. Siewen mówisz że focus jest gorszym autem od 147,a powiedz ile km przejechałeś fordem dla porównania żeby takie tezy przedstawiać? Twierdzisz że 147 po lifcie jest być może lepiej wykonana ,ja śmiem wątpić po doświadczeniach ze 166 po lifice która to nie umywa się do starszych wersji 166.
Nie napisałem w swoim poście, że Focus jest gorszym samochodem. Napisałem, że to "inna bajka", bo inna. Do Alfy wsiądziesz, przejedziesz się i się zakochasz (co zresztą wystąpiło u Now'a

) W Focusie raczej ciężko się zakochać od pierwszej jazdy - równie dobrze można by żywić płomienne uczucie do odkurzacza ... Focusem jeździłem 2 lata od 2005 roku i dobrze wspominam to auto, ale chyba nie ma co porównywać do 147, bo to są samochody zbyt od siebie różne. Chyba przyznasz mi rację. Focus jest większy, pakowniejszy, praktyczniejszy na co dzień i nudny jak flaki z olejem. Nieźle się prowadzi to jasne. Alfa to samochód głównie dla "fun'u" i środek transportu dla 2 osób z małym bagażem (przynajmniej dla mnie), a nie samochód dla małej rodziny na dorobku. Poza tym Focus z 2001 roku (taki jak ma Now) z pewnością już nie jest pierwszej świeżości i wątpię by można było mówić o jakiejś mega przyjemności z jazdy. W pracy mam "ogólnodostępnego" C-maxa z 2007 roku i gdy do niego wsiadam, to mam wrażenie po jeździe 147, jakbym przesiadł się z klubowego, skórzanego fotela na taboret za stołem pokrytym ceratą. A raczej młodszy c-max powinien mieć lepszą jakość od 12 letniego Focusa. Gdyby Now chciał się przesiąść z Focusa z 2012 roku do 147, to wtedy można by dyskutować.
Według tego co mi wiadomo, 147 po FL miała poprawione materiały i montaż środka. Przynajmniej tak pisano w materiałach prasowych na ten temat jak się poliftowa pokazała. Nie jechałem, ale siedziałem w 147 przedliftowej (2000) i jakość wykonania jest niższa. Inna sprawa, że egzemplarze z pierwszych lat produkcji mogą sprawiać wrażenie gorzej zmontowanych, bo przez lata, bardzo prawdopodobne, że właściciele to i owo wymontowywali (jakieś kratki nawiewów, tunele, schowki itp. ) i montowali z powrotem z różnym skutkiem.
Poza tym samochód mający 10 lat ma prawo się zużyć. Moja 147 ma 5 lat i może dlatego wszystko jeszcze wygląda porządnie - okaże się za 5 lat co będzie dalej

Ale pisanie, że 147 ma kiepską jakoś montażu i marne materiały, to gruba przesada.