siewen jak nie widzisz różnicy miedzy jakością montażu a uzytymi materiałami to ciężko dyskutować.Materiały 147 ma jedne z lepszych w klasie ale montaż jest bardzo przeciętny. I fajne są te historie " nie wiem jak twoja ale moja alfa nie trzeszczy" ,ja to mam pecha ,mam 4 alfę jeździłem chyba z dwudziestoma i każda ,niezależnie od modelu ustepuje jakością montażu ,może sztywnością nadwozia ,wyciszeniem i odizolowaniem pracy zawieszenia od konkurencji z klasy premium jak audi,bmw czy mercedes,smutne jest także to że ustepuje wyraźnie takim markom jak vw czy ford nawet. Oczywiście każda moja alfa w momencie zakupu także była taka jak bym chciał,ale ten stan zawsze trwał zbyt krótko niż powinien.Może inaczej uzytkuje auto niż wy wszyscy
jarek1986 byłbyś dobrym politykiem, bo przeinaczasz wszystko jak leci

Najpierw pisałeś, że twierdzę, że Alfa jest lepsza od Focusa chociaż nic takiego nie napisałem. Teraz twierdzisz, że nie czaję różnicy między jakością montażu, a użytymi materiałami. Dyskusja jest zatem bezcelowa, bo nic Ci nie poradzę, że w oparciu o własne doświadczenia widzę dobre materiały i dobrą jakość montażu w swojej 147. Kupowałem w swoim życiu już parę ładnych używanych samochodów i w jednym oglądanym egzemplarzu wnętrze wyglądało jakby miało się rozsypać, a w drugim identycznym modelu, jakby wyjechało właśnie z fabryki. Ciągle jednak nie zauważasz, że ja piszę o swoim samochodzie, który został wyprodukowany pod koniec 2007 r. i poprzedni - jeden - właściciel dbał o samochód, nie żałował na niego pieniędzy i nie był "majsterkowiczem". Przyznasz, że to jest główna miara sukcesu, że auto nie wygląda jak kurpiowska wycinanka w środku i mechanicznie jest w perfekcyjnym stanie.
Porównujesz Alfę do Audi, BMW czy Merca i jeszcze piszesz, że nawet ustępuje jakością VW czy Fordowi. Rozumiem, że porównujesz swoje 166. Może i 166 nie dorównuje jakością materiałów i montażu takim autom jak Audi A6, BMW 5 czy Mercedes E, ale chyba dobrze wiesz, że te auta są wyznacznikami jakości w swojej klasie, zwłaszcza Audi. Te koncerny ścigają się między sobą w użytych materiałach i ich spasowaniu, bo dobrze wiedzą, że zawsze będą często porównywani. Nawet Lexus nie dorównuje jakością do "niemców" ze swojego segmentu. Porównaj jednak niemieckie kompakty z tych samych lat do 147. Uważasz, że Golf w 2004 roku miał lepszą jakość materiałów i wykończenia od 147 z tego samego roku zwłaszcza po FL? W porównaniu (2003 r) Alfy 147 z BMW3 Compact i Audi A3 na moto.pl, Alfa jakością wnętrza zremisowała z BMW z lekką przewagą tego drugiego - wygrało A3 co w ogóle nie zaskakuje. 147 w 2004 przechodziła lifting gdzie poprawiono materiały i jakość montażu, a w 2007 przeprowadzono kolejny drobny lifting, który także obejmował sprawy związane głównie z jakością wnętrza i jakimiś pierdółkami na zewnątrz. W google jest sporo materiałów opisujących zmiany jakościowe 147. Był to ważny model dla Alfy produkowany bardzo długo i dlatego starali się nadążać za rynkiem.
Napisałeś żeby Now kupił sobię inną Alfe np. 166

No to trzeba było tak od razu, a nie pisać, że ktoś kto go namawia do 147 wypisuje głupoty.
A propos 166, to Clarkson podczas testu tego auta w Top Gear nie stwierdził, że 166 ma dużo gorszej jakości wnętrze niż BMW 5 i sam by wybrał 166 zamiast BMW czy Audi, bo to inna bajka i inne wrażenia z jazdy. I właśnie to wyróżnia Alfy na tle innych marek, a nie fakt, że szczeliny między plastikami we wnętrzu mają 1,5mm,a nie 1mm...