[Giulietta] Blue&Me - USB muzyka

Skaju

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta
Cześć wszystkim,

jestem nowym posiadaczem Giulietty, starałem się ogarnąć to sam, czytając różne fora i oglądając filmy lecz niestety.
Z tego co wiem, przez system BT nie ma szans na odtwarzanie muzyki, ale słyszałem różne opinie na temat USB, który jest w schowku.
Jak to jest, podobno można odtwarzać przez kabel USB (iphone w automacie posiada tą funkcje). Lecz gdy tak robiłem funkcja Media Player dalej jest na szaro. Trzeba odpalić przez konkretny odtwarzacz? Spotify, cloudmusic albo może trzeba mieć zgrane piosenki na telefon.

Jak ktoś może, niech doradzi jak najlepiej słuchać swojej muzyki, nie licząc adaptera i innych przeróbek.

Tak owszem, czytałem. Nie ma tam odpowiedzi na moje pytania.
W owych tematach ludzie piszą, że można odtwarzać przez USB w schowku jeżeli ma się blue&me ale tak jak napisałem, po podłączeniu telefonu nie mogę wybrać funkcji Media Player. I stąd moje pytanie, co robie źle i gdzie szukać rozwiązania, oraz pytanie z jakich programów mogę ją odtwarzać :)

Też mam Giulietta od niedawna ale u mnie sprawa jest prosta. Oryginalny kabel od iPhone’a podpięty pod gniazdo USB w schowku i muzyka włącza się sama. Odtwarzana jest z aplikacji Muzyka, utworów nie mam ściągniętych na telefon, są tylko dodane do biblioteki. Inaczej odtwarzać nie próbowałem, działa tak jak jest a lepsze wrogiem dobrego ;-)

Tez używam oryginalnego lecz niestety media się nie włączają, nie ważne jaki program do muzyki. Coś ustawiałes w telefonie?

Zupełnie nic. Aktualny soft. Sprawdzane na iPhone XS i iPhone 12. A jak podłączysz inne urządzenie to działa? Np. pendrive’a? Może samo złącze masz nie podpięte z jakiegoś powodu? Ja u siebie nic nie robiłem. Jedynie wgrałem polski język do Blue&me ale na nic nie miało to wpływu. Muzyka z iPhone’a działała przed językiem polskim i działa teraz.

Zupełnie nic. Aktualny soft. Sprawdzane na iPhone XS i iPhone 12. A jak podłączysz inne urządzenie to działa? Np. pendrive’a? Może samo złącze masz nie podpięte z jakiegoś powodu? Ja u siebie nic nie robiłem. Jedynie wgrałem polski język do Blue&me ale na nic nie miało to wpływu. Muzyka z iPhone’a działała przed językiem polskim i działa teraz.

Jest dźwięk podłączenia telefonu, charakterystyczny dla Iphona, ale nie ładuje go przez port USB. I to tyle w sumie. Nic więcej się nie dzieje. Dzisiaj sprawdzę na innym telefonie i zobaczymy czy coś zmieni

Jest dźwięk podłączenia telefonu, charakterystyczny dla Iphona, ale nie ładuje go przez port USB. I to tyle w sumie. Nic więcej się nie dzieje. Dzisiaj sprawdzę na innym telefonie i zobaczymy czy coś zmieni

Niestety, różne kable, różne telefony i nic. Jakieś pomysły czy lecieć do ASO?

Spróbowałbym jeszcze z normalnym pendriwem, czy z niego będzie odtwarzał muzykę (format na FAT32 i jakiś nie za olbrzymi, do testu coś do 8GB pojemności).
Bo o ile pika przy podłączeniu to jakieś połączenie tam jest. To że nie ładuje jeszcze nie tyle znaczy, bo ogólnie tam jest dość mały prąd i dzisiejsze komórki mogą wogóle nie uważać to za ładowanie :) Na dodatek piszesz "różne telefony" - wszystkie to iPhony? Bo Android wogóle nie jest wspierany (nie będzie działał).

Ja jeszcze mogę dodać że u mnie iPhone XS i iPhone 12 jest ładowany. Nie sprawdzałem tempa tego ładowania ale telefon to „dostrzega”.

Spróbowałbym jeszcze z normalnym pendriwem, czy z niego będzie odtwarzał muzykę (format na FAT32 i jakiś nie za olbrzymi, do testu coś do 8GB pojemności).
Bo o ile pika przy podłączeniu to jakieś połączenie tam jest. To że nie ładuje jeszcze nie tyle znaczy, bo ogólnie tam jest dość mały prąd i dzisiejsze komórki mogą wogóle nie uważać to za ładowanie :) Na dodatek piszesz "różne telefony" - wszystkie to iPhony? Bo Android wogóle nie jest wspierany (nie będzie działał).

