• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Chińskie opony 17 cali czy zabawa w używki

kolego Nokian to jest firma skandynawska. Chyba Fińska.
Ale wracając do opon Chińskich. Kolega ma w Focusie Nankangi. Nie pamiętam modelu ale bieżnik taka choinka. Mówi, że jest bardzo zadowolony. Myślał, że będą słabe, ale zaskoczyły go bardzo pozytywnie. A z tego co z nim jeździłem to dobrze gniecie tego forda i lubi ostrą i szybką jazdę.
http://www.opony.com/parametry-opony/nankang-ns-20-215-45r17-91-v

Ostatnia edycja:
Tak, wiem o tym, że Nokian to firma Fińska, miałem chińskie opony i się na nich tragicznie jeździło, tak jak już wspomniałem po miesiącu poszły na sprzedaż.

a co sądzicie o Kormoranie Gamma B2? Jedyne polskie opony, które występują w rozmiarze 215/45. Opinii jest mało. Ludzie piszą, że są wporządku

Panowie, odświeżam temat: pomoże mi ktoś znaleźć informacje bądź udzieli się w tym temacie na temat nowych opon, ale około 5-cioletnich, czyli przeleżanych? Bo znalazłem takowe w atrakcyjnej cenie i się waham, a w internecie sprzeczne opinie...

Panowie, odświeżam temat: pomoże mi ktoś znaleźć informacje bądź udzieli się w tym temacie na temat nowych opon, ale około 5-cioletnich, czyli przeleżanych? Bo znalazłem takowe w atrakcyjnej cenie i się waham, a w internecie sprzeczne opinie...

Takie opony nie są już nowe, gdzieś kiedyś o tym czytałem tzn że nie mogą być sprzedawane jako nowe. Co do przechowywania to jak już kolega wyżej napisał bardzo istotna sprawa, jeśli były źle magazynowane mogą się szybko pojawić np pęknięcia czy też inne uszkodzenia nienaprawialne

5 letnie "nówki" - śliski temat

Guma jak wiadomo się starzeje.
Co z tego że będziesz miał dużo mięsa na niej skoro pojeździsz góra dwa lata i stracą swoje właściwości?

Miałem 8 letnie zimówki typu premium które miały 5mm mięsa...
Lekki deszczyk i ślizgałem się jak po lodzie. A na śniegu jeszcze gorzej...

Zapytam więc w ten sposób, Jaka cena za komplet i jak długo chcesz na nich pojeździć?

Opony do 3 lat można sprzedać jako nowe... Gdzieś mi się to o uszy obiło.... Stronił bym od takich promocji...

Moja dziewczyna jeździ na Yokohamie zimowej (sam jeżdżę czasami tym autem) i mimo to, że nie są to opony chińskie, ani koreańskie to się wypowiem :P są to bardzo dobre japońskie oponki, wtedy gdy wchodziły na rynek ludzie mieli mieszane odczucia ale Ci co zaryzykowali to są zadowoleni. dobra przyczepność, szybkie hamowanie, odprowadzanie wody też raczej niezłe. Ale za nówki do 1000 zł na pewno się nie zmieścisz

Jak stać na konia to i na owies trzeba miec... oszczedzić na oponach 500 zł ( w samochodach które jako nowe ksoztowały koło 100 tys) a potem jeżdzić na 50 % możwliwościa auta bo opony więcej nie pozwolą. Moze od razu wstawić sobei starą przepływke i sonde , nie zmieniać oleju, nie remontować zawieszenia itp bedzie jeszcze taniej a jak silnik sie troche zepsuje:) to dostosuje moc do chńskich oponek.
Stara prawda jak motoryzacja, opony zawsze były są i bedą najważniejszym elementem wpływającym na bezpieczeństwo i zachowanie auta.

Jak stać na konia to i na owies trzeba miec... oszczedzić na oponach 500 zł ( w samochodach które jako nowe ksoztowały koło 100 tys) a potem jeżdzić na 50 % możwliwościa auta bo opony więcej nie pozwolą. Moze od razu wstawić sobei starą przepływke i sonde , nie zmieniać oleju, nie remontować zawieszenia itp bedzie jeszcze taniej a jak silnik sie troche zepsuje:) to dostosuje moc do chńskich oponek.
Stara prawda jak motoryzacja, opony zawsze były są i bedą najważniejszym elementem wpływającym na bezpieczeństwo i zachowanie auta.
Zgadzam się z kolegą na czym jak na czym ,ale na oponach nie powinno się oszczędzać takie moje zdanie.

