[Brera] Brera Grigio Touring 3.2 V6 Q4

A powiedz co to za magiczną pastę użyłeś do końcówek wydechu? :D

Magiczna nazwa brzmi: Aluchrom :D
Daje radę. Godzinkę mi zajęło wybłyszczenie czterech końcówek.

Dzięki. Swoją drogą świetny zakup. Muszę żonę chyba zabrać na przejażdżkę taką Brerą to może też się przekona :D

Okres zimowy nie sprzyja jakimkolwiek pracom przy aucie ale już nie mogłem patrzeć na te usyfione końcówki. Mam taką sprytną pastkę i ogarnąłem to dzisiaj. Poza tym nowym elm udało mi się połączyć z brerą i wszystkimi modułami. Za niedziałające czujniki parkowania odpowiada usterka brzęczyka. Ponoć się znajduje pod tunelem środkowym.
Poza tym wyjeździłem dzisiaj trochę paliwa [emoji14]
Pokaż załącznik 285510Pokaż załącznik 285511
Ręcznie leciałeś te końcówki czy maszynowo?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj wymiana olejów.

Ja w moim nowym nabytku z F40, który też oczywiście ma te wspomniane przywary (cechy?), pokusiłem się o zakup oryginału GM, dedykowanego do skrzyni z tego roku (po 2012 był zalecany inny olej). Nie wiem czy robiłeś research na ten temat, ale fabrycznie zalewano te skrzynie zbyt dużą ilością oleju, do czego zresztą później się przyznali, i przy okazji wspomnianej zmiany, zalecili też aby zalewać 2.4L zamiast 3.2L.

Jeszcze nie zmieniałem więc nie wiem czy coś się poprawi, ale faktycznie dopóki nie wrzuci się 3 biegu, to trochę trzeba się pomęczyć - jak się już ją wyczuje, to w wąskim zakresie obrotów zwyczajnie te biegi wchodzą bardziej miękko i bez haczenia. W serwisówkach jest regulacja linek i od tego ponoć należy zacząć całą operację poprawy działania skrzyni, później należy sprawdzić poduszki skrzyni itp.

Ostatnia edycja:
Jak już całoroczne to chociaż z tej średniej półki

A widzisz, ja kupiłem wóz na rocznych, wielosezonowych Bridgestone'ach Touranza i już szukam drugich zimowych kół, bo w aktualnych warunkach trochę strach jeździć. Gdzie nie złapię jakiejś brei, nie daj borze (celowo, że bór :D) zlodowacenia, to od razu czuć utratę przyczepności. Także zostaną na ciepłe miesiące.

- - - Updated - - -

Ręcznie leciałeś te końcówki czy maszynowo?

Polecam przed pracą pastą do aluminium, psiknąć czymś na smołę, bo końcówki najczęściej mają jej mnóstwo - no i fajnie też by było je potraktować jakimś deironizerem jak do felg czy lakieru. Ja swoje jeszcze papierem 2000 na mokro przeleciałem po użyciu i wypłukaniu chemii.

2.JPG

1.JPG

Pastą leciałem ręcznie, nakładasz kilka groszków i wnętrze rury robisz paluchem, a z drugiej strony łapiesz fibrę w obie ręce i wykonujesz ruch jak przy wycieraniu pleców ręcznikiem :D

Ostatnia edycja:
Ręcznie to robiłem. Maszyna nie bardzo jest jak w brerze podejść. O skrzyni i oleju czytałem. Oczywiscie zalalem mniejsza ilość. Ja postawiłem na tutele bo taka jest w instrukcji. Nie znalazłem też informacji które definitywnie by twierdziły że jakiś olej jest wyraźnie lepszy. Pojedyncze, subiektywne opinie.

- - - Updated - - -

Opony to temat rzeka. Na ogólnie pojęte bezpieczeństwo ich jakość i tak jest jedną z wielu składowych. Przykład? Dzisiaj rano na oblodzonej wioskowej drodze wszystkich wyprzedzałem pomimo letnich opon. Na prawdę wiele zależy od auta, napędu, umiejętności, koncentracji. Sama droga hamowania w testach (często podkupionych) mizernie przekłada się na realne warunki. Gdzie sam nacisk na os, refleks czy zwyczajny zbieg okoliczności często mają większy udział niż ta jakość opon. Ale każdy robi jak uważa. Tak jak z olejem :)

Polecam przed pracą pastą do aluminium, psiknąć czymś na smołę, bo końcówki najczęściej mają jej mnóstwo - no i fajnie też by było je potraktować jakimś deironizerem jak do felg czy lakieru. Ja swoje jeszcze papierem 2000 na mokro przeleciałem po użyciu i wypłukaniu chemii.

Pokaż załącznik 285612

Pokaż załącznik 285613

Pastą leciałem ręcznie, nakładasz kilka groszków i wnętrze rury robisz paluchem, a z drugiej strony łapiesz fibrę w obie ręce i wykonujesz ruch jak przy wycieraniu pleców ręcznikiem :D

To akurat robię przy każdym myciu ręcznym, więc nie będzie problemu ;)
U mnie na prawej końcówce prawdopodobnie się skończy na papierze w takim razie i potem pasta.

Pluje sobie w brodę, że jak miałem zderzak zrzucony to nie chciało mi się za to zabrać i ogarnąć maszynowo...

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Nie używaj papieru ściernego bo możesz zerwać chrom. Albo w najlepszym wypadku porysować go.

To by się zgadzało, w testach ogółem wychodzi że na śniegu jest padaka na tych Bridgestone. Taka opona całoroczna na zimy bez śniegu :D.

Ostatnia edycja:
Nie używaj papieru ściernego bo możesz zerwać chrom. Albo w najlepszym wypadku porysować go.

Z wyczuciem, mości panowie, z wyczuciem. Musisz sprawdzić w mało widocznym miejscu i od delikatniejszej gradacji. U mnie zwyczajnie sama pasta już nie dawała rady.

To by się zgadzało, w testach ogółem wychodzi że na śniegu jest padaka na tych Bridgestone. Taka opona całoroczna na zimy bez śniegu

to prawda :D jak całoroczne to tylko najlepsze, zamiast dwóch tanich kompletów warto kupić jeden dobry. Ze swojej strony polecam Crossclimate ale 2, nie plus czy te zwykłe. Są naprawdę pewniaki

Z wyczuciem, mości panowie, z wyczuciem. Musisz sprawdzić w mało widocznym miejscu i od delikatniejszej gradacji. U mnie zwyczajnie sama pasta już nie dawała rady.

dobra końcówka powinna być wykonana z nierdzewki wtedy papier nie narobi szkody

Fabryczne są chromowane. Chyba nigdy nie są nierdzewne.

Dawno nic nie robiłem przy tym aucie więc postanowiłem (dopiero teraz) odszczurzyć po poprzednim właścicielu. Wypatroszony środek i wszystko we wszystkich zakamarkach jest prane i czyszczone.
W weekend ma być upalnie - więc liczę że środek wyschnie :D
IMG_20230707_200406806.jpg

Miodzio.
Używasz ręcznej szczotki czy lepiej zaopatrzyć się w taką na wkrętarkę?

Ręczna szczota ryżowa i miska z wodą/płynem do prania dywanów. Potem odkurzaczem do prania wciągnąłem nadmiar środka czyszczącego.

Dzisiaj jedna z wielu przyjemnych wycieczek warczącą brerą. I taką natrafiłem scenerię więc pyknąłem coś telefonem.
IMG_20230807_202815075_HDR.jpgIMG_20230807_202740902_HDR.jpg

Amortyzatory
Powrót