• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Brak mocy, problem z turbiną - check engine

Olej się wymienia przez to, że mocne dolewanie paliwa w celu wypalenia filtra powoduje jego rozrzedzenie. Pomijam kwestie, że stacjonarne wypalenie filtra to największa głupota jaką można zrobić. Zabójstwo dla głowicy i okolic turba. Ale każdy robi z autem co uważa za stosowne.

Po wymianie oleju i filtrów(powietrze, olej, paliwo) auto przestało jechać - przypadek???
Wchodzi wolno na obroty czasami ma przebłyski gdzie chwilkę kręci normalnie spida ale za chwilę muł. Gość skasował mi checka - zdążyłem zauważyć błąd:niewłaściwy skład mieszanki czy coś w ten deseń i przez 1km było dobrze ;(

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159...m_z_turbina_check_engine-4.html#ixzz3icKRb76B
175216-brak_mocy_problem_z_turbina_check_engine-paragon.jpg

- - - Updated - - -

I co wy na to? Paragon z filtra powietrza. No comments.......................

Załączniki

• paragon.JPG
    paragon.JPG
    26.8 KB · Wyświetleń: 267
Na pewno nie przypadek. Fuszerka ;)

Brak mocy, kontrolka " have engine checked"

Witam, jestem tutaj nowy, ale chce podzielić się problem, który przydarzył mi się przedwczoraj, a wczoraj został rozwiązany. Może komuś się przydać i pozwoli zaoszczędzić cenny czas, pieniądze i oczywiście kupę nerwów. Mianowicie, przedwczoraj po odpaleniu auta przejechałem może 500m i magle kontrolka "have engine checked", błąd na kompie i gwałtowny spadek mocy- auto w ogóle nie jechało. Stało się to przy rozgrzanym silniku i obrotach ok 3000. Przejechałem tak 15 km do domu. Wskaźnik ciśnienia turbiny podnosil się dopiero od 2000 obrotów ale nie dochodził nawet do 0,8 bar. Doda, ze turbo było poddane regeneracji w styczniu tego roku i jest jeszcze na gwarancji. Następnego dnia rano wstałem i odpaliłem auto. Błąd wciąż był co mnie zmartwiło:( umówiłem się wiec do serwisu Fiat Alfa do znajomego i kazał wieczorem przyjechać. Ku zdziwieniu wieczorem jak odpaliłem auto trochę go przydusiło ale się udało. Błąd się pojawił ale jak ujechal 100 m Bella odzyskała moc o wszystko było ok. Zajechałem mimo to do serwisu. Komp wykazał błąd - ciśnienie turbo. Znajomy wykasował. Dodatkowo odkręcił dwie śrubki i wyciągnął czujnik ciśnienia doładowania. Okazało się, ze to była przyczyna awarii. Był cały pokryty nagarem. Wyczyścił, włożył i wszystko hula:) m nadzieje, ze komuś się to przyda.
P.S. Sorry, ze tak obszernie o szczegółowo, ale nie chciałem niczego pominąć.

To ciekawe, że czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania pomogło. Zazwyczaj trzeba go wymienić. Oczywiście mam nadzieję, że usterka nie powróci.

Wysłane z mojego YOGA Tablet 2-1050L przy użyciu Tapatalka

No mam nadzieje, ze będzie już ok i owe czyszczenie okaże się skuteczne. Bądź co bądź dziś zrobiłem ponad 100 km i wszystko ok.

W takim razie naprawdę zasadne jest wyczyszczenie całego kolektora.

No mam nadzieje, ze będzie już ok i owe czyszczenie okaże się skuteczne. Bądź co bądź dziś zrobiłem ponad 100 km i wszystko ok.
A napisz czy jak włożysz kluczy do gniazda i uruchomią się systemy przed wciśnięciem start/stop to czy wskazówka od doładowania jest równo na zero czy wychyla się minimalnie? Pytam bo owe wychylenie wskazówki jest objawem niesprawności czujnika ciśnienia doładowania. Problem dość powszechny na forum.

A napisz czy jak włożysz kluczy do gniazda i uruchomią się systemy przed wciśnięciem start/stop to czy wskazówka od doładowania jest równo na zero czy wychyla się minimalnie? Pytam bo owe wychylenie wskazówki jest objawem niesprawności czujnika ciśnienia doładowania. Problem dość powszechny na forum.
Kurcze, nie zwróciłem na to uwagi. Jeśli problem sie powtórzy, napewno dam na to pozór.

- - - Updated - - -

Właśnie byłem zobaczyć i obecnie wskazówka nawet nie drgnie przed zaplonem- pozostaje w pozycji 0.

