[159] Blue&me

Auto
Alfa Romeo 159 1,75 TBI 2010 TI
Witam! Czy jest tu ktoś kto ogarnia blue&me i czy w ogóle jest to możliwe? Pierwsza rzecz do czego służy przycisk po lewej str. kier. przypominający znaczek wi-fi przeciwległy do słuchawki? Raz go wcisnąłem i przestały działać wszystkie przyciski po tej str. kier. a następnie przyciski po prawej str. przestały tez działać po jakimś czasie się odblokowały. Druga rzecz to blue& me raz wykrywa mój tel. raz nie a nawet jak wykrywa to jest bezużyteczne bo gdy wybieram kontakt z książki tel to dzwoni ale po chwili jest call ended! I wyrzuca tel. Z systemu znaczek Bluetooth i nazwa mojej sieci znika i potem przez jakiś czas nie da się sparować. Jest na to jakaś recepta czy lepiej dać sobie z tym spokój i udawać ze nie ma tej opcji? Dodam ze rozważam zakup adaptera by słuchać muzyki z iPhona ale po tych przejściach nie wiem czy to ma sens? Proszę o pomoc lub o wskazówkę dokąd się z tym udać?.
Dziękuje i pozdrawiam!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ten przycisk na kierownicy to asystentka. U mnie po jego naciśnięciu słyszę jej uwodzącym głosem wypowiedziane „prego?” i mogę jej wydawać komendy w języku włoskim typu włącz radio, zadzwoń do itp

U mnie po holendersku wiec się nie dogadam??????
Ale dzięki jeden punkt odhaczony????????????

U mnie na szczęście po polskiemu gada. Z ajfonem jest filmik na YT jak przez USB można tel połączyć z radiem poszukaj sobie. Z androidem to chyba nie działa.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Wiem ale on tam gada coś ze trzeba baterie z iPhona wyjąc a przecież się nie da i najlepsza opcja jest adapter ale jak ja mam problem żeby dzwonić i odbierać rozmowy to z media może być jeszcze większy problem

Nie baterie z ajfona tylko chodziło o akumulator w samochodzie

Ale to i tak jest partyzantka straszna ja tak nie chce. PS problem mam z blue& me bo nie działa poprawnie łączy , rozłącza nie da się nigdzie dodzwonić.

Podłącz się MESem, sprawdź czy nie ma błędów w centralce b&m. Zresetuj centralkę i sparuje ponownie telefon. Spróbuj z innymi telefonami żeby wyeliminować problem z telefonem (nie wszystkie są w pełni obsługiwane)

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Ale to i tak jest partyzantka straszna ja tak nie chce. PS problem mam z blue& me bo nie działa poprawnie łączy , rozłącza nie da się nigdzie dodzwonić.

Odpuść sobie inwestowanie w Blue&me. Blue&me to Windows Automotive, nie aktualizowany przez Microsoft od 2010r. Następcą Blue&me jest Uconnect. Blue&me moduły są dość awaryjne (pomijając już same ograniczenia wynikające z faktu bycia wieloletnim Windows) Często pomimo "poprawnego" działania drenują akumulator przy kilku dniach nie używania auta.
Lepiej to odłączyć i kupić sobie jakieś android radio czy to parrot czy pioneer itp.
O ile w dniu premiery do 2012 to jeszcze miało ręce i nogi o tyle obecnie to tak jak korzystać z Windows 2000 w domu.

U mnie to działa (pomijając tragiczną jakość mikrofonu) ale jak zacznie robić problemy to wymieniam na coś co jest bardziej na czasie.

Ostatnia edycja:
Tu nie chodzi o język polski przecież.

Pomysł z resetem okazał się w pewnym stopniu pomocny. Błędów nie było i nie musiałem parować ponownie telefonu ale jakimś cudem działa lepiej. Pomysł z innym radiem odpada gdyż mam ekran z navi i design by na tym ucierpiał plus sprowokowało by to inne problemy typu miganie przebiegu itp. Dziękuje za wszystkie wskazówki ale jeszcze jedna prośba czy ktoś wie gdzie w Polsce można zamówić adapter blue&me? Na Allegro nawet jak są w ofercie to ich fizycznie nie ma salony i punkty fiata tez brak i czy w ogóle działa to z iPhonem 13 pro? Bo w opisie jest do 7plus. Pozdrawiam

No przydałby się polski język ale głównie chodzi mi o puszczanie muzyki z iPhona 13 pro i szukam adaptera ale nigdzie nie ma.

No przydałby się polski język ale głównie chodzi mi o puszczanie muzyki z iPhona 13 pro i szukam adaptera ale nigdzie nie ma.

W oryginalnych akcesoriach do 159 był jakiś adapter do iPhona. Pytanie jak on działa i czy jest jeszcze dostępny. Zwykle yatour są niedostępne?

Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka

Potrzebujesz polski pakiet językowy do b&m?

W sumie to chyba nie, bo mam navi z kartą sim, więc nie bedę za każdym razem przekładał z telefonu. A z fabrycznej nawigacji nie korzystam.
Rozumiem, że b&m słuzy do głosowej komunikacji z tą kobietą co mówi do mnie "prego", żeby włączyła radio albo gdzieś zadzwoniła?
Bo polski język w nawigacji to inna sprawa?

A co z tym polskim językiem?

On jest po to, żebyś z tą kobietą mógł rozmawiać po polsku. Znaczy rozkazywać jej

Amortyzatory
Powrót