Panowie mam pewny problem, czytam Wasze forum od pewnego czasu a z racji, że mój samochód to nie Alfa tylko Fiat to się zastanawiałem czy w ogóle prosić Was o pomoc, bo może trochę nie wypada, tymbardziej z takiej racji, że każdy w dzisiejszych czasach chciałby mieć wszystko na tacy.. dobra do rzeczy
Przeczytałem calusieńki temat, wiele się dowiedziałem, choć co to jest być 2 dni w temacie chip-tuningu. Z forum dowiedziałem się o programach FiatEcuScan, KWP2000 czy Galetto. Trochę się zainteresowałem, tzn. bardzo, bo około 2 lata temu kupiłem rzekomy interfejs diagnostyczny do Opli. Dałem za to prawie 200zł i przyszedł interfejs na OBDII i podłączany do kompa przez USB. Do tego nagrana płytka za 2zł z darmowymi programami OP-COM i Opel tech 2. 3 dni siedziałem na googlach w poszukiwaniu sterowników do tego cuda, dzwoniłem do gościa i wszystko robiłem na bieżąco na dwóch komputerach ( jeden z win7 64bit, drugi win XP ). Udało się to uruchomić - programy działały, ale żaden z nich nie połączył się z ECU w samochodzie.
Testowałem na Astrze II i I i nic. Od tej pory leżało w szufladzie i parę razy miałem to wywalić.
Co ciekawe, pobrałem darmową wersję FES 3,3. Włączam, podpinam do mojego fiata, oczywiście z ECU się nie połączy. Przestawiłem tylko czas opóźnienia ( latency time ) w ustawieniach portu USB do którego mam podłączony interfejs na 1 ( było 16 ). Cud ! Działa. Mogę się połączyć, sprawdzać co chcę, wywaliłem 5 błędów, naprawiłem sobie EGR bo kostka nie łączyła a nawet o tym nie wiedziałem.
Przeczytałem cały temat Chip Tuning - mapy. Pościągałem programy KWP2000 i Galetto 1260 ( wolne od trojana ). Dowiedziałem się o numerach ECU, posprawdzałem, przygotowałem co trzeba. Odczytałem resztę danych z FES'a. I chciałem zgrać moją mapę, albo chociaż się połączyć z ECU za pomocą tych programów. Nie da rady. Siedziałęm dzisiaj z laptopem przy aucie 5 godzin, przewaliłem wszystkie tematy wyszukane przez google, elektroda, afaholicy, nawet wideo z youtube o problemach z tym związanych.
W KWP2000+ i KWP2000new wywala " kick not found " - sądzę, że nie widzi w ogóle interfejsu, ściągłem najnowsze sterowniki FTDI ze strony
www.obd2.pl poleconej w tym temacie zdaje się, także nic. A w galetto nie może odczytać danych z ECU.
Proszę Was o pomoc, co mogę zrobić z tym, ECU ma końcówkę numeru 341, a ten w ramce to 810. Nie znalazlem takich numerów w tym temacie, więc trochę szkoda, bo nie ma drugiego takiego samego ECU na potwierdzenie, że da się z nim coś zrobić. EDC15C7 mam tak na marginesie. Robiłem na różne sposoby, z włączonym zapłonem, wyłączonym, wypinałem, wpinałem. Prędkości w ustawieniach portu COM ( menedżer urządzeń ) ustawiałem różne. Nic. Jedną rzecz mam inną niż w jednym poradniku widziałem, tam mieli to ustawione na COM1 ja mam na COM2 bo tylko ten jest wolny z przedziału 1-4. Głównie mnie interesuje fakt, czy z tym ECU nie da rady się połączyć ( bo wiadomo, nie zawsze się uda i z tym też się liczę że może się nie udać ) czy to jest wina ustawień. Interfejs działa na pewno no bo działa program Fiat Ecu Scan.

pozdrawiam