• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] [Brera] jaki silnik wybrać - temat ogólny

Wow, czyli naprawdę nieźle. Mnie się też dźwięk JTS-a podoba- przynajmniej na YouTube :). Jedyny problem to pewnie wszystkie opłaty za silnik pow. 2 litrów...

Wow, czyli naprawdę nieźle. Mnie się też dźwięk JTS-a podoba- przynajmniej na YouTube :). Jedyny problem to pewnie wszystkie opłaty za silnik pow. 2 litrów...

Jak boisz się opłat to 1,9 brzmi tak samo, tylko jest troszkę słabszy (ale w brerze chyba nie montowali).

W Brerze były takie silniki:
1.75 L I4 t/c petrol (TBi)
2.2 L I4 petrol (JTS)
3.2 L V6 petrol (JTS)
2.0 L I4 t/c diesel (JTDm)
2.4 L I5 t/c diesel (JTDm)

Jedyny problem to pewnie wszystkie opłaty za silnik pow. 2 litrów

Znacząca jest jedynie opłata za akcyzę w chwili kupna, czy będzie jakaś wielka różnica w opłatach w użytkowaniu? OC może być trochę droższe, ale czy coś jeszcze?

Akcyze sie placi za sprowadzony nowy lub uzywany samochod osobowy.
Skad informacja, ze na wlasny uzytek nie trzeba placic? Przeciez jakby tak bylo to dawno juz by to ludzie wykorzystali :)

Akcyze sie placi za sprowadzony nowy lub uzywany samochod osobowy.
Skad informacja, ze na wlasny uzytek nie trzeba placic? Przeciez jakby tak bylo to dawno juz by to ludzie wykorzystali :)

Może źle się wyraziłem. Akcyzę się płaci ale później można otrzymać jej zwrot:
http://www.podatekakcyzowy.pl/artykul,1869,warunki-uzyskania-zwrotu-akcyzy-od-nabycia-samochodu.html
http://www.podatekakcyzowy.pl/artyk...od-samochodu-osobowego-z-tytulu-wdt-oraz.html
http://www.een.org.pl/index.php/pod...es/Zwrot-akcyzy-na-sprowadzane-samochody.html

Ostatnia edycja:

Dwa pierwsze linki dotyczą eksportu samochodu.
Trzeci link dotyczy naliczania wyższej akcyzy w starszych samochodach (stary przepis, nie obowiązuje już dawno).

Co za bzdury. Akcyze sie placi i koniec- nie ma od tego ucieczki.
Jahu krotko to wyjasnil.

Prosze czytac artykuly do konca, a nie same naglowki "ZWROT AKCYZY"... czytanie, a w szczegolnosci ze zrozumieniem nie boli.

Co za bzdury. Akcyze sie placi i koniec- nie ma od tego ucieczki.
Jahu krotko to wyjasnil.

Prosze czytac artykuly do konca, a nie same naglowki "ZWROT AKCYZY"... czytanie, a w szczegolnosci ze zrozumieniem nie boli.

No właśnie. Przeczytaj ze zrozumieniem. Linki które zamieściłem nie dotyczą tylko exportu. W przepisie jest zawarty termin "dostawa wewnątrzwspólnotowa" czyli WDT. Poczytaj, potem pisz.

Ostatnia edycja:
Tylko jesli nabedziesz prawo do rozporzadzania samochodem (czyli bedziesz jego wlascicielem), ale go nie zarejestrujesz w PL (czytaj tablice rejestracyjne/ dowod).

W praktyce to wyglada tak, ze sprowadzasz auto i placisz akcyze, ale z jakiegos wzgledu nie rejestrujesz go w Polsce tylko sprzedajesz dalej- wtedy mozesz sie ubiegac o zwrot.

Poza tym znajdz mi osobe, ktora kiedykolwiek odzyskala cala akcyze za sprowadzony samochod osobowy?

Matko... znow sie daje wciagnac w offtopa :/ wybaczcie, ale mnie po prostu krew zalewa jak czytam "herezje".

Ostatnia edycja:
tak się zastanawiam i właściwie to chyba po to było kilka silników do wyboru, żeby każdy wybrał coś dla siebie, wszystkie silniki w tym modelu działają aż przestaną, nie ma jakiegoś na prawdę fatalnego jak i rewelacyjnie bezawaryjnego, wybór jest taki: albo Cię stać i kupujesz najsilniejszy, albo jak Cię nie stać, to kupujesz najsłabszy, albo diesla i próbujesz ten wybór racjonalnie wytłumaczyć ;)
PS: ja mam diesla z chęci oszczędności na paliwie, a czy faktycznie oszczędzam...wątpię...

Ładnie to podsumowałeś baksiu. Poza tym mając 2.4 JTDM raczej jesteś zadowolony z osiągów? :)

Baksiu trafił w sedno. Przejedź się kilkoma wersjami, zobacz która Ci się podoba, sprawdź czy będziesz miał za co tankować i heja! Każdy silnik będzie się psuł (a najczęściej to jego osprzęt)- zależy jak trafisz.

Ze swojej strony powiem tylko, że diesel może być praktycznie bezawaryjny jeśli za wczasu zrobisz takie rzeczy jak np klapy wirowe. O benzynie się nie wypowiadam, bo nigdy nawet taką Alfą nie jeździłem.

Jeśli chodzi o osiągi 2.4... to ja np. jestem umiarkowanie zadowolony. Wiele przeciętnych nowych diesli ma niewiele gorsze osiągi- niestety niski zakres obrotów i częsta zmiana biegów robią swoje... o masie nie wspomnę.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót