[Giulietta] Busso

Właśnie fajnie byłoby mieć jakieś porównanie powiedzmy opony o profilu 30 i takiej z 65 w trakcie dłuższego wyścigu, sprawdzić zużycie opon, zawieszenia i prowadzenia się samochodu po np. godzinie ciągłej jazdy po torze.

Bo jeśli trakcja jest bardzo dobra, to czemu w wyścigówkach dalej mają wysokie profile? Obstawiam kilka przyczyn: a) opona niskoprofilowa ma mało powietrza, więc mniej możliwości kombinacji z ciśnieniem opony przy różnych warunkach pogodowych, b) wyższy sidewall lepiej amortyzuje nierówności, może przy kilku okrążeniach nie robi to różnicy, ale przy wyścigu dwu- trzy- czy dwunastogodzinnym i dłuższym zawieszenie w końcu mogłoby nie wytrzymać ciągłego łomotania, trzeba by je wzmacniać, a to od razu przyrost wagi, c) większe koła więcej ważą, d) niski profil, mniej powietrza w środku, więc mniejsza możliwość odprowadzenia czy akumulacji ciepła, zamiast kisić się w oponie ciepło pewnie bardziej przechodziłoby na obręcz i potem na hamulce, e) większa obręcz czyli większe ryzyko uszkodzenia jej na nierównościach, + podczas walki koło w koło i obijanek guma lepiej amortyzuje uderzenia niż kompozytowa felga.

Na plus niskiego profilu to chyba to, że w razie awarii opony mniej gumy mniej demoluje nadkole, więc mniejsze ryzyko masakry takiej, jak na fotce :) . Pokaż załącznik 234209

Hm.. Tego niewiem zaczynam przygode z torem :) ale.... o dziwo kpl felg 19" z oponami waży w sumie mniej o 8,5 kg niż kpl 17"gta z oponami . Ciśnienie przed wyścigiem pomiędzy 2,0-2,2 po 3 przejeżdzie 2,8 średnio...wielkiego zużycia nie zauważyłem.

Na razie jeszcze felgi całe i nie podrapane ale trzeba się pilnować :) na zimę bedą ori 17"

Fajnie brzmi :) Ciekawe jakie podzespoły się różnią w stosunku do brery z tym samym motorem, gdzie różnica w mocy to aż 40KM na korzyść G.

Na pewno blok silnika jest z innego materiału - odchudzili go ( cały silnik) aż o 20 kg w 4c - a dokładnie taki zespół - silnik z dolotem jest zamontowany w mojej giuliettcie QV lunch edizione.

Pierwszy raz zrobiłem zdjęcie wieczorkiem :) czas na zmianę kół na zimowe.....

Załączniki

• 20171018_191157[1].jpg
    20171018_191157[1].jpg
    88.4 KB · Wyświetleń: 1
Wygląda jakby opon nie miało :D

Piękne :) Może kiedyś moja Julka dostanie podobne....

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Zgdzam się, felunek dobrany perfekcyjnie.

PS. Myślałem, że będę pierwszy z tablicami indywidualnymi na Gulieccie na foum, ale widzę, że jednak nie :(

Super się to koło prezenci, już nie mogę się doczekać wiosny żeby swoje 4x8,5 założyć na nowy sezon :) :) :)

Tylko u mnie będzie opona 225/40/19 więc w sumie trochę więcej niż "taśma izolacyjna" :P

Zgdzam się, felunek dobrany perfekcyjnie.

PS. Myślałem, że będę pierwszy z tablicami indywidualnymi na Gulieccie na foum, ale widzę, że jednak nie :(

Takie blachy - bo uwielbiam busso od niepamiętnych czasów.... :)

Takie blachy - bo uwielbiam busso od niepamiętnych czasów.... :)

Ja z kolei uwielbiam tablice rejestracyjne, moje największe hobby i na ich temat mógłbym napisać chyba epopeję :proud:
Na Julkę czekam cierpliwie na blachy, natomiast na drugim autku, od ponad 4 lat mam takie:

Super się to koło prezenci, już nie mogę się doczekać wiosny żeby swoje 4x8,5 założyć na nowy sezon :) :) :)

Tylko u mnie będzie opona 225/40/19 więc w sumie trochę więcej niż "taśma izolacyjna" :P

Bedzie bajka i kompromis twardości :)

Ja z kolei uwielbiam tablice rejestracyjne, moje największe hobby i na ich temat mógłbym napisać chyba epopeję :proud:
Na Julkę czekam cierpliwie na blachy, natomiast na drugim autku, od ponad 4 lat mam takie:

Hahhaha świetne :D

Heh trza mieć fantazje :)

Na Julce będą równie jajcarskie (mam nadzieję) :lol: W moim województwie z wyróżnikiem N0 można sporo pokombinować, to jednak większość najlepszych opcji od dawna jest już pozajmowana, więc pole manewru nie było zbyt wielkie. :P

A nie za głośno Ci w środku Rafale? Na tych filmikach strasznie to warczy w środku, może tam po lasach i w tunelach to i fajne ale po autostradzie sobie lecieć 150-180 na godz do włoch na ten przykład, łeb zaboli już na granicy z mimcami ?

A nie za głośno Ci w środku Rafale? Na tych filmikach strasznie to warczy w środku, może tam po lasach i w tunelach to i fajne ale po autostradzie sobie lecieć 150-180 na godz do włoch na ten przykład, łeb zaboli już na granicy z mimcami ?

Warczy warczy ale przy 200 nie zwracasz na to uwagi frajda z jazdy jest większa niż np Audi a6 rs , pomimo , iż" ałdi " mocniejsze dwukrotnie - niema tego czegoś....
Podwoziłem kontrachenta z Wrocławia do Bielska i jego stwierdzenie to; " kurde jakbym oglądał jak syn gra w te swoje gry na ps. - tak sie czułem"
Giulietta ma to coś czego niema nawet giulia :( ... ale to moja subiektywna ocena :)

I ostatniego dnia roku nakręciłem równo 29000 km ....

Załączniki

• 20171228_152415[1].jpg
    20171228_152415[1].jpg
    54 KB · Wyświetleń: 0
Amortyzatory
Powrót