Panowie chińska opona to jest masakra. Miałem i nigdy więcej nie założę. Przy ostrzejszych hamowaniach co chwile ABS i ASR na wyświetlaczu. Na mokrym bałem się w łuki na autostradzie wchodzić w prędkością większa niż 100km/h.
Założyłem markową oponę, produkcji Holenderskiej i po tym zakrętach latam powyżej 150km/h.
Chińska opona nawet do rowera się nie nadaje.

---------- Post added at 16:48 ---------- Previous post was at 16:47 ----------

Panowie chińska opona to jest masakra. Miałem i nigdy więcej nie założę. Przy ostrzejszych hamowaniach co chwile ABS i ASR na wyświetlaczu. Na mokrym bałem się w łuki na autostradzie wchodzić w prędkością większa niż 100km/h.
Założyłem markową oponę, produkcji Holenderskiej i po tym zakrętach latam powyżej 150km/h.

widzę, że ile postów to tyle opinii. Japonia też kiedyś robiła największy shit na świecie. Może warto zaufać chińczykom? Do normalnej jazdy na pewno wystarczają. A tak podsumowując to która opona taniej marki azjatyckiej jest najlepsza?

.

mam na tyl zalozone chinskie letnie 17", zalozylem takie bo z takimi kupilem felgi i chyba kolego troche przesadzasz z tym ze sie nie nadaja do rowera nawet. to pewnie jeszcze zalezy jaki producent, na pewno nie maja takiej przyczepnosci jak gumy wiodacych producentow ale nie popadajmy w skrajonosc. aha i nie mow mi prosze ze pewnie jezdze jak emeryt. pozdrawiam

co do wieku opon to jesli dobrze pamietam do 3 lat od daty produkcji obowiazuje chyba gwarancja producenta (oczywiscie jesli wczesniej nie zlapiemy kapcia) wiec ciezko nazwac opone np 5 letnia jako nowa pomimo tego iz faktycznie uzywana nigdy nie byla. jesli w tym czasie byla caly czas skladowana w pozycji lezacej to moze sie zdarzyc tak ze bedzie ciezko zalozyc taka gume na felge bo bedzie taka "sprasowana"

Moja dziewczyna jeździ na Yokohamie zimowej (sam jeżdżę czasami tym autem) i mimo to, że nie są to opony chińskie, ani koreańskie to się wypowiem :P są to bardzo dobre japońskie oponki, wtedy gdy wchodziły na rynek ludzie mieli mieszane odczucia ale Ci co zaryzykowali to są zadowoleni. dobra przyczepność, szybkie hamowanie, odprowadzanie wody też raczej niezłe. Ale za nówki do 1000 zł na pewno się nie zmieścisz

ja tam bym nie przyrównywał Yokohamy do opon chińskich w ogóle. To dość duża firma która ogromne ilości kasy ładuje w badania i rozwój i ma sporo do zaoferowania kierowców. Do chińskich opon to niebo a ziemia. W chińskich mam wrażenie że projektanci tworzą te mieszanki na zasadzie "sypnij trochę tego, trochę tego". Jednym słowem marka jest dość znana w innych częściach świata, tam gdzie nie ma popularnych w Europie marek.

Co ciekawe - Yokohamy słyną że są ciche, mam tu na myśli na pewno serię BluEearth.

"Ale za nówki do 1000 zł na pewno się nie zmieścisz"

Model AE 01 to w popularne rozmiary ok. 200zł. Więc cena niezła.

- - - Updated - - -

A jak ktoś szuka bardzo budżetowych opon, które nie są chińskie to polecam popatrzeć na produkowane w Serbii (podobno przez Micheline'a) opony Strial. Jakością przebijają Dębicę, Kormorany, Daytony, Barumy.

ja mam kormoran serbia i są ciche i się trzymają drogi nie polecam używek bo zwykle to źle się kończy

Ja miałem 1 ładną sztukę continentala, więc dokupiłem do niej używkę która po sezonie jest pęknięta między bieżnikiem na całym obwodzie... Mogę znowu poszukać używki z taką samą wysokością bieżnika ale znowu będzie to loteria, nie wiadomo gdzie i ile taka opona leżała. Dlatego chce kupić nowe, nie chce się bać, że spracowana kilkuletnia opona mi wystrzeli. Przy czym mój wybór nie padnie na opony premium. Max co kupie to fulda lub uniroyal, na chiniole nie patrzę.W cenie chińskich opon jest "sportiva performance" - produkowana we Francji przez continentala, i chętnie bym się na nie zdecydował ale na popularnym sklepie oponiarskim są tylko 2 opinie, w dodatku moim zdaniem komentarze na stronach sklepów internetowych nie są do końca wiarygodne. Może ktoś jeździ na takiej oponie i mógłby się wypowiedzieć?

Amortyzatory
Powrót