• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Brera Grigio Touring 3.2 V6 Q4

No i bardzo dobrze! Gratuluję! Tak trzeba żyć! Jeździć, obserwować!

Żadnych nudnych aut do jazdy wokół komina :)

Piękne autko, super wybór.
Mam pytanie trochę z innej beczki - czy elektryczna regulacja fotela obsługuje kierunki przód-tył, góra-dół i pochylenie oparcia ale odcinek lędźwiowy kręci się już manualnie pokrętłem?

Tak, bo to przedlift.

Niby taka szara myszka, ale 3.2 i 4x4 robią robotę!
Wiadomo, że to auto ma zupełnie inny, spokojniejszy charakter, niż GT, czy GTV z Busso, ale patrząc całościowo kawał świetnego, powoli unikatowego auta!

A jak oceniasz fotele, bo jeśli dobrze pamiętam, że trzymanie boczne wypada tak sobie?

Gratulacje i powodzenia w dopieszczaniu!

To zależy do czego porównywać. Zapewne są lepiej trzymające na boki fotele niż te w brerze. Nie sprawdzałem ich przy skrajnych obciążeniach bocznych.

Okres zimowy nie sprzyja jakimkolwiek pracom przy aucie ale już nie mogłem patrzeć na te usyfione końcówki. Mam taką sprytną pastkę i ogarnąłem to dzisiaj. Poza tym nowym elm udało mi się połączyć z brerą i wszystkimi modułami. Za niedziałające czujniki parkowania odpowiada usterka brzęczyka. Ponoć się znajduje pod tunelem środkowym.
Poza tym wyjeździłem dzisiaj trochę paliwa :P
IMG_20221204_132751050_HDR.jpgIMG_20221204_130318288.jpg

no i wydeszek jak nowy, takie szczegóły robią efekt :)

Żeby mieć jakąś frajdę z jazdy to trzeba liczyć 13-15l. Tyle pokazuje komputer. Przy dystrybutorze jeszcze nie liczyłem bo nie udało mi się ani razu zatankować do pełna :sarcastic: brera ma jakiś wstręt do paliwa :lol: ale coś kojarzę ze 159 że taki problem występował. Gdzieś przy połowie baku już pistolet odbija. A potem trzeba ciurkiem lać a i tak co chwilę pstryka i nie wiadomo czy już pełny czy jeszcze nie.
Auto daje mega frajdę.
Silnik tak dziarsko odpycha budę że szok. O dziwo nawet lepiej niż 2.8V6 turbo w 9-3 (ten sam holden). A wydawałoby się że turbo powinno lepiej ciągnąć. Wcale tak nie jest. Brera bardziej wciska w fotel nawet od dołu. Nie wspominając o wrażeniach dźwiękowych. Jeździ się tym autem fenomenalnie.

Ostatnia edycja:
W poprzedniej 166 ten sam problem miałem, olałem to bo i tak LPG było.

Silnik tak dziarsko odpycha budę że szok. O dziwo nawet lepiej niż 2.8V6 turbo w 9-3 (ten sam holden). A wydawałoby się że turbo powinno lepiej ciągnąć. Wcale tak nie jest. Brera bardziej wciska w fotel nawet od dołu. Nie wspominając o wrażeniach dźwiękowych. Jeździ się tym autem fenomenalnie.

Teraz lepiej mnie rozumiesz z tym moim Audi :D :P

Dzisiaj wymiana olejów. W silniku shell 5W40 a w skrzyni fabrycznie przewidziana tutela.
O olej w skrzyni pokusiłem się bo biegi, zwłaszcza jedynka na zimnym, chodzą dość ciężko. Skrzynie F40 tak ponoć mają, ale chciałem spróbować czy to coś zmieni. Chyba nic nie zmieniło, ale jak pojeżdżę więcej to ocenię.

Ostatnio u mnie na wiosce i okolicach czarnego asfaltu nie uświadczę. Nawet śnieg nie jest zepchnięty tylko rozjeżdżony. Pośmigałem sobie trochę brerką i o ile rozpędza się bez problemu nawet na starych łysawych letnich to przydałoby się mieć czym hamować.
Dlatego kupiłem też nowe opony - całoroczne (z tego roku). Tutaj budżetowo Atlasy Green 4S.

IMG_20221218_133215622.jpgIMG_20221218_133234756.jpgIMG_20221218_133344638.jpg

Jak już całoroczne to chociaż z tej średniej półki bym nie schodził no ale co kto lubi. Ja mam już drugi komplet Kleberów Quadraxer 2 (wcześniej zrobiłem na takich 50tys Mazdą5) i jestem bardzo zadowolony. Na tą chwilę nie zamierzam w dupowozach wracać do dwóch kompletów :)

Ostatnia edycja:
Jakbyś jeszcze raz zmieniał olej w skrzyni to polecam Ravenol, o niebo lepiej działa skrzynia (ale nie F40) na tym oleju niż na Tuteli, nie wspominając o Motulu.

Nie chciałem ryzykować z czymś innym do F40. Ale w innych swoich skrzyniach używam właśnie motul gear 300 i faktycznie poprawia ich pracę.
Przy czym praca skrzyni F40 po prostu tak ma fabrycznie i chyba nie ma się co pokładać nadziei w innym oleju. Mi osobiście po przejechaniu kilkudziesięciu km nie przeszkadza już jej praca. Ale jak żona się przesiądzie że stilo gdzie skrzynia chodzi jak guma i wybacza wszystko to jest zdenerwowana.
Odnośnie opon to ja nigdy nie polegałem i nie kupowałem drogich. Lepiej kierować się ograniczonym zaufaniem i wymieniać na nowe co kilka lat. Zwłaszcza że aut mam 6 a nie jedno czy dwa :) a z wielosezonem eksperyment. Wcześniej nie używałem na dłuższy czas. Zaryzykowałem w saabie 9-3 i byłem zaskoczony pozytywnie. Jednak po miesiącu sprzedałem auto dlatego to marne wnioski.

Amortyzatory
Powrót