejs na OBDII i podłączany do kompa przez USB. Do tego nagrana płytka za 2zł z darmowymi programami OP-COM i Opel tech 2. 3 dni siedziałem na googlach w poszukiwaniu sterowników do tego cuda, dzwoniłem do gościa i wszystko robiłem na bieżąco na dwóch komputerach ( jeden z win7 64bit, drugi win XP ). Udało się to uruchomić - programy działały, ale żaden z nich nie połączył się z ECU w samochodzie.
Testowałem na Astrze II i I i nic. Od tej pory leżało w szufladzie i parę razy miałem to wywalić.

Co ciekawe, pobrałem darmową wersję FES 3,3. Włączam, podpinam do mojego fiata, oczywiście z ECU się nie połączy. Przestawiłem tylko czas opóźnienia ( latency time ) w ustawieniach portu USB do którego mam podłączony interfejs na 1 ( było 16 ). Cud ! Działa. Mogę się połączyć, sprawdzać co chcę, wywaliłem 5 błędów, naprawiłem sobie EGR bo kostka nie łączyła a nawet o tym nie wiedziałem.
Przeczytałem cały temat Chip Tuning - mapy. Pościągałem programy KWP2000 i Galetto 1260 ( wolne od trojana ). Dowiedziałem się o numerach ECU, posprawdzałem, przygotowałem co trzeba. Odczytałem resztę danych z FES'a. I chciałem zgrać moją mapę, albo chociaż się połączyć z ECU za pomocą tych programów. Nie da rady. Siedziałęm dzisiaj z laptopem przy aucie 5 godzin, przewaliłem wszystkie tematy wyszukane przez google, elektroda, afaholicy, nawet wideo z youtube o problemach z tym związanych.
W KWP2000+ i KWP2000new wywala " kick not found " - sądzę, że nie widzi w ogóle interfejsu, ściągłem najnowsze sterowniki FTDI ze strony www.obd2.pl poleconej w tym temacie zdaje się, także nic. A w galetto nie może odczytać danych z ECU.

Proszę Was o pomoc, co mogę zrobić z tym, ECU ma końcówkę numeru 341, a ten w ramce to 810. Nie znalazlem takich numerów w tym temacie, więc trochę szkoda, bo nie ma drugiego takiego samego ECU na potwierdzenie, że da się z nim coś zrobić. EDC15C7 mam tak na marginesie. Robiłem na różne sposoby, z włączonym zapłonem, wyłączonym, wypinałem, wpinałem. Prędkości w ustawieniach portu COM ( menedżer urządzeń ) ustawiałem różne. Nic. Jedną rzecz mam inną niż w jednym poradniku widziałem, tam mieli to ustawione na COM1 ja mam na COM2 bo tylko ten jest wolny z przedziału 1-4. Głównie mnie interesuje fakt, czy z tym ECU nie da rady się połączyć ( bo wiadomo, nie zawsze się uda i z tym też się liczę że może się nie udać ) czy to jest wina ustawień. Interfejs działa na pewno no bo działa program Fiat Ecu Scan. :) pozdrawiam

do kwp2000 jest potrzebny interface kwp2000, a do galletto potrzeba galetto - dlatego Ci się nie łączy, nie obskoczysz wszystkiego VAG KKLem (a wyglada ze takiego wlasnie masz po tym co piszesz) :>

Akurat wersja obudowy ma tu najmniejsze znaczenie. Najważniejsza jest jej zawartość.

Przed zainstalowaniem sterownika interfejsu proponuję użyć programu "FTClean", wyczyści on system z poprzednich sterowników żeby konfliktów nie było. Minus jest kaki, że przed ponownym użyciem KKL-a będzie trzeba ponownie go zainstalować.

A jesli mozna to ja zapytam tak - ktory bedzie lepszy? Galletto czy KWP.
Czy to w przypadku Alfy 159 nie ma znaczenia?
Chcialbym kupic ale nie chce wyrzucic pieniedzy wiec wole wczesniej zapytac ... :)

kwp2000 odpadabo 159 to edc16, wiec zostaje galletto, mpps, edc16 flasher lub bdm

zalaw damosa do edc15c5 to poszukamy :D

tzn co ?:) bo chętnie spróbuje :) bo ten błąd mam ciągle w kompie :pp z tym egr :) a ciekawi mnie gdzie go wyłączyć :)

a tak wogule to mam tutaj numery HW i SW i na co mam patrzeć??:)
jest tak HW 0281001936 00
i sw 1037354263 0000

tu kolega co pisze ma alfa 156 JTD z 99 roku czyli też cf2 tzn że mapa pasowała by też do mnie ??:) a może macie koledzy jakieś chinole ?:) ja chętnie przetestuje :)

czy tą mape co kolega viruskill
wrzucił tam kilka postów wcześniej mógłbym wgrać też do siebie ??:)

Ostatnia edycja:

ale co masz na myśli że szkoda ?:) coś tam za mocno jest zrobione czy co ?? a wogule dałoby rade ?? bo to 156 też cf2 ale inne numery sterowników są chyba?? bo ja nie wiem na które cyfry patrzeć żeby się zgadzały. A co z mapami od fiata bravo cf2 ?? też mogłyby pasować??

ale co masz na myśli że szkoda ?:) coś tam za mocno jest zrobione czy co ?? a wogule dałoby rade ?? bo to 156 też cf2 ale inne numery sterowników są chyba?? bo ja nie wiem na które cyfry patrzeć żeby się zgadzały. A co z mapami od fiata bravo cf2 ?? też mogłyby pasować??

Jaki masz numer sterownika?

Witam czy może ktoś dysponuje wsadem mod do fiata stilo 1,9 jtd 115km o nr sterownika 0281011421był bym bardzo wdzięczny.

Witam.

Panowie i Panie czy dostane jakiś sprawdzony i konkretny wsad do mojego komputera?

Amortyzatory
Powrót