Tak, wszystkie to był IPhone, xr, 11 i 8. Trzy kable testowane. W przeciągu dwóch godzin sprawdzę jak sytuacja wyglada z pendrive i dam odpowiedź

Ja jeszcze mogę dodać że u mnie iPhone XS i iPhone 12 jest ładowany. Nie sprawdzałem tempa tego ładowania ale telefon to „dostrzega”.

Pendrive działa, multimedia działają. Wiec najważniejsze pytanie tkwi do kolegi, który puszcza z telefonu. Masz muzykę zgrana przez iTunes ściągnięta i wgrana na telefon? Próbowałeś albo jakbyś mógł sprawdzić czy będzie działać przez jakiś program typu Spotify, SoundCloud albo nawet YT. Bo jestem ciekawy od czego to jest zależne

Sprawdzę wieczorem i dam znać. Ja używam „wbudowanej” aplikacji Muzyka. Utworów nie mam ściągniętych na telefon, szkoda mi miejsca, wszystko jest w chmurze.

Już jestem po testach. U mnie dźwięk na głośniki idzie z każdej aplikacji. Jak słucham muzyki w wbudowanej aplikacji i mam w tle Waze to słyszę komunikaty z nawigacji. Jak włączę YouTube to też dźwięk mam w głośnikach samochodu itd. Jedyne co zaobserwowałem to to że to idzie przez Blue&Me, tzn. pod przyciskiem Media na radiu mogę się przełączyć między AUX a Blue&Me. Może u Ciebie występuje jakiś problem z Blue&Me?

Już jestem po testach. U mnie dźwięk na głośniki idzie z każdej aplikacji. Jak słucham muzyki w wbudowanej aplikacji i mam w tle Waze to słyszę komunikaty z nawigacji. Jak włączę YouTube to też dźwięk mam w głośnikach samochodu itd. Jedyne co zaobserwowałem to to że to idzie przez Blue&Me, tzn. pod przyciskiem Media na radiu mogę się przełączyć między AUX a Blue&Me. Może u Ciebie występuje jakiś problem z Blue&Me?

Telefon podłączany do blue&me mogę normalnie rozmawiać i działa. Pendrive tez działa. Tylko pytanie o jakim AUX mówisz, ja mówię o słuchaniu przez kabel lightning od iphona. Ja w samochodzie nie mam wejścia aux. A jak podłączę telefon to po wciśnięciu przycisku media wyskakuje „media is not available”. Dziwne to wszystko

Ja mam w schowku USB i AUX. Podpinam kabelek lightning pod USB i wszystko pięknie działa. Na radyjku mam napis Blue&Me media, piosenki mogę zmieniać z kierownicy, na radiu wyświetlają się tytuły piosenek.

Zgrałem muzykę na telefon przez iTunes i niestety tez nic, tylko pendrive. Możliwe, że system nie jest zaktualizowany? Czekam na dalsze podpowiedzi, co może być przyczyna

Pewnie więcej użytkowników Giulietty korzysta z Androida i stąd tak mało pomysłów. Ja nie robiłem żadnej aktualizacji i u mnie działa. Może to kwestia jakiejś wersji radia lub wyposażenia? Jeżeli USB działa to raczej ciężko żeby to była wina jakiejś usterki.

Pewnie więcej użytkowników Giulietty korzysta z Androida i stąd tak mało pomysłów. Ja nie robiłem żadnej aktualizacji i u mnie działa. Może to kwestia jakiejś wersji radia lub wyposażenia? Jeżeli USB działa to raczej ciężko żeby to była wina jakiejś usterki.

Wiesz co wyposażenie maksymalne jeżeli chodzi o dany rocznik. Dziwi mnie to, że pendrive działa a z telefonu nie. Wiec pytanie czy wina po stronie telefonu czy coś z tym wejściem USB, bo dźwięk podłączenia jest, ale nawet nie ładuje. A obstawiam, że wiedza w ASO będzie znikoma w tym temacie

Na początku sprawdziłem pendrive tak jak prosiłeś, ale wgrałem jedną piosenkę. Teraz wgrałem ich z kilkadziesiąt, najpierw podzielone na foldery, to nie mogłem zmienić folderu ani piosenki. Później jak wgrałem wszystkie piosenki luźno, to leciała zapętlona jedna, w mediach nie mogłem w żaden sposób zmienić na inną, po odłączeniu pendrive i podłączeniu ponownie w ogóle nie wykrywa go mimo, że są na nim piosenki. Problem ze starym softem blue&me? Jest jakiś sposób na aktualizacje samemu bez udawania się do ASO?

Amortyzatory
Powrót