[145] Boxer pompa oleju

Pituś

Nowy
Auto
AR 75 V6
Witam,
sprawa w poruszana w kilku różnych tematach -myślę warto poświęcić jej odrębny.
Powszechnie wśród Alfistów (boxer'owców) wiadomo, ze te silniki są szczególnie bardzo drażliwe na warunki smarowania.
Po zapoznaniu się z postami kolegów uważam, ze właśnie POMPA OLEJU jest głównym słabym punktem tych silników!

Pompa oleju jako nowa jest bardzo trudno dostępna często pozostaje jej regeneracja..
więc PYTANIE:
- Jak najlepiej przeprowadzić regeneracje pompy oleju Boxera?

i dodatkowe:
- Czy komuś udało się rozgryźć z jakiego silnika można dopasować ewent. nową pompę oleju?

Piotrek

PS. Kcem większego Boxera w 145!

raczej próbowałbym dopasować zębatki pompy od innego silnika wprawny szlifierz pewnie by je dopasował. Oczywiście tylko wtedy jak pompa działa na zasadzie dwóch zębatek obok siebie a nie jednej dużej obracającej się po obudowie pompy.

widzę że temat tej pompy jest dość ciężki, kiedyś rozbierałem taki silnik od 33, ale nie za wiele pamiętam jeśli o pompę chodzi, na pewno istnieje dobre rozwiązanie, rozeznam temat u gościa co z niemożliwego robi możliwe :) a jak nie, to jakiś przeszczep; kiedyś w Junaku zamiast łożyska w korbie miałem panewkę i dodatkową miskę olejową, a tam skróconą pompę od Zaporożca, jak się pomyśli to się rozwiązanie znajdzie, ale raczej z wiosny bo mam silnik od 33-ki który i tak muszę rozebrać, ale na razie zimny garaż nie nastraja do roboty :)

Każda pompa olejowa działa na takiej zasadzie
Nie każda.Są jeszcze pompy tłoczkowe,często stosowane w nowych silnikach ze względu na łatwą zmianę wydatku pompy,poprzez regulację mimośrodowego położenia wirnika ;),czyli koniec końców obniża spalanie i cieszy zielonych :)

witam
dziś zamawiałem tłoki w Centrum fiata (wrocław)
przy okazji pytałem o dostępność pompy oleju
w odpowiedzi:

"Niestety pompa olejowa jest już wyczerpaną częścią bez możliwości zamówienia."

czyli lipa pozostaje nam regeneracja lub "jazda na małym ciśnieniu tzn(zacieranie auta)"
haha ;P z tym zacieraniem to żart. Po remoncie swojego auta muszę koniecznie zamontować
czujnik ciśnienia z zegarem żeby mieć pewność co tam się dzieje w środku.

Sądzę, że dopóki nie będzie migać kontrolka na rozgrzanym silniku i wolnych obrotach to nie ma strachu.

gorzej jak czujnik się uszkodzi czy coś takiego ;/
z tego co wyczytałem to kontrolka zapala się gdy
mamy poniżej 0,3 bara.
Według mnie na rozgrzanym, wolnych obrotach na jałowym 0,4 bara
to będzie trochę już za niskie ciśnienie, a kontrolka nas o tym nie poinformuje;/

Według mnie na rozgrzanym, wolnych obrotach na jałowym 0,4 bara
to będzie trochę już za niskie ciśnienie, a kontrolka nas o tym nie poinformuje;/
Kontrolka gaśnie gdy ciśnienie wrośnie powyżej 0,2-0,5 bara.Na jałowym wzorcowe ciśnienie 1.5 bara,więc jak kontrolka gaśnie to jest już baaardzo niskie ciśnienie.Ale jeśli będzie 0,7 to kontrolka nas o tym nie powie-a takie ciśnienie to już silna przesłanka,że do silnika czas zajrzeć ;)

hm. u mnie gaśnie praktycznie w momencie przekręcenia kluczyka przy rozruchu, jeszcze zanim silnik zaskoczy.

Racja RAFALPD7

więc czujnik z aktualnym wskaźnikiem ciśnienia(najlepiej cyfrowym) będzie najlepszym rozwiązaniem nie sądzisz??

Racja RAFALPD7

więc czujnik z aktualnym wskaźnikiem ciśnienia(najlepiej cyfrowym) będzie najlepszym rozwiązaniem nie sądzisz??

Skąd to wytrzasnąć? Są jakieś gotowe zestawy, a czujnik to w miejsce fabrycznego się wkręca?

ps. pamiętam poldki to mialy. :)

Na pewno było by to mądre posunięcie,sam bardzo chętnie takie coś bym sobie sprawił.Wtedy mamy pełną kontrolę nad silnikiem ;)

nie, nie u mnie musi być wszystko zachowane jak w oryginale tylko ten słupek na 2 zegary nic więcej nie zmieniam ;)
(jak już będę miał taki bonus to zrobię fotosy ale to.. jeszcze trochę czasu minie :(. )

no wszystko pięknie koledzy!
wiemy jakie powinno być właściwe ciśnienie oleju, wiemy jak diagnozować w czasie rzeczywistym, gdzie do tego ładny wskaźnik kupić, żeby nas w miły sposób poinformował kiedy należy przestać silnika używać! -żeby zapobiec dalszemu już zatarciu! SUPER :girl_wacko:

ale NADAL NIE WIEMY jak PODWYŻSZYĆ ciśnienie oleju!
(tylko niech nikt nie pisze: -dużo dobrego oleju nalać do będzie dobrze!)

Wiele już zostało napisane o panewkach, pierścieniach, wałkach, nominałach, wymiarach naprawczych, szlifach, docieraniach itd itp!

Jedak o tym jak zapobiegać zacieraniu, jak prewencyjnie dbać o silnik zapewniając mu właściwe ciśnienie smarowania to nadal WIEDZY BRAK.. :confused:

z tego co piszą koledzy to w pompie są 2 tryby(slimaki czy coś takiego) one ulegają wytarciu, zużyciu, więc jeżeli się wytrą to nie można zlecić (jakiejś) firmie która się
bawi w dorabianie trybików ślimaków itp itd ?? żeby takie elementy dorobili i wymienić to ??
osobiście jeszcze nie otwierałem OIL PUMP więc nie wiem jak tam jest w środku ale zapewne kiedyś będę musiał a jak do tego dojdzie to wtedy będę się tym martwił ;P =D

Amortyzatory
Powrót