Kurcze, nie zwróciłem na to uwagi. Jeśli problem sie powtórzy, napewno dam na to pozór.

- - - Updated - - -

Właśnie byłem zobaczyć i obecnie wskazówka nawet nie drgnie przed zaplonem- pozostaje w pozycji 0.
Czyli czujnik jest sprawny :-)

Takie pytanie,do ilu pompuje wam turbina na 5 biegu? Bo mi tylko do ok 1,3 a na pozostałych biegach do 1,5 :-/ Dziwne to trochę.

Witam
Pilna sprawa koledzy. Właśnie wracam z przejażdżki, podczas jazdy zauważyłem że dpf zaczął się dopalać (zwiększone zużycie oraz -po zdjęciu nogi z gazu na biegu wskazówka turbo schodzi do zera). Podczas dość gwałtownego wyprzedzania na 6 biegu silnik nagle traci moc. Turbo nie chodzi. Dodam że auto ma potwierdzony przebieg 90tyś km. Silnik 1.9 jtdm 16v 150km, rocznik 2009 październik. Co to może być?
pozdrawiam i dzięki za ewentualne wskazówki

Hmm klapka zablokowała turbine ? ...ale to pojedynczy przypadek miałeś czy teraz po zgaszeniu i odpaleniu nadal nie ma mocy czy wszystko wróciło do normy? Napisałem o klapce z kolektora bo miałem tak przy urwanej. Najpierw turbo nie działało brak mocy a dopiero po zgaszeniu i odpaleniu był zonk.

Napisane na Commodore C64..;)

Auto już naprawione. Okazało się że turbina padła (raptem 90tyś km). Coś się dostało do turbo i rozwaliło wirnik. Turbo naprawiłem w Gdyni na Pogórzu - ekspresowo robią...Wydaję mi się że awaria nastąpiła podczas dopalania PDF'a. Wygląda na "cofkę". Prawdopodobnie podczas dopalania hamowałem silnikiem a potem gwałtownie przyspieszenie (musiałem wyprzedzać) no i jakiś syfek się cofnął. To moją hipoteza. Jakie są inne możliwości chętnie poczytam. pozdrawiam Tom

- - - Updated - - -

ciekawi mnie co zrobiłem z tymi klapkami? korci mnie by wymienić na metalowe (np. kolektorycdti.pl)

sprawdź lepiej czy masz wszystkie klapki, bo to może jedna z nich wpadła do turbo i może to być dopiero początek kłopotów

Kolektorycdti to porażka jakościowa, miałem i odradzam. Szkoda pieniędzy. Pisałem już kilka razy.

Ewidentnie urwała się klapa, wolałbym się mylić ale nic innego nie mogło rozwalić wirnika, żadnej cofki, dpf czy inne historie... Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę że to diagnoza przez internet.

Ostatnia edycja:
Najpierw sprawdź kolektor co i jak.. Ilu brakuje klapek:)a potem wszystkie wywal zaślep (są różne sposoby od zaspawania po nagwintowanie i sklejanie)następnie sprawdź kompresję lub korekty wtryskow , będziesz wiedział co dalej.

Napisane na Commodore C64..;)

Jeśli klapka wybrała się na wycieczkę to musiała minąć tłok nie ma innej drogi. Jeśli myślisz o skorzystaniu z kolektorycdti tz że mało czytałeś i zapewne jeszcze do ciebie nie dotarło że oprócz turbo do sprawdzenia jest reszta silnika i twój przypadek nie jest wyjątkowy. Niestety ale ten osprzęt jeśli kolektor ten się do tego zalicza to jedno wielkie G. Jeśli odrazu nie ściągniesz kolektora to jest szansa że uszkodzisz turbo ponownie w ten sam sposób.

Jednak zanim zaczniesz to sprawdź kompresję i jeśli będzie lipa to przemysl czy nie wymienić odrazu słupka na taki co miał aluminium ja bym chyba teraz tak zrobił

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Ale dziwne przy 90 tys klapy by się urwały, ja przy 155 tys wywalalem i były w stanie idealnym zero luzów nawet kolektor nie był jakoś strasznie zasyfiony.
Kolektor najlepiej nagwintowac i wkręcić śruby, sam tak robiłem, nawet nie zdążyłem piwa wypić, tak szybko poszło.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

sam już nie wiem. Może po prostu turbo padło, nic do środka się nie dostało. Słyszałem opinie fachowców i niby nie ma opcji by klapa dostała się do cylindra bo luz miedzy zaworem a gniazdem jest za mały. A klapy to i tak usunę. Jaka jest różnica w pracy silnika. Ponoć mniej momentu przy niskich obrotach. Czy może warto przeprogramować?

Amortyzatory
Powrót