Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Sprawdź zanim rozbierzesz turbo z mechanikiem (pomysł nieco ryzykowny jeżeli mechanik sie w tym nie specjalizujeWitam, jestem tu nowy. Mam taki sam problem, te same objawy (nagły spadek mocy w czasie obciążenia turbiny i ikonka z ang. napisem "sprawdź silnik"), zmagam się z nim już trzeci tydzień! Sprawdzone zostały wszystkie przewody od turba, sterowniki i silniczki! Dla mnie to nie jest mały problem! Przed problemem, spalanie wynosiło ok 5,9/6,1 na trasie, nie wiem ile dokładnie po mieście, bo nie zdążyłem nią za długo pojeździć (samochód niedawno sprowadziłem), ale teraz spalanie na trasie wynosi 8,1/8,4! Elektryk, po odczytaniu błędu (przeładowane turbo, błąd chyba TO121, mogę się mylić co do nr, nie zapisałem) , od razu oznajmił, że trzeba czyścić turbo, mój rodzinny mechanik oznajmił, że w życiu nie słyszał o czyszczeniu turba!, a jedynie o ustawianiu geometrii łopatek! Kolejny elektryk, twierdził, że za błąd może być odpowiedzialna (jeśli dobrze go zrozumiałem) jakaś skrzynka od zabezpieczeń, chyba ta od bezpieczników, tam gdzie się podłącza kompa! Nie mogę tego sprecyzować, bo nie mogę się do niego dodzwonić. Dziś z mechanikiem postanowiliśmy, wyciągnąć turbo i sprawdzić łopatki i sprawdzić w ogóle turbo! Jutro dam znać i mam nadzieję, że będzie to pozytywna wiadomość! Reasumując, żałuję, że nie wyciągnąłem od razu turba, dam znać jutro,1 czy pomogło. Może Tobie oszczędzi to robotypozdrawiam
dzięki za podpowiedź, mój mechanik prosił, żebym już do niego nie dzwonił z radamiSprawdź zanim rozbierzesz turbo z mechanikiem (pomysł nieco ryzykowny jeżeli mechanik sie w tym nie specjalizuje)przewody od zaworu sterowania turbiną czy gdzieś nie ma pęknięć i spróbuj wyczyścić sam zawór overboost. Poczytaj trochę tematów na forum o turbinach w silnikach jtdm i opisane są typowe usterki w tym motorze.
Z tego co napisałeś to chyba wiem już jaki to jest typ Twojego mechanika. Mój mechanik do, którego jeżdżę nie wkurza się jak doradzam mu w sprawie napraw mojej belli. Mechanik powinien zdać sobie sprawę z tego, że są pewne przypadłości konkretnego silnika, które się powtarzają i po co szukać jak można trafić od razu. Nie sposób znać się na wszystkim. Od tego mamy właśnie forum i w popularnych usterkach można pójść na skuty zamiast rozgrzebywać silnik.dzięki za podpowiedź, mój mechanik prosił, żebym już do niego nie dzwonił z radami, bo w pierwszej kolejności sprawdzał ten zaworek
muszę chyba wyczilować i być dobrej myśli
![]()
Pytałeś się może co on zrobił z tą turbiną? Tak z ciekawości pytam co Ci powiedział- - - Updated - - -
Wesoła nowina!!!!!! Dzwoniłem do mechanika, zrobione! To jednak była turbina!! Zrobione, mam wziąć ze sobą tylko 300 zł!! normalnie przeszczęśliwy jestem!!![]()
To raczej nie regenracja tylko czyszczenie. Podejrzewam, że nie ma tam ani jednego nowego elementu. Ale najważniejsze, że koledze pomogło i może cieszyć się autem.Cena za regeneracje turbo ze zmienną geometrią super![]()
To raczej nie regenracja tylko czyszczenie. Podejrzewam, że nie ma tam ani jednego nowego elementu. Ale najważniejsze, że koledze pomogło i może cieszyć się autem.
Myślę, że cena jak za czyszczenie łopatek w turbo z rozkręceniem i wyjęciem turbo i wypalaniem dpf-a całkiem rozsądna. Są tacy co wymieniają olej po wypaleniu dpf-a w trybie serwisowym. Takie jest zdanie ASO ale czy naprawdę trzeba czy nie to nie wiem.
Ale kiszka. Wypalalem dpfa z 87% na 70%, na drugi dzien pojechalem wymienic oleje i reszte rzeczy, podlaczylismy komputer i juz bylo 80%. Filtr chyba do niczego...
Bo olej się wymienia po wypalaniu serwisowym
.
Dlatego warto zaopatrzyć się u Viakena w kabelek ELM, ściągnąć sobie z neta FiatEcuScan i wiedzieć co jest przyczyną zapalenia się pomarańczowej kontrolki. Naprawdę warto.U mnie włączył się tryb serwisowy, ale po przejechaniu ok 10km zaczął się czyścić DPF. Wtedy wszystko wróciło do normy, dałem w palnik, wyczyścił się a kontrolka zgasła po 2 dniach. Też myślałem, że to turbina